Sekrety kuchni hiszpańskiej

... się nam przede wszystkim z zapachem świeżych ziół i oliwnych gajów, z dobrze przygotowanym, aromatycznym mięsem i świeżymi rybami, bo jest to kuchnia naturalna, która czerpie pełnymi garściami z bogactwa regionalnych produktów, jakie ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... mięsa. Najlepsza będzie polędwica wołowa. Mięso musi być oczywiście świeże i ze sprawdzonego źródła. Natomiast dodatki, jakie podamy do tatara to już kwestia indywidualnych upodobań. ...

dawno temu

Jakie kiełki hodować w domowych warunkach

... Kiełki są cennym dla naszego zdrowia źródłem witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich skoncentrowane elementy odżywcze, które odnaleźlibyśmy w dojrzałych warzywach. Oczywiście można je ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... źródłem błonnika, białka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu - długa ta lista, prawda? :). A jak jeść jarmuż? Świetnie smakuje na surowo polany sokiem z cytryny i oliwą, smażony, duszony ... dynia wspomaga nasz organizm w pozbyciu się ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... tłuszczowych możemy znaleźć kwas linolowy oraz oleinowy. Ponadto, olej kokosowy jest źródłem kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C pomagającą pokonać ... i przeciwgrzybicze. Podobne działanie ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... Granat i jego prozdrowotne właściwości były znane już w starożytności, kiedy to chińscy lekarze nazywali sok z tego owocu życiodajnym nektarem, natomiast w średniowieczu uznawano go za źródło ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... , jest także bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego, a polscy naukowcy odkryli w niej nawet taniny, czyli związki, które mogą chronić ludzki organizm przed nowotworami. Całkiem sporo tych pozytywów ...

dawno temu

5 smakowitych pomysłów na malinowe dania i desery

... , pektyny i lotne związki zapachowe. Dodatkowo są bogate w witaminy C, E i z grupy B oraz potas, magnez, żelazo i wapń. Zazwyczaj używamy ich jako dodatek do ciast, koktajli, deserów, ale czy kiedykolwiek ...

dawno temu

Właściwości granatów

... Owoce granatowca znane są od tysięcy lat i tego czasu uznawane są za źródło młodości, witalności i płodności. Zawierają wiele cennych witamin i składników odżywczych takich jak: witaminy A, B, C ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... Sezam - właściwości lecznicze Sezam, zaliczany do afrodyzjaków zawiera wiele składników odżywczych, dlatego powinniśmy włączyć go do naszej diety. Bogaty jest w pierwiastki: żelazo, cynk, magnez ... , w witaminę A, B, E i przeciwutleniacze ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... warzywo, a nie powinno! Sprawdzi się doskonale dla osób będących na diecie i tych, którzy chcą wzmocnić swoją odporność w naturalny sposób. Są bogate w błonnik, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy ... pozbyć się nadmiaru toksyn i wody z ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... wyśmienicie, ale także pełne są witamin i wartości odżywczych – są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, selenu i witamin z grupy B. Są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej ... aby pod żadnym pozorem nie wylewać ...

dawno temu

Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem

... i słodki. Czosnek to naturalny antybiotyk. wzmacnia organizm, pomaga w zapobieganiu i leczeniu infekcji. Warto więc po niego sięgać jak najczęściej. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, marynat, sałatek. Jednak może również grać w daniach główną ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... na pracę mózgu i kondycję skóry. Posiadają także wiele składników mineralnych: magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, sód i cynk. Są także nieocenionym źródłem białka – to ważna informacja szczególnie ... / 100 g) Nasiona migdałowca, czyli migdały ...

dawno temu

Dzień buraka - świętuj razem z nami

... Burak - najczęściej ląduje w barszczu lub obok mielonego kotleta. Na szczęście coraz częściej wykorzystujemy go także na inne sposoby. Burak jest źródłem witamin i minerałów, zapobiega anemii, obniża ...

dawno temu

7 pomysłów na banany

... Banany są bogatym źródłem wszystkich najważniejszych witamin dla naszego organizmu - zawierają witaminy: A, C, E, K oraz tez grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich przede wszystkim duże ilości potasu ...

dawno temu

Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!

... Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości jest autorką wielu książek kucharskich. Do tej pory rozeszły się one w trzymilionowym nakładzie. Jej przepisy nierzadko mają źródła w dawnych ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... Warto jeść fasolę, ponieważ jest świetnym źródłem białka. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po... ciasta i ciasteczka ...

dawno temu

Brokuł w roli głównej - 6 pomysłów na wykorzystanie go w kuchni

... Brokuły są niecenionym źródłem witamin, składników odżywczych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. To dzięki nim brokuły pomagają chronić nasz organizm przed rakiem, przeciwdziałają wrzodom ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... i żelaza. Kasza jaglana pod względem wartości odżywczych dorównuje gryczanej, jednak jest znacznie smaczniejsza, a jej zastosowanie w kuchni szersze. Kasza jaglana w lecznictwie Dzięki temu, że kasza ... , naturalnym lekarstwem na katar, gdyż ...

dawno temu

Przepis na domowy cukier waniliowy

... waniliowy? Najczęściej na sklepowych półkach znajdziesz cukier wanilinowy, który pozyskiwany jest sztucznie i z wanilią ma niewiele wspólnego - może tylko zapach, który i tak nie umywa się do naturalnego ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... Kallerosse - co to takiego Kallerosse to efekt piętnastu lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Naukowcy chcieli stworzyć warzywo bogate w składniki odżywcze, wyróżniające się delikatnym ... porcji tego warzywa znajdziemy aż dwa razy ...

dawno temu

Co dodawać do smoothie? Najlepsze składniki

... w blenderze kielichowym). 281509 17323 Siemię lniane Mamy nadzieję, że na dobre zagości w twojej kuchni. Jest cennym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak: żelazo, błonnik, wapń, witaminy ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... Właściwości groszku cukrowego Te zielone kuleczki zawierają witaminy C, K i E oraz te z grupy B, jak także fosfor, wapń i żelazo. Groszek cukrowy jest odmianą grochu, która nie wykształciła ... cebuli, łyżka masła, litr bulionu warzywnego, ...

+ Pokaż więcej