Co zawiera karob?

... Czy stosowaliście kiedyś karob? Nie? - Czas to zmienić! Karob, zwany inaczej mączką chleba świętojańskiego, jest zdrowszym zamiennikiem cukru. Jest bogaty w naturalne węglowodany, wapń, minerały i witaminy, a dodatkowo nie zawiera kofeiny. ...

dawno temu

Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

... Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej - już niedługo zacznie się przedświąteczna bieganina za prezentami, ogromne zakupy, sprzątanie, porządki, gotowanie i pieczenie. Na szczęście jest kilka dań ...

dawno temu

Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis

... wychodzą tak pyszne, że już kilkukrotnie zdarzało mi się, że nie doczekały świąt i musiałam piec kolejne partie ;-) ... Pierniczki - świąteczna tradycja Pieczenie pierniczków to świąteczna tradycja. Wstyd się przyznać, ale ja swoją przygodę z ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... oleje nadają się do smażenia - wiedziałeś o tym? Dowiedz się, na których olejach powinnaś smażyć i piec, a które są przeznaczone tylko do sałatek, sosów i dressingów. ... , pieczenia, jaki i do stosowania na zimno - to duży błąd. Przede ...

dawno temu

Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem

... - do tego kubek gorącej, aromatycznej kawy z mlekiem i wiedziałam, że dzień będzie udany ;-) Teraz nie mam rano aż tyle czasu, by piec bułeczki, ale czasem przygotowuję je dzień wcześniej i zajadam na śniadanie. Dodatek dżemu sprawia, że smakują ...

dawno temu

Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

... Domowe rogaliki są najlepsze! A co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem, do tego kubek gorącej kawy z mlekiem... na samą myśl ślinka cieknie ;-) Do tego dobra książka i koc. Zdradzę wam, że właśnie ...

dawno temu

Kanapki inne niż wszystkie

... Uważasz, że kanapka to nuda? To porozmawiaj na ten temat z Duńczykami, którzy sandwicze z razowego pieczywa z najróżniejszymi dodatkami uważają za swoją narodową potrawę ;-) Owszem, kromka chleba ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... , warzywa – różne kompozycje mogą być tak samo odkrywcze, jak i smaczne. Prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej, czy gotowanej. ... z cytryny, dodając skórkę z cytryny, miód i ziarna sezamu. Grillujemy po 2-3 ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... Jeszcze tydzień i jak co roku zacznie się przedświąteczna gorączka... kupowanie prezentów i ozdób świątecznych, przygotowywanie wigilijnych i świątecznych potraw, pieczenie pierników i pierniczków ...

dawno temu

Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami

... jest naprawdę wiele. Śliwki możemy wykorzystać również jako dodatek do babeczek lub oryginalnych deserów. A śliwki zatopione w czekoladzie? Mniam! Aż na samą myśl robię się głodna ;-) Korzystajmy więc z sezonu na te owoce i zabierajmy się za ...

dawno temu

Co poszło nie tak? Czyli 15 największych kulinarnych katastrof

... Nie zawsze wszytko idzie po naszej myśli... w przypadku gotowania też tak czasem jest. Ile razy zapomniałeś o gotującym się makaronie? Albo użyłeś nieodpowiednich proporcji podczas pieczenia ciasta ...

dawno temu

Papryka w 17 smacznych odsłonach

... Papryka faszerowana, pieczona, kremowa zupa paprykowa, a może pasta z papryki? Możliwości jest naprawdę wiele. Papryka w kuchni stwarza szerokie pole do popisu, więc jeżeli tak jak ja uwielbiasz paprykę, poznaj 17 smakowitych przepisów na ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... . Ale oczywiście polecam częściej, bo te granatowe owoce to prawdziwe źródło zdrowia – świetnie działają na wzrok, pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami, oczyszczają organizm. A do tego jak smakują! Polecam oryginalny przepis na pieczone ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia. Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmienią się. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje ...

dawno temu

Pyszne pesto z orzeszkami pinii

... Pesto alla genovese to tradycyjny włoski sos, którego głównym składnikiem jest bazylia i orzeszki piniowe. Pesto można podawać z makaronem, mięsem, ciastem francuskim lub po prostu ze świeżym chlebem. Poznaj przepis na szybki i pyszny sos pesto, ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... lub piec. Moim numerem jeden są te, które na drugi dzień odsmażam na patelni – mają chrupiące, przyrumienione brzegi, a ich smak się pogłębia... pycha! Poniżej znajdziesz kilka porad jak zrobić idealne pierogi. ... . Na wesela przygotowywano ...

dawno temu

Jedzmy jabłka!

dawno temu

Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem

... Czasem nachodzi mnie ochota na kromkę świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem. Oczywiście taki smalec można kupić niemal w każdym sklepie, jednak nic nie zastąpi smaku ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ...

dawno temu

Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw

... wigilijnym w moim rodzinnym domu. W kuchni niepodzielnie króluje babcia, która przygotowuje barszcz, lepi pierogi i uszka, gotuje kapustę z grzybami i piecze kulebiak. Mama robi najlepszą na świecie kutię ... i kluski z makiem. Odpowiada też za ...

+ Pokaż więcej