Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... z ognia i pozostaw skórki w wodzie aż wystygną. Wystudzone skórki wyjmij z wody, susz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie paseczki. Na patelnię wysyp szklankę cukru, dodaj skórki zalej wodą ...

dawno temu

Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

... przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili. Wszytko smaż przez minutkę. Teraz wlej pomidory, wrzuć paprykę, którą wcześniej pokrój w niedużą kostkę. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni ...

dawno temu

Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem

... . Pod koniec smażenia dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso wymieszaj z przyprawami, jajkiem i kajzerką. Dodaj przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wyrabiaj masę przez chwilę dłońmi ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso. Ogrzewamy je do temperatury pokojowej, na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy schab ze wszystkich stron, obracając go szczypcami. 285855 Następnie mięso ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... , sól i świeżo zmielony pieprz. Umyj szczaw i szpinak, a następnie sparz i odcedź. Na patelni rozgrzej masło i dodaj wcześniej lekko osuszone liście szpinaku i szczawiu. Zawartość patelni duś, co chwilę ... mieszając. Po upływie kilku minut ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... jednolitej masy. Dodaj do tego zawartość pierwszej miski i mieszaj jeszcze przez moment. Do gładkiej już masy dodaj pestki słonecznika i pokrojone suszone pomidory oraz starannie wymieszaj. Na patelnię ... , a pomidora pokrój w kosteczkę. ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... . Ale groszek blanszujemy, by zachował świeży kolor i smak. Blanszowaniu najczęściej poddajemy warzywa liściaste, fasolę, kukurydzę i kalafior. Natomiast jeśli chodzi o blanszowanie ryb, mięs i podrobów ...

dawno temu

Dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji poznaj przepis na najbardziej makaronowe danie

... i mnóstwem innych smacznych rzeczy w środku. Smacznego! :) 284828 Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulkę. Po kilku minutach, gdy cebula się zeszkli dodaj pieczarki, a gdy odparuje ...

dawno temu

Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski

... i smażymy na patelni. Ciepłe smakują najlepiej! Pomidory Pomidory również możemy przygotować w różnoraki sposób. Ja najczęściej serwuję je z mozzarellą, sosem czosnkowym oraz tartym parmezanem ... bułce górną część, by móc wydrążyć miąższ. ...

dawno temu

Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

... osolonej wodzie. Pomidora sparz, obierz go ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni aż wyparuje z niego część wody. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie ...

dawno temu

Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć?

... w lekko uchylonym piekarniku (opadną jeśli wyciągniemy je zbyt szybko). Upieczone muffinki możemy polać roztopioną czekoladą, lukrem, posmarować nutellą, posypać kolorowymi groszkami itd. ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową

... dodaj trochę soli do smaku. Namoczone grzyby odciśnij z wody, drobno posiekaj (część możesz pozostawić do dekoracji i nie kroić ich), wrzuć na patelnię razem z cebulką i podsmaż na łyżce oleju ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... ;-) Kasztany możemy przyrządzić także na patelni. rozgrzewamy ją na dużym ogniu, wrzucamy nacięte na krzyż kasztany i prażymy przez ok. 20 minut. Chwilę przed końcem można je spryskać czerwonym winem ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... wszytko było nią przykryte. Dodaj liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu i całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Nie obieraj cebuli, przekrój ją tylko na pół i opal na patelni ... z zasmażką. Wystarczy, że na patelni ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj mąkę i energicznie wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Zasmażkę smaż do uzyskania oczekiwanego koloru ...

dawno temu

Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty

... do paluszków rybnych. Na płaskim talerzu rozsyp bułkę tartą. Teraz obtoczone w mące filety z mintaja włóż do mieszanki jajecznej, a następnie dokładnie obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... winogron). Kształt i rozmiar placków zależy oczywiście od sposobu nakładania masy na patelnię. Placki serwujemy od razu po usmażeniu, jeśli poleżą zbyt długo staną się gumowate. Nie należy ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... i słoiki z oliwkami, kukurydzą, groszkiem, ogórkami. Kawałki żółtych serów, ugotowane warzywa (np. z rosołu). Często zostaje mi też zupa (bez względu na to, czy to bulion czy jarzynowa ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... – aby dłużej zachowały smak, świeżość i wartości odżywcze, można je zamrozić. Przetrwają wówczas nawet 12 miesięcy. W ten sposób można przechowywać truskawki, maliny, kalafiora, brokuła, marchewkę, groszek, fasolkę szparagową itd. Jedynie ...

dawno temu

Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania

... natomiast ugotować warzywa lub zupę. Zrobimy to szybciej niż na kuchence gazowej, jarzyny stracą mniej witamin, zachowają kolor i jędrność. Ryba wyjdzie o wiele bardziej soczysta niż z patelni czy piekarnika ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... pomarańcze i ostrym nożem wykrój cząstki miąższu spomiędzy białych błonek. Owoc granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj z niego ziarenka, a orzechy włoskie lekko upraż na patelni i posiekaj ...

dawno temu

Jaką deskę do krojenia wybrać?

... składników na patelnie. Można myć w zmywarce (hurra!). Pamiętajcie tylko o jednym - nie stawiajcie na niej niczego gorącego. Serio. Zrobiłam to. Nie polecam. Deski szklane Kilka lat temu zapanowała swego ...

dawno temu

Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

... . Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij ją, dodaj pozostałe warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości przez ok. 30 minut. Pod koniec ...

dawno temu

Lepimy uszka z grzybami do barszczu

... do smaku. Cebulkę posiekaj, wrzuć na rozgrzaną patelnię wraz z łyżką masła, a kiedy się zeszkli dodaj posiekane grzybki i podsmaż całość aż wszystkie składniki staną się miękkie. Teraz dopraw farsz solą ...

+ Pokaż więcej