Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem

... , która najbardziej odpowiada moim kubkom smakowym. Oto ona: Przepis na gorfy 284986 Te gofry najbardziej smakują mi z dżemem i bitą śmietaną, bo właśnie takie jadłam w dzieciństwie, ale możesz zaszaleć i podać je z owocami, czekoladowym sosem ...

dawno temu

Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady?

... Czekolada gorzka, czyli zawierająca około 70% kakao, może być używana zamiennie z nieco słodszą, 60%. Szczerze mówiąc kubki smakowe większości z nas nie wyczuwają różnicy. Obydwa rodzaje najlepiej ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... , wówczas nabiera ona ciekawej nuty smakowej – w ten sposób podaje się ją w Indiach Wschodnich. 282883 Dobrze wiedzieć Kupując kardamon najlepiej wybierać ten w całości i samodzielnie rozłupywać ... na to, że kardamon jest bardzo intensywny w ...

dawno temu

Robimy domowe masło

... (tak, to te do ubijania śmietany :)), wysokiego naczynia, sitka wyłożonego gazą, litr zimnej wody i... 15 min wolnego czasu. Opcjonalnie zamiast miksera możesz użyć słoika, ale jakby to powiedzieć... tym sposobem ... zrobić masło czosnkowe, ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... wielu dań. Sezon na to warzywo trwa od listopada do marca. Można je bez problemu kupić w wielu marketach. https://www.instagram.com/p/BO2I0FGj9ws Kallerosse podbiło serca i kubki smakowe amatorów nowinek ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... smakowych – np. z masłem, serem lub ulubionymi ziołami. Wystarczy zaopatrzyć się w suszone ziarna kukurydzy. Do pochrupania Alternatywą dla smażonych w głębokim oleju chipsów ziemniaczanych ... płuczą ziemniaki w zimnej wodzie, po czym osuszają ...

dawno temu

Herbata z nutką słodyczy - jak podawać herbatę z konfiturami

... robi mi się przyjemnie :) Czy piłeś kiedyś zieloną herbatę z konfiturą? A co powiesz na zieloną herbatę z konfiturą pomarańczową i listkami mięty? To moje ostatnie wspaniałe odkrycie smakowe. Skusisz się? :) ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... . Jednak jej nadmiar szkodzi naszemu zdrowiu. Może bowiem prowadzić do nadciśnienia, zatrzymywania wody w organizmie, rozwoju raka żołądka oraz udarów mózgu. W ciągu dnia możemy spożyć maksymalnie ... ją ponieważ jest najtańsza i najłatwiej ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... Superfoods na jesień 285050 1. Czosnek Choć z jego walorami smakowymi można dyskutować, w żadnym wypadku nie można odmówić mu prozdrowotnych właściwości, z których jesienią powinniśmy czerpać ... miodu, ponieważ w wysokiej temperaturze traci ...

dawno temu

Desery z truskawkami bez pieczenia

... Shake truskawkowy Koktajl ten sprawdzi się w szczególności podczas upalnych dni. Jego wykonanie jest banalne, a możesz mieć pewność, że po wypiciu twoje kubki smakowe zwariują! Do shake'a warto ...

dawno temu

Czym zastąpić jajko, proszek do pieczenia i śmietanę? Czyli kulinarne zamienniki, które uratują nas w kryzysowych sytuacjach

... łyżkami mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki puree ziemniaczanego + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 szklanki puree z dyni + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżkami wody + łyżka oleju + 2 łyżeczki proszku ... do pieczenia, łyżką zmielonego ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... . Nadaje się zarówno do ciepłych, jak i zimnych dań, doskonale podkreśla bowiem ich walory smakowe. Pasuje do sosów sałatkowych, wędlin i serów. Stołowa – charakteryzuje się jasną barwą i łagodnym ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... . Ale czy wiedzieliście, że można nimi marynować mięso? To dzięki kwaśnemu smakowi, kiwi uzupełnia smak cielęciny i wołowiny. Jest bardzo smaczne z podsmażaną cebulą i z odrobiną zielonej pietruszki. Schab ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... 1. Dynia Dynia jest jednym z tych wspaniałych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości ... łyżeczka) zawiera 46 kcal. A jak jeść siemię lniane? Całe ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... pierogowe w najprostszej postaci Ten przepis opiera się tylko na dwóch niezbędnych składnikach na każde ciasto – na mące i wodzie. Jeżeli chcesz uzyskać większą elastyczność masy, użyj ciepłej wody ... . Składniki: 300 g mąki pszennej, 250 ml ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... przyjaciółki. Bagietkę kroimy na małe kromeczki. Na każdej z nich kładziemy plasterki sera oraz szynki. Niebiańskie doznania smakowe murowane! 9. Grissini 281819 Grissini to rodzaj chrupkiego pieczywa ...

dawno temu

Truskawkowa jak u babci

... . Ma być beztrosko, radośnie, całkiem słodko i orzeźwiająco. Na talerzu oczywiście. Odkopałam więc przepis po babci. Oto on: 1 kg truskawek woda – według uznania jogurt naturalny cukier ... lub zamiennik – u mnie syrop klonowy 1 łodyga rabarbaru ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... smakować i eksperymentować. Nie daj się prosić - zrób to dla zdrowia! 281273 Malinka 1 banan garść malin garść szpinaku woda Pietruszkowo 1 banan garść pietruszki kilka kostek lodu woda Mango! 2 ... owoce mango garść sałaty łyżeczka miodu woda ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... . Jego zastosowanie w kuchni jest szerokie - możesz używać go do smażenia, pieczenia, gotowania, a dzięki delikatnemu smakowi sprawdzi się także na zimno - do sosów i dressingów. Olej pozyskiwany ...

dawno temu

Czerwony barszcz na zakwasie

... angielskiego, 3 ząbki czosnku, sól, cukier, czarny pieprz. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Buraki i włoszczyznę umyj i obierz. 285702 Buraki ... pokrój w plasterki. Warzywa zalej 3 ...

dawno temu

Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek

... Jak ugotować jajko na miękko? Nic prostszego – do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Teraz przyszedł czas na włożenie do niej jajek. Zrób to delikatnie - najlepiej łyżeczką. Gotuj jajka ... z nich jajka faszerowane. Moim faworytem jest ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... , papier do wykładania blaszek i foremek, drewniane łyżki i szpatułki, spryskiwacz do wody – używamy go do spryskiwania chleba, lub ścianek piekarnika, ostry nóż do nacinania chleba, sitko ... , ale absolutnie nie z wrażliwego na korozję metalu. ...

dawno temu

Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję

... płynnego miodu. 285719 Dzień przed przygotowaniem kutii pszenicę wypłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka i zalej wrzątkiem, a następnie odstaw na całą noc, by namoczyła się. Następnego dnia jeszcze raz ... ją wypłucz, zalej świeżą wodą i gotuj ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... ich doznania smakowe. Wybór idealnego wina do danej potrawy wcale nie jest rzeczą łatwą – wino nie może przytłumić bądź zniekształcić charakteru potrawy. Ta zasada działa także w drugą stronę – potrawa ...

+ Pokaż więcej