Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... na słone, jak i słodkie dania. Warto wprowadzić ją do jadłospisu przede wszystkim ze względu na jej właściwości odżywcze i lecznicze. ... . Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Uformuj ...

dawno temu

Czas na agrest!

... Agrest zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, a mimo to jest jednym z tych owoców, których nie doceniamy – bardzo niesłusznie. Poznaj prozdrowotne właściwości agrestu i zaproś go do swojej kuchni. ... do ...

dawno temu

Najzdrowsza herbata na świecie

... Matcha to sproszkowane liście zielonej herbaty. Jest znana od wieków i do dziś używana podczas tradycyjnej, japońskiej ceremonii picia herbaty. Matcha została okrzyknięta najzdrowszą herbatą świata - nie bez powodu. Dowiedz się dlaczego i poznaj ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... właściwości brzoskwiń i zacznij je jeść codziennie – dopóki mamy dostęp do świeżych i soczystych owoców, bo zimą pozostaną nam do dyspozycji suszone brzoskwinie, które z resztą są równie smaczne i zdrowe. ... jest najwięcej właściwości ...

dawno temu

Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem

... Czasem nachodzi mnie ochota na kromkę świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem. Oczywiście taki smalec można kupić niemal w każdym sklepie, jednak nic nie zastąpi smaku ... . Ze smalcem doskonale komponują się również ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... , kurczak, krewetki i szparagi. Palce lizać! 281375 Curry – właściwości Do najsłynniejszych właściwości curry należą działania wspomagające utratę wagi. Mieszkańcy Azji uważają, że to jedna ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... Rzodkiewki, choć małe i niepozorne, są niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu. Ich prozdrowotne właściwości doceniali już starożytni Grecy ... i Egipcjanie, a współczesna fitoterapia ...

dawno temu

Co o mące mówi nam jej typ?

... Rodzaj mąki określa się przez jej podział na typy, który polega na jej klasyfikacji w zależności od zawartości soli mineralnych, zwanych popiołem. O jego ilości decyduje z kolei stopień przemiału ...

dawno temu

Przepis na muffinki, które zawsze się udają

... , czekoladę. Można przygotować je też w wersji wytrawnej - wystarczy pominąć cukier, a do ciasta dodać sól, pieprz, zioła i przyprawy. Słone babeczki świetnie smakują z serem feta, suszonymi pomidorami i oliwkami. ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe - zrób je sam!

... masło orzechowe. Jest to najprostsza receptura, ale możesz do orzechowej masy dodać także szczyptę soli i odrobinę cukru, lecz to kwestia smaku. Jedyne czego potrzebujesz to ulubione orzechy i dobry blender. Powodzenia i smacznego! :) ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... do pieczenia, szczypta soli, garść groszków czekoladowych (lub pokrojonej w kostkę czekolady), 2 jajka, szklanka puree z dyni, ¼ szklanki oleju np. rzepakowego. 284054 Przygotuj 2 miski – w jednej ... /2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... kukurydzianej lub ugotowanych kolb jako dodatek do dań głównych, ale na naszych stołach wciąż walczy o pozycję z grochem i fasolą. Poznaj dobroczynne właściwości kukurydzy i zacznij z nich korzystać. ... na pół. Najprościej znaczy najlepiej – ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... Właśnie jesteśmy w samym środku sezonu na arbuzy, więc może warto poznać prozdrowotne działanie tego owocu, bo choć arbuz nie jest zbyt bogaty w witaminy i składniki mineralne, to jednak cenimy go za szereg dobroczynnych dla naszego organizmu ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... , dobroczynnie wpływają na serce, regulują ciśnienie, a nawet redukują poziom cholesterolu. To tylko niektóre właściwości tych egzotycznych owoców. Dowiedz się co się w nich znajduje i jakie płyną z tego korzyści dla naszego zdrowia. ... ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... , ryżu czy nawet miodu. Octy różnią się smakiem, zapachem, mocą oraz właściwościami. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wspomaga walkę z niektórymi chorobami czy nieprzyjemnymi dolegliwościami. Poza tym ocet spirytusowy to nieoceniony ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... Sezam - właściwości lecznicze Sezam, zaliczany do afrodyzjaków zawiera wiele składników odżywczych, dlatego powinniśmy włączyć go do naszej diety. Bogaty jest w pierwiastki: żelazo, cynk, magnez ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... przed obieraniem i spożyciem dokładnie umyć kalarepę pod bieżącą wodą, a następnie namaczać przez 10 min. w roztworze soli kuchennej. W ten sposób pozbędziesz się pozostałości ziemi, a co najważniejsze, bakterii chorobotwórczych i jaj pasożytów, ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... z pozytywnych właściwości kakao, wystarczy jeść czekoladę? Nie do końca. W procesie produkcyjnym te wszechstronne ziarenka mogą stracić znaczną część swoich właściwości, dlatego najlepiej jest sięgać po surową ...

+ Pokaż więcej