Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!

... dobrze napowietrzone i kruche. Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienki placek. Nożem lub radełkiem wycinaj prostokąty o rozmiarach mniej więcej 3 na 12 cm (ja robię ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników. Jak wykorzystać nasiona chia w kuchni? Nasiona chia można dodawać niemal do wszystkiego. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, czy sałatek ...

dawno temu

Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... XX w. w kuchni wielkiego francuskiego szefa kuchni, Auguste Escoffier powstały pierwsze trufle. Jednak to nie Escoffier był autorem pionierskich trufli, lecz jego praktykant. Otóż przez przypadek wlał ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... Czasami najprostsze rozwiązania wydają się najlepsze. Tak jest właśnie w przypadku schabu ze śliwką. To danie to klasyka polskiej kuchni. Nie może się bez niego obejść żadna rodzinna uroczystość ... , sól, pieprz do smaku. Schab myjemy pod ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... Poznawanie świata „od kuchni” 282019 Zwiedzając, powinniśmy chłonąć nowe miejsc wszystkimi zmysłami. Możemy robić zdjęcia, słuchać anegdot i historii opowiadanych przez lokalnych przewodników ... w Tajlandii. 282021 Podczas takich wyjazdów ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... Komosa ryżowa, czyli quinoa lub ryż peruwiański, od wieków ceniona jest w Ameryce Południowej, gdzie uchodzi nie tylko za doskonały dodatek do potraw, ale także źródło zdrowia. Jak wykorzystać ją w naszej kuchni? ... do odżywczego koktajlu. ...

dawno temu

5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia

... niezbyt atrakcyjnych składników, takich jak masło, mąka, jajka i cukier, można wyczarować pyszne desery. Ale liczy się precyzja - jeśli zaczynasz przygodę z kuchnią, nie próbuj samodzielnie tworzyć ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - galaretka z owocami

... ten deser, nie mogłam doczekać się, aż będzie gotowy i kiedy nie było jej w kuchni, kilka razy sprawdzałam palcem czy galaretka już stężała, a na jej powierzchni, zostawały odciski moich małych paluszków ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... Sezam przeważnie spożywamy w postaci chałwy lub sezamków. Nie zapominajmy jednak, że ziarenka sezamu mają szerokie zastosowanie w kuchni. Nadają one potrawom wybornego smaku i mocnego zapachu. ... skórę należy smarować olejkiem sezamowym 3-4 ...

dawno temu

Gadżety do ozdabiania ciast i deserów

... rozmiary noży dostosowane do wielkości ciast. Lepszym wyborem są większe modele, które znajdą szersze zastosowanie w domowej kuchni. Ciekawym rozwiązaniem są też szpatułki o wygiętej rączce ... Taca obrotowa To gadżet, który wydaje się ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... . Posiekaj kiszoną kapustę (jeśli nie lubisz kwaskowatych smaków, możesz ją raz przepłukać - to wystarczy) i włóż ją do największego garnka jaki masz w kuchni - najlepiej takiego, w którym mieści ...

dawno temu

Jedzmy jabłka!

... – są nie tylko bardzo smaczne, dają szerokie pole do popisu w kuchni, ale także pomagają zadbać o urodę i smukłą linię. Dowiedz się dlaczego warto jeść jabłka. ... zapobiec staraj się używać nierdzewnych noży i plastikowych tarek, a już ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... właściwości kardamonu Oprócz tego, że kardamon króluje w kuchni jako przyprawa, to jest on także znanym od czasów starożytnych środkiem leczniczym. W Indiach powszechnie stosuje się go jako preparat ... jest skuteczna w redukcji objawów, których ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... pomarańczowego i podpala. Skandynawia Skandynawskie naleśniki przypominają nieco polskie. Tradycyjnie podaje się je z konfiturami, lodami lub bitą śmietaną. Natomiast specjalnością szwedzkiej kuchni ... . Można je kupić w wielu budkach w ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... wyśmienicie, ale także pełne są witamin i wartości odżywczych – są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, selenu i witamin z grupy B. Są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej ... zamknięte. Jednak, jeżeli ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez mąki – jest jednym z tych produktów, których nigdy nie powinno zabraknąć w kuchni. Korzystamy z niej niemal codzienne - pieczemy z niej ciasta, ciasteczka i chleby ... do wypieku chleba, innej do sosu, a ...

dawno temu

Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną

... Jesienią w naszej kuchni króluje dynia - placki, tarty, zupy, ciasta z dyni są na porządku dziennym. A co powiesz na pumpkin spice latte, czyli aromatyczną kawę z syropem korzenno-dyniowym i puszystą bitą śmietaną? Prawda, że brzmi pysznie? ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... Kukurydza kojarzy się nam głównie z kuchnią meksykańską. W Polsce powszechnie znana i uprawiana jest jej żółta odmiana, ale istnieją jeszcze trzy – biała czerwona i... niebieska. Obok pszenicy i ryżu ... Obierz kukurydzę z liści, opłucz ją i ...

dawno temu

Zalety grilla elektrycznego

... elektrycznego takie sytuacje nam nie grożą. Poza tym nie jesteśmy uzależnieni od pogody, ponieważ grillować można nawet we własnej kuchni. Jest to szczególnie istotne, wtedy gdy mieszkamy w bloku ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... , nawet najbardziej niedoświadczony amator kuchni. O ile (prawie!) z każdego taniego przepisu wyjdzie coś dobrego, o tyle nie możemy być pewni, co do pozytywnego wpływu tych potraw na nasze zdrowie. Na co zatem może sobie pozwolić osoba ze ...

+ Pokaż więcej