Najzdrowsza herbata na świecie

... Matcha to sproszkowane liście zielonej herbaty. Jest znana od wieków i do dziś używana podczas tradycyjnej, japońskiej ceremonii picia herbaty. Matcha została okrzyknięta najzdrowszą herbatą świata - nie bez powodu. Dowiedz się dlaczego i poznaj ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... właściwości brzoskwiń i zacznij je jeść codziennie – dopóki mamy dostęp do świeżych i soczystych owoców, bo zimą pozostaną nam do dyspozycji suszone brzoskwinie, które z resztą są równie smaczne i zdrowe. ... jest najwięcej właściwości ...

dawno temu

Zielona herbata - pij na zdrowie!

... Zieloną herbatę pito już 5 tys. lat temu, a jej prozdrowotne właściwości znane są nie od dziś. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na przygotowanie napojów (i nie tylko) z zielonej herbaty. ... także liczne aminokwasy, teinę oraz witaminy A, B, ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... , kurczak, krewetki i szparagi. Palce lizać! 281375 Curry – właściwości Do najsłynniejszych właściwości curry należą działania wspomagające utratę wagi. Mieszkańcy Azji uważają, że to jedna ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... Rzodkiewki, choć małe i niepozorne, są niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu. Ich prozdrowotne właściwości doceniali już starożytni Grecy ... i Egipcjanie, a współczesna fitoterapia ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... Właśnie jesteśmy w samym środku sezonu na arbuzy, więc może warto poznać prozdrowotne działanie tego owocu, bo choć arbuz nie jest zbyt bogaty w witaminy i składniki mineralne, to jednak cenimy go za szereg dobroczynnych dla naszego organizmu ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... tam prawdziwej gościnności i otwartości ludzi. A tego te wina, sery, dorodne bakłażany, pachnące słońcem pomidory, soczyste owoce...Zapraszam na kulinarną podróż po Gruzji. ... śródziemnomorskiego klimatu. W słońcu dojrzewają soczyste pomidory, ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... na słone, jak i słodkie dania. Warto wprowadzić ją do jadłospisu przede wszystkim ze względu na jej właściwości odżywcze i lecznicze. ... , naturalnym lekarstwem na katar, gdyż wykazuje właściwości antywirusowe oraz eliminuje nadmiar wydzieliny, ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... , dobroczynnie wpływają na serce, regulują ciśnienie, a nawet redukują poziom cholesterolu. To tylko niektóre właściwości tych egzotycznych owoców. Dowiedz się co się w nich znajduje i jakie płyną z tego korzyści dla naszego zdrowia. ... ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... , ryżu czy nawet miodu. Octy różnią się smakiem, zapachem, mocą oraz właściwościami. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wspomaga walkę z niektórymi chorobami czy nieprzyjemnymi dolegliwościami. Poza tym ocet spirytusowy to nieoceniony ...

dawno temu

Czas na agrest!

... Agrest zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, a mimo to jest jednym z tych owoców, których nie doceniamy – bardzo niesłusznie. Poznaj prozdrowotne właściwości agrestu i zaproś go do swojej kuchni. ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... Sól należy do najczęściej używanych przez nas przypraw. Nie tylko wzmacnia smak potraw, ale także pełni wiele właściwości zdrowotnych. Jednak jej nadmiar szkodzi, szczególnie jeśli ktoś cierpi ... ją ponieważ jest najtańsza i najłatwiej ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... Sezam - właściwości lecznicze Sezam, zaliczany do afrodyzjaków zawiera wiele składników odżywczych, dlatego powinniśmy włączyć go do naszej diety. Bogaty jest w pierwiastki: żelazo, cynk, magnez ...

dawno temu

Lato na talerzu. Warzywa sezonowe

... słońcem pomidory, cukinia, bób, bakłażany, młoda marchewka, fasolka szparagowa, kukurydza, ogórki, wiśnie, porzeczki, morele, maliny, jagody... Można tak długo wymieniać.Zobacz czym się kierować przy zakupie letnich warzyw, jak je przechowywać, ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... z pozytywnych właściwości kakao, wystarczy jeść czekoladę? Nie do końca. W procesie produkcyjnym te wszechstronne ziarenka mogą stracić znaczną część swoich właściwości, dlatego najlepiej jest sięgać po surową ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera

... kotleciki z brokuła, ryżu i sera, a do tego pyszna sałatka z pomidorem. Ja już wiem co przygotuję dziś dla mojej rodzinki na obiad. A ty? ;) ... warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera, a do tego pyszna zielona sałatka z czerwonym akcentem w ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... Usiądź wygodnie, zrelaksuj się i wyobraź sobie dojrzałe pomidory skąpane w Słońcu, sprężystą paprykę i ciepłe drożdżowe ciasto. Przystojny kelner właśnie nalewa ci słodkie, białe wino. Czujesz to? Tak właśnie pachną Węgry! ... przyrządza się z ...

+ Pokaż więcej