Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... , która wspomaga odporność oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Witamina A oraz beta karoten poprawia wygląd skóry. Kwas foliowy i żelazo są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Magnez wspiera ...

dawno temu

Rozszyfrowujemy E z produktów

... skóry, zmęczeniem. Barwniki Barwniki nadają gumie do żucia pożądany kolor, którego nie zmienia w procesie produkcji: E160a – karoten - zabarwia gumę na żółto lub pomarańczowo, pozyskuje ...

dawno temu

Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów

... odchudzania. Witamina C zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za postępujące procesy nowotworowe. To ona wzmacnia też produkcję kolagenu. Dzięki temu skóra na dłużej zachowuje młody i promienny wygląd ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... Bożego Narodzenia! Miałam to szczęście spróbować ich podczas zeszłorocznej wigilii - przygotowała je grecka żona mojego brata - były pyszne! Przygotowuje się je z miodu, pomarańczy, orzechów włoskich ... , mocno przyprawione, z wyraźną nutą ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... łyżki miodu, 1 żółtko, ok. 3 łyżek zmielonego, suszonego rumianku, starta skórka cytryny, 2 łyki soku z cytryny, szczypta soli. Do mąki wsyp cukier puder oraz szczyptę soli, dodaj pokrojone w kostkę ... masło i zagnieć. Powstałe ciasto owiń w ...

dawno temu

Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik

... piernik, tyle, że pod nazwą miodownik - było to ciasto chlebowe na bazie miodu oraz mąki i dojrzewało naprawdę długo. Miodownik przygotowywano na specjalne okazje. Jedną z nich były narodziny córki ... na piernik staropolski 500 g miodu ...

dawno temu

Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego

... . Ciasto marchewkowe możemy udekorować cukrem pudrem lub smakowicie wyglądającą polewą. Tworzy się ją np. ze słonego serka twarożkowego oraz miodu i masła. Jest to jednak propozycja ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... jest niskokaloryczny i zawiera cytrulinę – aminokwas uczestniczący w produkcji hormonu wzrostu, który przyspiesza odchudzanie. Dlatego osoby, które walczą z nadwagą, powinny koniecznie włączyć melony ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... warzywnych, a także ze słonymi serami, ryżem i mięsem. 282795 Ciekawostki o brzoskwiniach Z pestek brzoskwiń wytłaczany jest olej, który wykorzystywany jest do produkcji olejków do masażu. Drzewo ...

dawno temu

Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby

... szczypta soli Kurczak w marynacie miodowo – musztardowej 1/4 szklanki musztardy 1/4 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 17298 ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... proc. wyprodukowanych orzechów ziemnych jest przeznaczonych na produkcję masła orzechowego. W języku angielskim istnieje określenie na fobię przed przyklejeniem się masła orzechowego do podniebienia - ten lęk to arachibutyrophobia ...

dawno temu

Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... na kilka istotnych rzeczy, mianowicie: Czy podczas wędzenia ryb stosowano zasady Dobrej Praktyki Produkcji, która gwarantuje, że w trakcie tego procesu nie wytworzyły się WWA, czyli wielopierścieniowe ...

dawno temu

Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków

... owocu. Chili 282925 Zestawienie letnich afrodyzjaków zamyka papryczka chili. Ta ostra przyprawa potrafi rozpalić zmysły. Chili zawiera bowiem kapsaicynę, substancję, która wzmaga produkcję endorfin ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... wieku. Ponad połowa rocznej produkcji kardamonu trafia do krajów arabskich, gdzie ta przyprawa używana jest najczęściej jako dodatek do kawy. W Chinach kardamon stosuje się jako antidotum w przypadku ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... brzusznej), ponieważ jest wykorzystywany przez organizm do produkcji energii i spalania kalorii i nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu. 284293 Olej lniany - na poprawę samopoczucie Olej lniany ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... posolić albo polać miodem lub syropem klonowym. We Włoszech upieczone kasztany wrzuca się na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, a potem zjada, popijając od czasu do czasu winogronowym trunkiem ...

dawno temu

Jak zrobić owocowe lizaki w domu?

... owocowe, miód. Czym posypać owocowe lizaki w polewie? posiekane orzechy i migdały, starta czekolada, kakao, wiórki kokosowe, cukier, kolorowe posypki, kolorowy cukier. 285048 Jak zrobić domowe ...

dawno temu

Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... , łyżka miodu, łyżka whisky (lub innego alkoholu), szczypta gruboziarnistej soli, kakao naturalne, wiórki kokosowe, posiekane orzechy włoskie. 17576 Praktyczna rada: zastygnięta czekolada bardzo ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... Łosoś w sosie na bazie malin Składniki: łosoś (filety lub dzwonki), 100 g malin, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, odrobina musztardy, odrobina octu balsamicznego lub jabłkowego, tymianek ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... będziesz: 3 łyżki chia, kubek mleka owsianego lub migdałowego, dodatki wg uznania: syrop klonowy, szczypta startej laski wanilii, łyżeczka miodu, listki mięty. Wymieszaj chia z mlekiem, przypraw według ... : szklanka mleka (krowiego lub ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... z cytryny, dodając skórkę z cytryny, miód i ziarna sezamu. Grillujemy po 2-3 minuty na każdą stronę. Podajemy z jogurtem naturalnym. 281739 Zdrowe frytki Nie tylko smażone i pieczone ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... owoce mango garść sałaty łyżeczka miodu woda Czuć miętę garść sałaty garść mięty 2 banany łyżeczka oliwy woda Po wybraniu ulubionego zestawu wystarczy zblendować wszystkie składniki i cieszyć ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... winorośli, której używa się do produkcji win. CHÂTEAU HAUT BRION – francuskie wino (czerwone oraz białe). CHIANTI – włoskie wytrawne czerwone wino. 283059 COQ AU VIN – kogut duszony w czerwonym ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... Duńczycy chętnie zajadają się także serami. Żółte, wędzone, topione, pleśniowe – każdy znajdzie coś dla siebie. Tradycyjnym napojem jest piwo. Duńczycy słyną również z produkcji tego trunku. Oprócz ...

+ Pokaż więcej