Łosoś na 6 sposobów

... Łosoś stał się jedną z najczęściej spożywanych ryb w Polsce - i bardzo dobrze, gdyż jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Pomimo tego, że zawiera dużo tłuszczu, to osoby będące na diecie ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Odpowiedni dla diety wegan, uczulonych na nabiał i gluten. Hipoalergiczny. Czy warto go używać? Co wchodzi w jego skład i jaki naprawdę ma wpływ na nasze zdrowie? ...

dawno temu

Hummus libański

... zawartości błonnika pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na długo, przez co powinien stać się stałym elementem diety wszystkich osób pragnących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Zapobiega chorobom serca ... , które chronią organizm przed ...

dawno temu

Właściwości odżywcze chia

... Te malutkie nasiona kryją w sobie wiele leczniczych właściwości. Z języku Majów "chia" oznaczało "siłę" - i rzeczywiście włączenie nasion chia do diety zapewnia nam dobre zdrowie i energię. Roślina ...

dawno temu

Właściwości odżywcze chia

... Te malutkie nasiona kryją w sobie wiele leczniczych właściwości. Z języku Majów "chia" oznaczało "siłę" - i rzeczywiście włączenie nasion chia do diety zapewnia nam dobre zdrowie i energię. Roślina ...

dawno temu

Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić?

... wiele pierwiastków, takich jak potas, magnez i sód. Dzięki nim jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować. Regularne picie wody mineralnej chroni organizm przed wieloma chorobami i poprawia samopoczucie ... i źródlanej. Posiadają one duże ...

dawno temu

Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach

... na komórki, powodując choroby. Truskawki mają również niski indeks glikemiczny, więc mogą je jeść bez obawy nawet cukrzycy. 17283 Owoce te dostarczają energii i zaspokoją pierwszy głód, nie dostarczając ... owoce również oczyszczają nasz ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... . A czy wiedzieliście, że dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą? Ostatnie badania udowadniają, że regularne picie czerwonej herbaty może zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych. 282145 Właściwości ... odchudzające czerwonej herbaty ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... krwionośny – to dzięki przeciwutleniaczom granaty są stosowane w profilaktyce i leczeniu chorób serca i krążenia. Dodatkowo substancje te pomagają w redukcji złogów cholesterolowych w naczyniach ... krwionośnych. Regularne spożywanie owoców ...

dawno temu

Właściwości granatów

... oraz E, a także magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W granatach znajdziemy również sporo białka, błonnika i kwasu foliowego. To dzięki nim granat zaliczany jest do superfoods. Dowiedz się jakie właściwości posiadają granaty i wprowadź je ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... są także w diecie osób cierpiących na miażdżycę i schorzenia układu krążenia, choroby zapalne wątroby i nerek czy migrenę. Białe i czerwone zawierają nieco mniej przeciwutleniaczy niż czarne, ale więcej pektyn ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... przeziębieniom. Zawiera ponad 100 chemicznie czynnych związków, które wspomagają działanie naszego organizmu w walce z chorobami. A jak jeść czosnek? Możesz dodać go do praktycznie każdej potrawy - mięsa ... w zwalczaniu różnego rodzaju ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych oraz przyśpieszających proces starzenia organizmu. Jest bezcenny dla oczu i nadaje skórze młody zdrowy ... się w jadłospisie osób będących na ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... i rytmu serca. Potasu w pomelo jest prawie tyle co w pomidorach, które są niemalże niezbędnym składnikiem diety osób borykających się z nadciśnieniem (237 mg/100 g). Zawarte w miąższu pomelo pektyny ... pomogą w profilaktyce chorób układu ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... poziom złego cholesterolu, a przez to niweluje ryzyko chorób serca. Medycyna naturalna znała wiśnie od tysiącleci i stosowała je pod postacią soku jako lek na gorączkę i bóle mięśni. 282352 ... aktywności organizmu. W jaki sposób wykorzystać ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... zawartości aż 92 proc. wody, arbuz działa moczopędnie, dlatego jest polecany osobom, które borykają się z chorobami nerek i układu moczowego. Dodatkowo arbuz przyspiesza przemianę materii i wpływa ... ), dlatego zjedzenie arbuza bardzo szybko ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... do diety osób z nadciśnieniem tętniczym i anemią. 17438 Zawarte w poziomkach antyoksydanty nadają im czerwony kolor, a dla nas są bardzo istotne, gdyż hamują wchłanianie się złego cholesterolu, zwalczają ... surowych poziomek, a także przetworów ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... Optymalna ilość wypitych filiżanek zielonej kawy, to dwie, góra trzy dzienne. Najlepszą opcją jest stosowanie jej profilaktycznie lub w roli dodatku do diety niskokalorycznej w trakcie odchudzania ... zaznaczają, że działanie kwasu ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... z najzdrowszych potraw na świecie. Curry przywraca prawidłowe funkcjonowanie wątroby, zmniejsza apetyt, reguluje procesy trawienne oraz obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca. Tak jak większość ostrych potraw ... przyspiesza spalanie tłuszczu. ...

dawno temu

Najzdrowsza herbata na świecie

... antyoksydantów, które mogą zapobiegać nowotworom, nadciśnieniu, chorobom serca, a nawet cukrzycy. Jedna filiżanka herbaty matcha posiada 137 razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata. 282130 ... - tak działa ta sama L-teanina, ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... oraz chorób układu krążenia. Olej rzepakowy jest przeznaczony do stosowania zarówno na zimno, np. do sałatek czy dressingów, jak i do smażenia (jeśli jest rafinowany), gdyż ma wysoką temperaturę ... tłuszczowych omega-3 i -6 i dietetycy nie ...

dawno temu

Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś

... , mogą ją spożywać osoby na diecie bezglutenowej oraz jest bogata w błonnik i liczne aminokwasy, które są budulcem mięśni. Jagody acai 281678 Z pewnością słyszałeś o ich niezwykłych właściwościach ... wymienionym powyżej: zielone warzywa ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na kogel-mogel

... i nikt nie bał się salmonelli czy innych chorób, których można się nabawić jedząc surowe jajka - to były czasy... ;) Ale jeśli masz jajka z pewnego źródła, to spokojnie możesz ukręcić sobie kogel-mogel ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... jaglana jest lekkostrawna i nie posiada w swoim składzie glutenu powinna być zawarta w diecie osób cierpiących na celiakię, uczulonych na gluten, jak również chorujących na niedokrwistość. Jest idealnym ... diety zasadowej, gdyż wraz z kaszą ...

+ Pokaż więcej