Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... mieszamy z bułką tartą. Czas na krem aioli, czyli prowansalski sos czosnkowy. Czosnek drobno siekamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i jedną łyżką soku z limonki. W innej misce łączymy paski awokado ... Nieziemskie kotlety z kalarepy Kotlety z ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... kaszy jaglanej, cebula, świeży koperek, 2-3 ząbki czosnku, bułka tarta, olej do smażenia, sól i świeżo zmielony pieprz. Kaszę jaglaną ugotuj według wyżej podanego przepisu. Czosnek i cebulę posiekaj ... . Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki ...

dawno temu

Jak wybrać świątecznego karpia?

... i tartej bułce. Kwestia gustu. Warto jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, dzięki którym ryba usmaży się na piękny złoty kolor, w środku będzie soczysta, a na zewnątrz chrupiąca. Jeśli decydujemy ... możemy już spokojnie poczekać na ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... tartą. Orzechy i migdały rozdrobnij na mniejsze kawałeczki (np. przy pomocy blendera), a jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Posiekaj dosyć grubo czekoladę i dodaj do wcześniej przygotowanej ... szklanki śmietany kremówki, 3 łyżki bułki ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... warzywa: ogórki, pomidorki koktajlowe, papryka, tarta marchewka świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy. Warzywa przetworzone: kiszone i konserwowe ogórki, papryka konserwowa, kukurydza ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... papryki. To kwiaty, które wzbogacą smak tart owocowych oraz zup - zwłaszcza kremu ze szparagów. Kwiaty dyni przyspieszają gojenie się ran, pomagają pozbyć się wrzodów żołądka, oczyszczają wątrobę ... , wspomagają pracę nerek, a także chronią ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... stanowić osobny temat, bo Portugalczycy kawę kochają nie mniej niż Włosi czy Francuzi ;-) podaje się babeczki ryżowe, puddingi czy tarty z owocami. 282602 Znanym deserem jest również sernik na zimno ... . Natomiast najbardziej chyba tradycyjnym ...

dawno temu

Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu

... . Potrzebujemy: 800 g filetu z łososia, pół pęczka kolendry, kawałek imbiru, 5 łyżek bułki tartej, 450 g surowych krewetek, łyżka soku z limonki, łyżka oleju sezamowego, sól. Kolendrę, imbir i bułkę tartą ...

dawno temu

Sekrety perfekcyjnego biszkoptu

... biszkoptu, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki: orzechy, kaszę manną oraz tartą bułkę łączymy w osobnej misce, a następnie ... jest biszkopt orzechowy. Do jego wykonania ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... . Na końcu dodajemy do sosu smażone mielone mięso oraz tarty ser i mamy gotowe danie. Dla wegetarian W propozycjach szybkich i tanich dań znajdzie się też coś dla wegetarian. Burgery warzywne, chociaż ... się w kostkach, proponuję stworzenie ...

dawno temu

Czas na agrest!

... podziel na dwie części – do jednej dodaj kakao i dokładnie zmiksuj. Wysmaruj masłem formę do pieczenia i posyp ją bułką tartą. Teraz na przemian wlewaj na blachę raz jasne, a raz ciemne ciasto. Wierzch ...

dawno temu

Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski

... szczypiorek, sól, pieprz i nieco majonezu lub jogurtu, by masa się nie rozpadała. Następnie trzeba w skorupki nałożyć przygotowany farsz. Przed podaniem każde jajko obtaczamy od strony farszu w bułce tartej ... i smażymy na patelni. Ciepłe ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... smażymy z obu stron na gorącym oleju przez kilka minut. Odsączamy tłuszcz i wykładamy nasze warzywa na talerzyk. Cukinię dodatkowo możemy posypać bułką tartą zmieszaną z parmezanem. Ja często ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... . Zdarza się, że nawet pomimo zachowania wszystkich zasad, jednak trochę opadnie lub popęka. Nie załamujmy się! Wystarczy polać wierzch czekoladą, sosem malinowym, frużeliną lub posypać wiórkami kokosowymi albo tartą czekoladą, by ukryć drobne ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... do prawidłowego trawienia. Co dodać do kompotu? 281892 Ilość możliwości jest nieograniczona. Wykorzystajmy owoce sezonowe – truskawki, porzeczki, agrest, wiśnie, czereśnie, morele, jabłka, gruszki, śliwki ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... na surowo. Ze smoczego owocu produkowane są m.in. soki i wino. Rambutan 282054 Rambutan również pochodzi z Azji. Owoce są wielkości śliwki i mają grubą, pokrytą miękkimi włoskami skorupę. Mogą mieć ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... owsiane, pestki dyni, siemię lniane, czarnuszkę, nasiona słonecznika, suszoną żurawinę lub śliwkę), dzięki nim chleb za każdym razem będzie smakować zupełnie inaczej. Wyrabiamy ciasto 282120 Ciasto ...

dawno temu

Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców

... Przepis na najlepszy wigilijny kompot z suszu Składniki: 3 jabłka, 6 śliwek (wybrałam kalifornijskie), 2 gruszki, garść żurawiny suszonej, duża garść moreli suszonych, 1/2 pomarańczy, 1/2 cytryny ...

dawno temu

Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?

... je do ciasta. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Przelej masę do formy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez ok. godzinę do suchego ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... urządzenia do suszenia owoców). Suszenie tą metodą powinno odbywać się w niskiej temperaturze, by nie spalić owoców. Zacznij od dokładnego umycia ich i pokrojenia w plastry. Brzoskwinie (tak jak śliwki ...

dawno temu

Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

... , a na nim poukładaj brokuła, kurczaka z cebulką, a wszytko to oprósz tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki oraz posól i popieprz do smaku. Teraz pocięte paseczki ciasta zakładaj naprzemiennie ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... albo kurczak. Całość polewamy sosem z rozmąconego jajka i łyżki śmietany z ulubionymi przyprawami. Na wierzch tarty ser. Smaczne i pożywne danie gotowe! 17484 Makaron można też podsmażyć chwilę na klarownym ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... z najrozmaitszymi nadzieniami, np. z tuńczyka lub kurczaka. Tradycyjnym galicyjskim deserem jest tarta de Santiago, która przygotowywana jest na bazie masy jajecznej, migdałów i cytryn. Katalonia ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... już kartoflanką i sałatką, bardzo lubianym daniem są także placki ziemniaczane (bramboraky), zarówno w wersji na słodko z prażoną bułką tartą i makiem, jak i na słono z gulaszem. Coś słodkiego dla łasuchów ...

+ Pokaż więcej