Rozszyfrowujemy E z produktów

... od czerwonego do brązowego, pozyskuje się go z nasion drzewa annato, może wywołać egzemę (stan zapalny skóry) oraz alergię, E 141 – to barwnik syntetyczny - kompleks miedziowy chlorofilu, barwi na zielono, E ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... do Lublina! Szczegóły znajdziecie na facebookowym profilu festiwalu. Winobranie (Zielona Góra) Polską stolicą wina jest Zielona Góra. Co roku odbywa się tam Winobranie, podsumowujące zbiory ... w lubuskich winnicach. Klucze do bram miasta ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... tatara używa się natomiast mięsa z bawoła. Narodową potrawą w Erytrei i Etiopii jest gored gored, czyli pokrojona w kostkę surowa wołowina, serwowana z delikatnym serem lub gotowanymi zielonymi ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... nadziewane pastą z czerwonej fasoli anko lub truskawkami, obtaczane w czarnym sezamie, sojowym proszku (kinako) lub zabarwiane na zielone (sproszkowanymi liściami yomogi). Mochi wykonywane są podczas ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... Sałatka z komosy ryżowej z warzywami Składniki: szklanka komosy ryżowej, 2-3 ogórki zielone, 2 pomidory, 1/2 cebuli cukrowej, 2 czerwone papryczki chili, szczypiorek (według uznania), pęczek natki ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... alg morskich, E 160a (beta-karoten) – występuje w czerwonych, pomarańczowych, żółtych i zielonych warzywach i owocach, a używa się go do produkcji np. soków marchewkowych, E 414 (guma arabska ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... czasem na nawet 5 cm grubości. Pomelo występuje w trzech kolorach – białym, zielonym lub czerwonym, jednak wybierajmy szczególnie ten pierwszy, ponieważ posiada on najwięcej dobroczynnych ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... , że istnieje rzodkiewka arbuzowa? Co prawda smakuje podobnie jak dobrze nam znana rzodkiewka, ale jest nieco delikatniejsza, a jej smak lekko orzechowy. Występuje ona w trzech kolorach: zielonym, fioletowym i różowym. Trzeba przyznać, że ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... ? Świeżą kukurydzę poznasz po tym, że jej kolba pokryta jest zielonymi liśćmi, a jej długie „włosy” sprawiają wrażenie wilgotnych. Dobre kolby są gładkie, a ich ziarna ściśle przylegają do siebie ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... o średnich bulwach, gdyż te przerośnięte i lekkie mogą okazać się wodniste i włókniste. Kupując kalarepę, zwróć uwagę na kondycję liści – wybieraj tylko te, które wyglądają świeżo i są zielone. Kalarepę ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... i fioletowe), renklody (okrągłe, zielone lub żółte), mirabelki i uleny. Warto sięgać po śliwki, mimo że są dość kaloryczne (45 kalorii w 100 gramach). Znajdziemy w nich witaminy – A, C, E, witaminy z grupy ...

dawno temu

Truskawka i ananas w jednym? To możliwe!

... można wykorzystać w niebanalny sposób. Białe truskawki są mniejsze od tych, które powszechnie znamy. Zanim dojrzeją wyglądem przypominają niedojrzałe czerwone truskawki - są zielone, później ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie. Co więc znajdziemy w tych zielonych liściach? Ogrom witaminy C, witaminę K, błonnik, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy, wapń oraz witaminy z grupy B. Jarmuż ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... się skaliste wybrzeże i piaszczyste plaże, a z drugiej wysokie góry i zielone doliny. Produkty pozyskane z morza i gór stały się podstawą dań w stylu mar i muntanya (morze i góry). Jedzenie stanowi ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... jako polewa do naleśników, ale ma on dużo więcej zastosowań. Można go dodawać do ciast zamiast cukru białego, do lodów, deserów, smoothie dla dzieci. A także do jogurtów i płatków śniadaniowych ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... również marchewkę, pietruszkę, a także przyprawy - liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz. Jak ktoś lubi może dodać do niej również zielony groszek czy ugotowane na twardo jajko ...

dawno temu

Potrawy to nie wszystko - czyli jak stylowo nakryć stół wigilijny

... stroik. Możesz też wziąć kawałek materiału, trochę waty, nici i igłę i uszyć niezwykle efektowne dekoracje. Metalowa foremka do ciasteczek i gałązka czegoś zielonego także wyglądają pięknie ;-) 285819 ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... pod każdą postacią, zielonego pesto, a także grzanek i pieczywa. 285052 2. Kiszona kapusta Wzmacnia odporność naszego organizmu, co jest szczególnie istotne jesienią, kiedy to wrasta ryzyko grypy ... . Zielone liście jarmużu smakiem ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... i kofeiny. Dodatkowo zimna woda wyciągnie z czerwonej herbaty zupełnie inny smak – pozbawiony charakterystycznej goryczki. Proste, prawda? Takim sposobem możesz parzyć każdy rodzaj herbaty – zaczynając od czarnej, a kończąc na zielonej i białej. ...

dawno temu

Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... niczego więcej do ust. Pamiętaj także, że fast foody nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. 4. Jedz dużo zielonych warzyw Wszelkiego rodzaju sałaty, fasola, szparagi, kiełki, koperek, ogórki ... z nich pyszną zieloną sałatkę, dodać do ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... rosnącego w Japonii, olej sezamowy, zielony chrzan wasabi – działa bakteriobójczo, a jego ostry smak i zapach idealnie komponuje się z rybami. Większość spośród tych produktów bez problemów ... – Japończycy wolą zjeść mniej nie tylko ze względów ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... na pobliskim bazarze. A zatem do dzieła! Składniki: 4 kromki białego pieczywa, 6 pomidorów, czerwona i zielona papryka, duży ogórek, cebula, 2 łyżki octu winnego, 0,5 l wody, 4 łyżki oliwy z oliwek ... i orzeźwia w upalny dzień. Składniki: 4 ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... z pietruszki, mięty, świeżych ziół, czosnku i anchovis. 283196 Galicja słynie także z uprawy małych, zielonych papryczek pimientos del padron, które gdy dojrzeją nadziewa się serem, smaży i serwuje ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... natomiast wyśmienite jabłkowe wino. Regionalną specjalnością jest również Frankfodder Grie Soß – frankfurcki zielony sos, przygotowywany na bazie jogurtu i kwaśnej śmietany. Swój kolor zawdzięcza on świeżym ...

+ Pokaż więcej