Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... , dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami, dopóki jeszcze trwa. Dowiedz się jakie właściwości posiadają owoce czereśni, jak je przechowywać i co można z nich przygotować. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... Zazwyczaj spożywamy je ze względu na ich walory smakowe, ale melony oprócz fantastycznego smaku posiadają szereg leczniczych właściwości. Należą do tej samej rodziny co ogórki, dlatego, wbrew pozorom ... , nie rosną na drzewach, ale jak ogórki i ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... zielony koktajl? Zblenduj pół pęczka natki z bananem, pomarańczą i odrobiną wody - smacznego! :) 17531 10. Czosnek Czosnek jest znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych oraz wzmacniających ... 1. Dynia Dynia jest jednym z tych wspaniałych ...

dawno temu

Bananowe sushi

... wrzątkiem, aż staną się miękkie. Blenderem wymieszaj kaszę i rodzynki i odstaw do ostygnięcia. Obierz banana i obtocz go w przygotowanej masie, a następnie poprósz sezamem. Teraz możesz pokroić go w plasterki jak sushi. Smacznego! ...

dawno temu

Owsianka nie musi być nudna!

... Wstajesz rano, zastanawiasz się, co zjeść, wybór pada na owsiankę. Zalewasz ją mlekiem lub wodą, dodajesz rodzynki, orzechy, czasem pokrojone jabłko lub banana. Codziennie to samo. Po dwóch, trzech ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... Jarmuż przez lata był pomijany i niedoceniany. Mimo bogatej historii i wielu właściwości odżywczych rzadko gościł na polskich stołach. Na szczęście sytuacja uległa zmianie. Dziś warzywo to przeżywa swój prawdziwy renesans. ... sięgają bowiem XV ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... Dobroczynne właściwości kalarepy Właściwości kalarepy - tak niedocenianej przez nas - zostały zauważone już w starożytnym Rzymie. Warzywo to należy do rodziny kapustnych, i tak jak jego krewni ... : kapusta, brukselka, kalafior, brokuł i jarmuż, ...

dawno temu

5 smakowitych pomysłów na malinowe dania i desery

... Sezon na maliny trwa w najlepsze, dlatego korzystajmy z niego jak najwięcej! Maliny pysznie smakują, ale także posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce zawierają liczne kwasy organiczne ...

dawno temu

6 przepisów na dania z buraków

... Nie jest tajemnicą, że buraki posiadają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Swoje dobroczynne właściwości buraki zawdzięczają zawartości antocyjanów, które zwiększają odporność organizmu, hamują ...

dawno temu

Śniadanie do szkoły nie musi być nudne

... Dziś pierwszy dzień szkoły i znów w wielu domach pojawia się problem – co zapakować dziecku na drugie śniadanie? Kanapka z serem i szynką, banan albo jabłko, jakiś batonik i tak od poniedziałku ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... To niesamowite ile prozdrowotnych właściwości kryje się w nasionach chia. Te uzyskane z szałwii hiszpańskiej ziarenka zawierają w sobie energię i leczniczą moc, która wzmocni oraz odżywi organizm ... . To wszystko pozwala na szybsze ...

dawno temu

Mango w roli głównej - kilka pomysłów jak wykorzystać ten owoc w kuchni

... Mango jest egzotycznym owocem uprawianym w Indiach od blisko 4 tys. lat. Ostatnie badania wykazały, że owoc ten posiada niezwykłe prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu - o tym wiedzieli ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... jest doskonały jako sos do naleśników, słodkich placków, ryżu, lodów i innych deserów – świetnie łączy się zwłaszcza z bananami, słodkimi brzoskwiniami oraz twarożkiem. Możemy z nich przygotować ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... Od dłuższego czasu święci prawdziwie triumfy. Na temat jego cudownych właściwości dla zdrowia i urody krążą już prawdziwe legendy. O czym mowa? Oczywiście o oleju kokosowym. Pozyskiwany z miąższu ... Co zawiera olej kokosowy? Olej kokosowy w 98% ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... poziomki oraz ich liście mają o wiele słabsze właściwości lecznicze od ich dzikich sióstr. Te malutkie owoce zawierają sporą dawkę witaminy C, dlatego pomagają naszemu organizmowi w walce ... właściwości ściągające, przeciwzapalne i ...

dawno temu

Orzechowe słodkości, czyli ciasta, ciasteczka i desery z orzechami

... Orzechy to jeden z najcenniejszych darów jesieni, z którego z chęcią korzystamy. Polskie orzechy powinniśmy jeść nie tylko ze względu na ich prozdrowotne właściwości, ale także dla wspaniałego smaku ...

dawno temu

Cukinia w naszej diecie

... Cukinia jest niskokaloryczną odmianą dyni. Możemy ją gotować, podsmażać, faszerować i jeść na surowo. W niektórych regionach cukinia nazywana jest kabaczkiem. Jakie właściwości odżywcze w sobie kryje? ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... . Poza tym zawierają kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Ze względu na swoje właściwości jagody ... prawidłowe funkcjonowanie oczu - zapobiegają też ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... starzenia. Witamina C wykazuje także właściwości przeciwzapalne, a częste spożywanie kiwi może zredukować objawy zapalenia kości i stawów. Zawarta w kiwi witamina C wykazuje jeszcze jedną właściwość ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... , jakie jadłam. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne – a jest ich wiele! ... 281257 Właściwości zdrowotne batatów Warzywo to zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nim można ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... nadaje się także jako dressing do pieczeni i pasztetów z dziczyzny. Musisz koniecznie spróbować! 281918 Oprócz tego, że maliny pysznie smakują, posiadają także wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce ... lecznicze właściwości. Możemy wykorzystać ...

dawno temu

Miksuj na zdrowie. Koktajl malinowy

... , dlatego wzbogaciłam jego skład o słodkiego banana :). Wasze koktajle nie muszą być robione zgodnie z podanym przeze mnie przepisem co do joty - zaszalejcie i stwórzcie swój ulubiony koktajl z malinami, a efektami podzielcie się w komentarzu. ...

dawno temu

Bananowe "sushi"

... wrzątkiem, aż staną się miękkie. Blenderem wymieszaj kaszę i rodzynki i odstaw do ostygnięcia. Obierz banana i obtocz go w przygotowanej masie, a następnie poprósz sezamem. Teraz możesz pokroić go w plasterki jak sushi. Smacznego! ...

dawno temu

Kiszona kapusta - przepis

... Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Warto ją jeść nie tylko jako surówkę do dania głównego. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Badania naukowe wykazały jej lecznicze właściwości. Zobacz, jak zrobić kiszoną ...

+ Pokaż więcej