Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... , łyżka miodu, łyżka whisky (lub innego alkoholu), szczypta gruboziarnistej soli, kakao naturalne, wiórki kokosowe, posiekane orzechy włoskie. 17576 Praktyczna rada: zastygnięta czekolada bardzo ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... Łosoś w sosie na bazie malin Składniki: łosoś (filety lub dzwonki), 100 g malin, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, odrobina musztardy, odrobina octu balsamicznego lub jabłkowego, tymianek ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... będziesz: 3 łyżki chia, kubek mleka owsianego lub migdałowego, dodatki wg uznania: syrop klonowy, szczypta startej laski wanilii, łyżeczka miodu, listki mięty. Wymieszaj chia z mlekiem, przypraw według ... : szklanka mleka (krowiego lub ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... z cytryny, dodając skórkę z cytryny, miód i ziarna sezamu. Grillujemy po 2-3 minuty na każdą stronę. Podajemy z jogurtem naturalnym. 281739 Zdrowe frytki Nie tylko smażone i pieczone ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... owoce mango garść sałaty łyżeczka miodu woda Czuć miętę garść sałaty garść mięty 2 banany łyżeczka oliwy woda Po wybraniu ulubionego zestawu wystarczy zblendować wszystkie składniki i cieszyć ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... klonowego lub miodu i garść błyskawicznych płatków owsianych albo nasiona chia. Jabłka i gruszki można natomiast zapiec pod kruszonką. Warzywa warto natomiast wykorzystać do sałatek i zapiekanek z ryżem ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... i nie kruszy się od nadmiaru bakalii. 285478 Przepis na masę makową Składniki: 1/2 kg suchego maku, 170 g drobnego cukru do wypieków, 100 g rodzynek, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki miodu, 2 ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... z dyni i innych warzyw oraz owoców, miody, oleje roślinne, przyprawy, nasiona, wyroby rękodzielnicze. Festiwal urozmaicą występy zespołu muzycznego. 17542 II Podkarpacki Festiwal Szarlotki ... województwa owoców i warzyw. Spróbujcie dań ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... musztardy. Na jej smak wpływa również rodzaj użytego płynu (octu winnego, moszczu winnego lub wina), a także kompozycja przypraw i innych dodatków (cukier, pieprz, miód, chrzan). Gorczyca uprawiana ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... miodu lub syropu klonowego, 2 łyżki oleju arganowego (lub innego) 2 łyżki musztardy dijon, 1 1/2 łyżki soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. 282723 Umyj, osusz i wyłóż na talerz rukolę. Obierz ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... wylewa się płaską łyżką kolejne warstwy ciasta, które później tworzą „sęki”. Po upieczeniu i zdjęciu sękacza z wałka w środek można wstawić kieliszek nalewki, koniaku lub miodu pitnego, a następnie ...

dawno temu

Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową

... czekoladowy Składniki: 200 ml śmietanki 30 proc., 100 g kakao, 250 g cukru, 225 ml wody, 50 g miodu, 250 g żelatyny + 40 ml wody. 17496 17549 ...

dawno temu

Co można zrobić z cukinii?

... do sprawdzonego podkładu dodamy m.in. cukinię. Ciasto smarujemy sosem pesto, na który nakładamy po kolei: mozarellę, cukinię i orzeszki pini. Upieczoną pizzę polewamy delikatnie miodem i układamy na niej rukolę. Pizza jest bardzo lekka i może ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... . Możemy także dodawać je do ciast i deserów – tart, biszkoptów, crumble, puddingów, tortów bezowych. Z kolei posłodzony miodem czy cukrem mus z przetartych przez sitko czarnych lub czerwonych porzeczek ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... , truskawki, borówki, pstrąg, karp, miód, piwo czy kapusta. Podczas takich imprez możemy spróbować wędlin, wyrabianych tradycyjnymi metodami, oryginalnych serów (w końcu nie tylko Francja czy Włochy mogą się nimi szczycić, prawda?), wspaniałych ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... przez około osiem godzin. Mając gotowy zaczyn, możemy przygotować ciasto właściwe. Dodajemy zaczyn, a także mąkę i wodę, ewentualnie także cukier trzcinowy lub miód, sól morską i dodatki (otręby, płatki ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... kandyzowanych ananasów, łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g suszonych daktyli, 100 g suszonej żurawiny, cytryna, jabłko 2 łyżki drobno posiekanych migdałów 100 ml rumu, 2 łyżki miodu, 50 ml soku ... , żurawinę, startą skórkę z cytryny, ...

dawno temu

Poznaj sekrety udanego lukru

... idealną do ozdabiania pączków, ciasteczek i ciast. Składniki: 200 ml śmietanki 30 proc., 100 g kakao, 250 g cukru, 225 ml wody, 50 g miodu, 250 g żelatyny + 40 ml wody. 17496 Gotową glazurkę możesz ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... dodatkami) i pozostaw do ostygnięcia. Gotową taflę możesz połamać lub wykrawać z niej dowolne kształty. KRATKA Kiedy karmel delikatnie ostygnie i zgęstnieje (będzie miał konsystencję miodu), zanurz ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... rozbijania tłuczkiem, przykryj je kawałkiem folii spożywczej. Chcesz aby pieczony kurczak miał chrupiącą skórkę? Na 15 minut przed końcem posmaruj go miodem, śmietaną, stopionym masłem albo kostką ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... , suszone pomidory, kapary, figi, grillowane warzywa. Do pikantnych gatunków pasuje miód czy kwaskowata konfitura np. jarzębinowa. Przygotuj też koszyczek z chrupiącą pokrojoną bagietką lub małymi ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... czy nawet wyleczą przeziębienie. Wszystko zależy od tego, jakie kwiaty wybierzemy. Kompot możemy dosłodzić miodem lub cukrem. Zanim jednak to zrobimy, sprawdźmy czy jest to konieczne. Być może nasz napój ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... listkowe, kora). Pomiędzy nadziane jest mieszanką posiekanych orzechów różnych gatunków. Najczęściej robiona w formie kwadratów, które są spajane syropem lub miodem. Następnie deser jest zapiekany ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... wymieszaj – powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej patelnię posmarowaną odrobiną oleju (np. rzepakowego) i smaż placuszki na złoty kolor z dwóch stron. Gotowe placki możesz podać polane miodem lub syropem klonowym i ...

+ Pokaż więcej