Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś

... : potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, sód oraz witaminy z grupy B, witaminy C i A. Samo zdrowie! Do listy superfoods warto dodać te bardziej popularne produkty, ale nieustępujące wartościami odżywczymi ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... , magnezu, sodu i żelaza, kwasu foliowego, flawonoidów oraz limonenu. Cytryna wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne, odkwasza i oczyszcza organizm, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych ... , jednak oprócz płynów, dostarcza on ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... przetworzone i pozbawione wartości odżywczych. Miód Choć ma więcej kalorii niż biały cukier, spożywamy go dość często. Dlaczego? Miód pszczeli to źródło magnezu, potasu, rzadko występującego w naturze ... pobierany z pnia klonu kanadyjskiego. ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... swojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Chlorofil, bogaty w żelazo i magnez, polepszy samopoczucie, ale również korzystnie wpłynie na układ nerwowy i pokarmowy. Jest skuteczny ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... Sezam - właściwości lecznicze Sezam, zaliczany do afrodyzjaków zawiera wiele składników odżywczych, dlatego powinniśmy włączyć go do naszej diety. Bogaty jest w pierwiastki: żelazo, cynk, magnez ... -6występujące w sezamie chronią organizm przed ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... ich w szczelnie zamkniętych pojemnikach (niedobór tlenu przyspiesza proces przekształcania azotanów w niebezpieczne dla zdrowia azotyny), nie należy przechowywać rzodkiewek w lodówce dłużej niż 2 dni. Rzodkiewki ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... odżywieniem i ukrwieniem tkanki mięśniowej. Arbuz w przeważającej części składa się z wody, która wzbogacona o potas i wapń nie tylko gasi pragnienie, ale także uzupełnia niedobory elektrolitów w organizmie ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... , pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu). Wykazują działanie antynowotworowe, poza tym wspomagają pracę serca i układu krążenia. Dzięki zawartości witaminy A, zapobiegają ...

dawno temu

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... Jakie wartości odżywcze zawiera miód wrzosowy? Miód wrzosowy bogaty jest w pierwiastki takie jak magnez, fosfor i potas, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkt ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... warzywo, a nie powinno! Sprawdzi się doskonale dla osób będących na diecie i tych, którzy chcą wzmocnić swoją odporność w naturalny sposób. Są bogate w błonnik, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... chałwa sezamowa jest kaloryczna, ponieważ posiada dużo tłuszczu, a sezam, z którego jest zrobiona, jest źródłem wielu wartości odżywczych - wapnia, magnezu, a także niezbędnych, nienasyconych kwasów ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... materii. 282882 Kardamon jest także cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu, manganu i żelaza. Co ciekawe, może zawierać w nawet 8 proc. olejku eterycznego. A czy wiedzieliście, że królowa przypraw ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... , która wspomaga odporność oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Witamina A oraz beta karoten poprawia wygląd skóry. Kwas foliowy i żelazo są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Magnez wspiera ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... ? Studenckie dania powinny zawierać: witaminy z grupy B, cynk, magnez, potas, lecytynę, żelazo, fosfor. Związki te pomagają w funkcjonowaniu układu nerwowego, wpływają na pamięć oraz pomagają w przyswajaniu nowej wiedzy. ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... Kasztany - dlaczego warto je jeść? Jadalne kasztany obfitują w skrobię, która w czasie gotowanie przekształca się w cukier. Zawierają również sporo błonnika, potasu, magnezu, wapnia i witaminy C ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... , jest jednak magnez, który pozytywnie wpływa na pracę serca, poprawia wydolność umysłu i minimalizuje negatywne skutki stresu. Kto powinien go unikać? Nie zapominaj jednak, że oprócz przeciwutleniaczy ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... 281257 Właściwości zdrowotne batatów Warzywo to zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nim można fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, sód oraz spore ilości witaminy C, A, E, K i witamin ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... zawierają liczne kwasy organiczne, pektyny i lotne związki zapachowe. Dodatkowo są bogate w witaminy C, E i z grupy B oraz potas, magnez, żelazo i wapń. Nie każdy wie, że także liście malin mają ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... nie poddaje się jej żadnej innej obróbce. Jest ona źródłem sodu, magnezu, wapnia, jodu, manganu, cynku, selenu, żelaza i fluoru. Z badań wynika, że Hiszpanie, Japończycy i Wenezuelczycy, którzy spożywają ... , świetnie sprawdzi się również jako ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... źródłem błonnika, białka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu - długa ta lista, prawda? :). A jak jeść jarmuż? Świetnie smakuje na surowo polany sokiem z cytryny i oliwą, smażony, duszony ... zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3, ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... łatwo przyswajalnego białka. Obfituje także w witaminy – A i E oraz minerały - żelazo, magnez i fosfor. Jak wybrać dobrą gęsinę? Na co dzień raczej nie kupujemy gęsiny. Czym więc się kierować ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... ziarenka chia są nieocenionym źródłem żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i potasu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B. Można dodać je praktycznie do każdej potrawy, ale domowy budyń smakuje z nimi wyśmienicie. 17457 ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... czajniku, a woda do tego użyta powinna być miękka i pozbawiona soli wapnia i magnezu. „Smoczą herbatę” (jak nazywają ja Chińczycy) należy parzyć od 3 do 7 min. - wówczas napar nie będzie odznaczał ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... . Porzeczki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, P, beta-karoten, garbniki, pektyny, błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, bor. Jednak zawartość składników odżywczych w poszczególnych odmianach jest różna ...

+ Pokaż więcej