Właściwości odżywcze chia

Te malutkie nasiona kryją w sobie wiele leczniczych właściwości. Z języku Majów "chia" oznaczało "siłę" - i rzeczywiście włączenie nasion chia do diety zapewnia nam dobre zdrowie i energię. Roślina ta reguluje perystaltykę jelit, obniża poziom złego cholesterolu, a ponadto jest naturalnym antyoksydantem. Chia to doskonały wypełniacz dania, który sprzyja odchudzaniu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Sekrety kuchni chorwackiej Poznaj właściwości zarodków pszennych W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna Darek Kuźniak zdradza jak zrobić łososia w burakach Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów? Hummus libański Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Sękacz - skarb Podlasia Co dodać do granoli? Jadalne kwiatki Śniadanie na mieście? Czemu nie Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?