Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... Latem i jesienią zajadamy się fasolką szparagową. I słusznie, bo te żółte i zielone strączki to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, a ze względu na niewielką zawartość kalorii nie tuczy. Smakuje ... . Początkowo hodowano ją jedynie na ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... właściwości brzoskwiń i zacznij je jeść codziennie – dopóki mamy dostęp do świeżych i soczystych owoców, bo zimą pozostaną nam do dyspozycji suszone brzoskwinie, które z resztą są równie smaczne i zdrowe. ... jest najwięcej właściwości ...

dawno temu

Czas na agrest!

... Agrest zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, a mimo to jest jednym z tych owoców, których nie doceniamy – bardzo niesłusznie. Poznaj prozdrowotne właściwości agrestu i zaproś go do swojej kuchni. ... , ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... Właśnie jesteśmy w samym środku sezonu na arbuzy, więc może warto poznać prozdrowotne działanie tego owocu, bo choć arbuz nie jest zbyt bogaty w witaminy i składniki mineralne, to jednak cenimy go za szereg dobroczynnych dla naszego organizmu ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... za swoje lecznicze właściwości, Natomiast w Polsce jest bardziej znana jako skuteczny środek odstraszający mole ;-) Na szczęście zauważyłam, że lawenda zyskuje u nas na popularności. Czy wiecie, że można jej używać do przyprawiania potraw? ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... na słone, jak i słodkie dania. Warto wprowadzić ją do jadłospisu przede wszystkim ze względu na jej właściwości odżywcze i lecznicze. ... , naturalnym lekarstwem na katar, gdyż wykazuje właściwości antywirusowe oraz eliminuje nadmiar wydzieliny, ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... , dobroczynnie wpływają na serce, regulują ciśnienie, a nawet redukują poziom cholesterolu. To tylko niektóre właściwości tych egzotycznych owoców. Dowiedz się co się w nich znajduje i jakie płyną z tego korzyści dla naszego zdrowia. ... ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... , ryżu czy nawet miodu. Octy różnią się smakiem, zapachem, mocą oraz właściwościami. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wspomaga walkę z niektórymi chorobami czy nieprzyjemnymi dolegliwościami. Poza tym ocet spirytusowy to nieoceniony ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... Sól należy do najczęściej używanych przez nas przypraw. Nie tylko wzmacnia smak potraw, ale także pełni wiele właściwości zdrowotnych. Jednak jej nadmiar szkodzi, szczególnie jeśli ktoś cierpi ... ją ponieważ jest najtańsza i najłatwiej ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... Sezam - właściwości lecznicze Sezam, zaliczany do afrodyzjaków zawiera wiele składników odżywczych, dlatego powinniśmy włączyć go do naszej diety. Bogaty jest w pierwiastki: żelazo, cynk, magnez ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... kukurydzianej lub ugotowanych kolb jako dodatek do dań głównych, ale na naszych stołach wciąż walczy o pozycję z grochem i fasolą. Poznaj dobroczynne właściwości kukurydzy i zacznij z nich korzystać. ... ? Świeżą kukurydzę poznasz po tym, że jej ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... Zazwyczaj spożywamy je ze względu na ich walory smakowe, ale melony oprócz fantastycznego smaku posiadają szereg leczniczych właściwości. Należą do tej samej rodziny co ogórki, dlatego, wbrew pozorom ... , nie rosną na drzewach, ale jak ogórki i ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... Jarmuż przez lata był pomijany i niedoceniany. Mimo bogatej historii i wielu właściwości odżywczych rzadko gościł na polskich stołach. Na szczęście sytuacja uległa zmianie. Dziś warzywo to przeżywa swój prawdziwy renesans. ... sięgają bowiem XV ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... Dobroczynne właściwości kalarepy Właściwości kalarepy - tak niedocenianej przez nas - zostały zauważone już w starożytnym Rzymie. Warzywo to należy do rodziny kapustnych, i tak jak jego krewni ... : kapusta, brukselka, kalafior, brokuł i jarmuż, ...

dawno temu

Co znajdziemy w brzoskwiniach?

... Sezon na brzoskwinie trwa w najlepsze - warto go wykorzystać. Te owoce są nie tylko pyszne, ale dodatkowo bardzo zdrowe - nie mają sobie równych pod względem ilości zawartych w nich właściwości ...

dawno temu

Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni

... Śliwki posiadają wiele cennych właściwości - regulują trawienie, poprawiają apetyt, ochraniają nas przed wolnymi rodnikami, ale czy wiedzieliście, że poprawiają humor? :). Warto jeść także te owoce ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... Superfoods na jesień 285050 1. Czosnek Choć z jego walorami smakowymi można dyskutować, w żadnym wypadku nie można odmówić mu prozdrowotnych właściwości, z których jesienią powinniśmy czerpać ... pełnymi garściami. Czosnek dzięki swoim ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... . Dlatego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Dowiedz się jak je uprawiać w domu, jakie posiadają właściwości i które kiełki najlepiej wybierać. ...

dawno temu

Co zawiera w sobie arbuz?

... Pomimo iż arbuz nie posiada w swoim składzie wielu witamin i składników odżywczych, to jest bardzo wartościowy dla naszego zdrowia ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Gasi pragnienie ...

+ Pokaż więcej