Jak ugotować makaron idealny?

... . Sprawdzą się jednak również w przypadku naszych polskich potraw. Czas jego gotowania jest zazwyczaj nieco dłuższy. W sklepach znajdziemy również makarony produkowane ze zwykłej mąki – tzw. makarony ... to idealne rozwiązanie. Ich dania są dużo ...

dawno temu

Darek Kuźniak, zdradza w swoim programie Crazy Chef Cooking jak zrobić słodki popcorn

... Darek Kuźniak, uczestnik pierwszej polskiej edycji Top Chef i sous-chef Wojciecha Modesta Amaro Hell’s Kitchen zaprasza na swój autorski program Crazy Chef Cooking. Darek łamie stereotypy dotyczące ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... obiadowym są wieprzowe pulpeciki, czyli frikadelle. Przypominają do złudzenia polskie kotlety mielone. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Podaje się je z ziemniakami, kwaszonym ogórkiem, buraczkami ... piwa, sięgają także po mocniejsze ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... z czymś porównać tę potrawę, to pierwszym skojarzeniem byłoby polskie leczo lub francuskie ratatouille, bo dżapsandali to nic innego jak gulasz z duszonych warzyw. Bakłażan, pomidory, papryka, cebula ... 283118 Ta potrawa przywędrowała do Gruzji ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... , jest także bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego, a polscy naukowcy odkryli w niej nawet taniny, czyli związki, które mogą chronić ludzki organizm przed nowotworami. Całkiem sporo tych pozytywów ...

dawno temu

Co to jest BLW i dlaczego wychwalam je pod niebiosa?

... , podawały dzieciom to, co same jadły. I dokładnie o to w tym wszystkim chodzi. BLW do ogólnego stosowania wprowadziły dwie kobiety: Gill Rapley i Traycey Murkett. W książce, którą na rynku polskim ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... produktów wysokiej jakości wytwarzanych zarówno przez polskich, jak i zagranicznych producentów i przetwórców. Co roku Targi odwiedza ponad 12 tys. osób” - mówią organizatorzy. 284301 XIII Dolnośląski ... kulinarny „Ale pasztet!”. Jest to ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... na specjalne szpikulce. Wyróżniamy też czekoladowe foude. 283060 GAZPACHO  – hiszpański chłodnik pomidorowy wywodzący się z Andaluzji. GNOCCHI  – włoski odpowiednik polskich kopytek JALAPEÑO  – ostra ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... pomarańczowego i podpala. Skandynawia Skandynawskie naleśniki przypominają nieco polskie. Tradycyjnie podaje się je z konfiturami, lodami lub bitą śmietaną. Natomiast specjalnością szwedzkiej kuchni ...

dawno temu

Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie?

... nie powinno nazywać się francuskie, ale polskie albo kaszubskie? :) 283622 Jak przygotować ciasto francuskie w domu? Owszem, można kupić je w sklepie – to znacznie szybszy i prostszy sposób ... było popularne we Francji już w średniowieczu, ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... przyrządza się z mięsa wołowego oraz gulasz węgierski, czyli sos, który dodaje się do naszych polskich placków ziemniaczanych „po węgiersku”. Węgry słyną ze smacznych pomidorów, papryki, czosnku ... oraz innych mocnych przypraw. Ich wyrazistość ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... prawdziwego, francuskiego posiłku daleki jest od polskich realiów... Myślę, że sporo możemy się nauczyć od Francuzów w tej kwestii. We Francji rytm dnia wyznaczają kolejne posiłki. Prawdziwy Francuz ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... w przeciwutleniacze, witaminę C, charakteryzuje się niską zawartością cukru. Od jesieni do wiosny dostępna jest w wielu polskich sklepach. Nadaje się jako składnik sałatek owocowych, deserów, służy ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... prawdziwe bogactwo smaków. Turystyka kulinarna w Polsce opiera się przede wszystkim na tradycyjnych potrawach i smakach. Dlatego też w sezonie warto wybrać się w podróż szlakiem win czy polskich ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek

... z Francją? Nie mam pojęcia - może to po prostu powtarzany przez lata błąd, który przyjął się na dobre w naszej polskiej kuchni. 286043 Pierwszy opublikowany przepis na pieczoną fasolę pojawił ... oni fasolę z dziczyzną, tłuszczem niedźwiedzim i ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... musztardy z Dijon było to, że zamiast octu, ziarna gorczycy łączono z moszczem winnym. Tak jest do dziś. Do Polski musztarda przywędrowała w czasie wojen napoleońskich. Początkowo traktowano ją ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... nie tylko śniadań, ale także wielu posiłków i deserów. Masło orzechowe coraz częściej można spotkać także na polskich stołach podczas śniadań i kolacji, a także obiadów - jako składnik sosów. Masło ...

dawno temu

Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu

... Od wieków polska szlachta przykładała dużą uwagę do wyglądu stołu. Nakrycia stołu były eksponowane poprzez najpiękniejsze zastawy, srebrne kielichy i piękne kwiaty. Wymagane było, aby dania podawać ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... – podajesz sery owcze, krowie, kozie, pleśniowe, twarde i miękkie. Drugie – temat – np. tylko sery włoskie, francuskie, polskie, albo wędzone. Sery powinny się uzupełniać, aby zapewnić harmonijne ...

dawno temu

Świeże zioła na wyciągnięcie ręki – od czego zacząć ich uprawę?

... się ich smakiem przez okrągły rok. Warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Nie ma też większych ograniczeń, jeżeli chodzi o rodzaj uprawianych ziół. Sprawdzą się zarówno nasze polskie ...

+ Pokaż więcej