Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... zarówno solo, podana z podsmażoną na maśle bułką tartą,a także jako jarzynka do obiadu lub składnik leczo czy zupy. Zobacz, co się kryje w szparagówce i jak ją prawidłowo ugotować. ... . Początkowo hodowano ją jedynie na ziarno, z czasem zaczęto ...

dawno temu

Przepis na placki ziemniaczane

... Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Można jeść je solo lub podawać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponują się z sosami lub gulaszem. Jak usmażyć idealne placki ziemniaczane - złociste ...

dawno temu

Co znajdziemy w brzoskwiniach?

... Sezon na brzoskwinie trwa w najlepsze - warto go wykorzystać. Te owoce są nie tylko pyszne, ale dodatkowo bardzo zdrowe - nie mają sobie równych pod względem ilości zawartych w nich właściwości ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... Od dłuższego czasu święci prawdziwie triumfy. Na temat jego cudownych właściwości dla zdrowia i urody krążą już prawdziwe legendy. O czym mowa? Oczywiście o oleju kokosowym. Pozyskiwany z miąższu ... można nim zastąpić balsam do ciała, krem do ...

dawno temu

Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni

... Śliwki posiadają wiele cennych właściwości - regulują trawienie, poprawiają apetyt, ochraniają nas przed wolnymi rodnikami, ale czy wiedzieliście, że poprawiają humor? :). Warto jeść także te owoce ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... . Dlatego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Dowiedz się jak je uprawiać w domu, jakie posiadają właściwości i które kiełki najlepiej wybierać. ...

dawno temu

Co zawiera w sobie arbuz?

... Pomimo iż arbuz nie posiada w swoim składzie wielu witamin i składników odżywczych, to jest bardzo wartościowy dla naszego zdrowia ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Gasi pragnienie ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... cielęciny i włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min. Następnie dopraw oliwą, solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano i natką pietruszki. Gotowe! 282439 Mleczny koktajl z kiwi Lekki ... cielęcy marynowany w kiwi Składniki: 4 ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... To niesamowite ile prozdrowotnych właściwości kryje się w nasionach chia. Te uzyskane z szałwii hiszpańskiej ziarenka zawierają w sobie energię i leczniczą moc, która wzmocni oraz odżywi organizm ... Składniki na jedną porcję: 1,5 szklanki mleka ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... , sól i pieprz do smaku. To danie przygotujesz w szybki i prosty sposób. Łososia umyj i oprósz delikatnie solą oraz pieprzem i smaż na patelni grillowej 2-3 minuty na każdą ze stron. Po upływie ... nadaje się także jako dressing do pieczeni i ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... cennych flawonoidów, flawonów, witamin z grupy B, związków śluzowych i soli mineralnych, a wśród nich związków selenu, wapnia, fosforu, żelaza czy magnezu. Z kolei liście czosnku zawierają prowitaminę ... sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... za swoje lecznicze właściwości, Natomiast w Polsce jest bardziej znana jako skuteczny środek odstraszający mole ;-) Na szczęście zauważyłam, że lawenda zyskuje u nas na popularności. Czy wiecie, że można jej używać do przyprawiania potraw? ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... przygotowany bulion i wrzuć do niego szczaw. Gdy bulion ponownie się zagotuje, zdejmij go z ognia i dopraw solą i pieprzem. Cebulę dymkę posiekaj, a jajka pokrój w ćwiartki, włóż je na talerze, zalej bulionem ... mieszając. Po upływie kilku ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... Zazwyczaj spożywamy je ze względu na ich walory smakowe, ale melony oprócz fantastycznego smaku posiadają szereg leczniczych właściwości. Należą do tej samej rodziny co ogórki, dlatego, wbrew pozorom ... , nie rosną na drzewach, ale jak ogórki i ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... , sól czosnkowa do smaku, szczypta cukru. Brokuła ugotuj al dente z dodatkiem soli i szczypty cukru. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem niewielkiej ... ilości soli. Dodaj żółtka i nadal ubijaj do ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... , ale można się do niego przyzwyczaić. Kozie sery są popularne m.in. w Grecji, Francji i we Włoszech. Mają nieco ostrzejszy smak niż krowie. Świetnie smakują solo, wraz z innymi serami na desce lub jako składnik wielu dań, zarówno na ciepło jak ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... Jarmuż przez lata był pomijany i niedoceniany. Mimo bogatej historii i wielu właściwości odżywczych rzadko gościł na polskich stołach. Na szczęście sytuacja uległa zmianie. Dziś warzywo to przeżywa swój prawdziwy renesans. ... sięgają bowiem XV ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... natki niż kilka listków do ziemniaków czy zupy... Zmiksowana z oliwą, płatkami migdałów, solą i czosnkiem zmieni się w pyszne pesto, które możesz dodać do makaronu lub kanapek. A co powiesz na zdrowy ... 1. Dynia Dynia jest jednym z tych ...

dawno temu

5 smakowitych pomysłów na malinowe dania i desery

... Sezon na maliny trwa w najlepsze, dlatego korzystajmy z niego jak najwięcej! Maliny pysznie smakują, ale także posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce zawierają liczne kwasy organiczne ...

dawno temu

6 przepisów na dania z buraków

... Nie jest tajemnicą, że buraki posiadają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Swoje dobroczynne właściwości buraki zawdzięczają zawartości antocyjanów, które zwiększają odporność organizmu, hamują ...

dawno temu

Mango w roli głównej - kilka pomysłów jak wykorzystać ten owoc w kuchni

... Mango jest egzotycznym owocem uprawianym w Indiach od blisko 4 tys. lat. Ostatnie badania wykazały, że owoc ten posiada niezwykłe prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu - o tym wiedzieli ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... i osuszeniu groszku cukrowego obetnij końcówki strączków. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy groszek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Co jakiś czas należy przemieszać zawartość patelni, by groszek do niej ... . Dodaj jogurt naturalny i nadal gotuj, ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... o wegańskim majonezie na bazie rozgotowanego kalafiora z dodatkiem wulkanicznej soli, albo o pizzy na kalafiorowym spodzie? Pycha :-) Jak ugotować kalafiora? Najprostszym sposobem na ugotowania kalafiora ... , dzielimy na całkiem spore różyczki ...

+ Pokaż więcej