Sztuka parzenia zielonej herbaty

... Zawsze parzyłam zieloną herbatę według następującej zasady: zalej herbatę wodą o temperaturze 70 stopni i parz przez 5 min. Jakież było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałam się, że każdy rodzaj ... zielonej herbaty przygotowuje się inaczej - ...

dawno temu

Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

... . Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij ją, dodaj pozostałe warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości przez ok. 30 minut. Pod koniec ...

dawno temu

Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis

... Przepis na karpatkę Składniki: Ciasto szklanka wody, pół kostki masła, szklanka mąki pszennej, 6 jajek, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki ... pszennej, 6 łyżek cukru, 3 szklanki mleka, 3 ...

dawno temu

Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość

... Biała herbata od setek lat uważana była za towar luksusowy, a dziś trochę nadal tak jest, ponieważ cena za kilogram dobrej jakości białej herbaty wynosi nawet kilkaset złotych - jednak ze względu ... czoła kolejnym wyzwaniom dnia. Biała herbata ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... Kiedy jesteśmy pochłonięci wirem pracy, a dodatkowo za oknem prawie trzydziestostopniowy upał, wówczas nie mamy czasu ani ochoty na jedzenie czegokolwiek. Jednak pamiętajmy, że drugie śniadanie ... się, co zdecydowanie nie wpływa pozytywnie na ...

dawno temu

Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów

... , że przygotowanie dobrej golonki zajmuje sporo czasu, warto się poświęcić. A więc drogie panie, do dzieła! W końcu przez żołądek do serca. ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... - lub dziesięcioprocentowego. Dobrej jakości ocet winny dostarcza magnezu, fosforu i potasu. Metodą domową ocet winny można otrzymać, zostawiając na dwa tygodnie otwartą butelkę wytrawnego wina. Ocet ... jelit, dlatego warto go wprowadzić do ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... . Powstała z kukurydzy mąka nie zawiera glutenu, dlatego osoby będące na diecie bezglutenowej mogą nią zastąpić inne, niebezpieczne dla nich produkty mączne. 282477 Jak wybrać dobrą kolbę kukurydzy ... ? Świeżą kukurydzę poznasz po tym, że jej ...

dawno temu

Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

... Najlepszy przepis na wigilijnego karpia w galarecie Składniki: filet ze świeżego karpia, głowa karpia + cały szkielet i płetwy, nieduża porcja włoszczyzny (bez kapusty), mała cebula, 3 łyżeczki ... cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadam jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj ...

dawno temu

Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca

... Ryba zawsze jest dobrym pomysłem. Nie od dziś wiadomo, że ryby są skarbnicą pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak warto je jeść nie tylko ze względu na ich wartości odżywcze ...

dawno temu

Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie

... ;-) Jeśli chcesz przygotować je w domu i wykorzystać do świątecznych wypieków, to musisz się spieszyć, ponieważ rodzynki muszą leżakować przez minimum 3 tygodnie. Po tym czasie są najlepsze - soczyste, wilgotne ... i niezwykle aromatyczne. ...

dawno temu

Młody kokos - praktyczne informacje

... Młody kokos to jeden z moich ulubionych deserów. Woda z jego wnętrza jest tak pyszna jak żadna woda kokosowa dostępna w puszkach czy butelkach. A jego pachnący, sprężysty miąższ to doskonały ... Młody kokos – co to jest? Poszukiwałam go bardzo ...

dawno temu

Zostań mistrzem parzenia zielonej herbaty

... Wydawałoby się, że aby zaparzyć zieloną herbatę, wystarczy zalać listki wodą, chwilę poczekać i już. Jednak nic bardziej mylnego! Na proces dobrego parzenia zielonej herbaty składa ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... Czereśnie i wiśnie zaliczane są do najbardziej wartościowych owoców nie tylko dla naszego zdrowia, ale także urody. I choć aż w 80 proc. składają się z wody, to są skarbnicą wielu witamin ... czereśnie na czczo albo zbyt łapczywie i w dodatku w ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... Już od kilku lat Chorwacja święci tryumfy jako wakacyjny cel Polaków. Szerokie plaże, porozrzucane malowniczo wyspy, lazurowa woda Adriatyku, słońce, gościnni mieszkańcy, no i stosunkowo niewielka ... tu bardzo szeroką ofertę dobrych gatunkowych ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... . Jeśli używamy białej fasoli, trzeba ją wcześniej namoczyć, kilkukrotnie zmieniając wodę, a potem ugotować. W ten sposób ograniczymy ryzyko wystąpienia dolegliwości żołądkowych po jej spożyciu. Ja ... , z braku czasu, przeważnie wspieram się ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorącą, wrzącą wodą, a następnie zimną. Dzięki temu nie tylko usuniesz znajdujące się w nich zanieczyszczenia, ale także zachowają one ... się inaczej - parząc i chłodząc dłużej lub ...

dawno temu

Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości

... być, bo jej przepisy są lekkie, świeże i proste - jednym słowem dla każdego. Poniżej znajdziecie 10 najlepszych słodkości Nigelli Lawson, które wyszły spod ręki polskich blogerów kulinarnych. Zapraszam! ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... Po jarmużu, naparze kombucha, wodzie kokosowej, komosie ryżowej, nasionach chia i zupie ramen przyszedł czas na nowe smaki. Co będzie modne w 2017 roku? O jakich produktach i daniach usłyszymy? Zobaczcie przegląd najgorętszych trendów ...

+ Pokaż więcej