Desery z ciasteczkami Oreo

... Oreo, czyli czekoladowe ciasteczka przełożone mlecznym kremem. Kto ich nie lubi? Przepadają za nimi małe i duże łasuchy. Ciasteczka można również wykorzystać jako bazę do przygotowania pysznych ciast ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... i jabłkiem. Świeże, posiekane liście fenkułu możemy dodać do rosołu lub do zupy rybnej – ich zapach przypomina anyż i jest znacznie mniej intensywny niż zwykły koper ogrodowy. Ugotowaną bulwę kopru ... doskonale pod każda postacią – na surowo, ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... i słoiki z oliwkami, kukurydzą, groszkiem, ogórkami. Kawałki żółtych serów, ugotowane warzywa (np. z rosołu). Często zostaje mi też zupa (bez względu na to, czy to bulion czy jarzynowa ... , hiszpańskiej tortilli lub sałatki. A co jeśli zostało ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... zrobić to także, kiedy zupa będzie już na talerzu). Wyjmij ziele angielskie i liść laurowy. Miksuj zawartość garnka, aż uzyskasz konsystencję kremu. 281982 Pyszne pesto Składniki: 9-10 łyżek ... jest jako uciążliwy chwast. Zazwyczaj unikamy ...

dawno temu

Lato na talerzu. Warzywa sezonowe

... słońcem pomidory, cukinia, bób, bakłażany, młoda marchewka, fasolka szparagowa, kukurydza, ogórki, wiśnie, porzeczki, morele, maliny, jagody... Można tak długo wymieniać.Zobacz czym się kierować przy zakupie letnich warzyw, jak je przechowywać, ...

dawno temu

Wiem co zjem - dzień wegetariański

... Wegetariańskie menu na dziś: kanapka z jarmużem i jajkiem w koszulce na śniadanie, rogaliki z serem do pracy, krem jarzynowy i warzywne kotlety z groszkiem na obiad, a na kolację naleśniki z bryndzą ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... O zasmażce słów kilka Zasmażka to nic innego jak mąka podsmażona na tłuszczu, którą używamy do zagęszczenia zup, gulaszów i sosów. Często piszecie, że nie zawsze zasmażka się wam udaje... no cóż ... do zagęszczenia zup i sosów. Zasmażka ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego to popularna przyprawa, której używa się do zakwaszania sosów, zup, marynat. Powstaje w wyniku fermentacji produktów, zawierających cukier, a więc owoców ... go także do marynat, zup i dressingów do ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... , robimy zasmażki, omlety i naleśniki, dodajemy do zup i sosów... Ale czy stając przed sklepową półką z mąkami zawsze wiesz wiesz, którą wybrać? Przeznaczenie mąki zależy od jej typu – innej użyjesz ... także po mąkę żytnią, idealną do wypieku ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... papryki. To kwiaty, które wzbogacą smak tart owocowych oraz zup - zwłaszcza kremu ze szparagów. Kwiaty dyni przyspieszają gojenie się ran, pomagają pozbyć się wrzodów żołądka, oczyszczają wątrobę ... Rośliny o jadalnych kwiatach to prawdziwe ...

dawno temu

Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania

... Wydaje ci się, że kuchenka mikrofalowa służy tylko do rozmrażania lub podgrzewania jedzenia czy przygotowywania popcornu? Też tak do niedawna myślałam. Jednak jak się okazuje, można w niej ugotować całkiem smaczną zupę, przygotować rybę bez ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... się zupy. Już na sam koniec do gotującego się barszczu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj go jeszcze przez kilka minut. Barszcz ukraiński podawaj posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego! ;-) 17414 ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... :) Dodatkowo łatwo się rozgotowuje, przez co jest idealnym składnikiem zup. A czy wiedzieliście, że czerwona soczewica, to tak naprawdę pozbawiona łupinek soczewica brązowa? Dzięki ich brakowi soczewica ... rozpada się po ugotowaniu, dlatego ...

dawno temu

Przepis na puree z dyni

... Jesienią dynia króluje w naszej kuchni - zupy, tarty, desery... wszytsko z dynią! Do wielu przepisów potrzebne jest puree z dyni, dlatego mam dla was przepis, który sprawdzi się niezawodnie. Zapraszam! ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... zarówno solo, podana z podsmażoną na maśle bułką tartą,a także jako jarzynka do obiadu lub składnik leczo czy zupy. Zobacz, co się kryje w szparagówce i jak ją prawidłowo ugotować. ... to, obok kalafiora, marchewki, ziemniaków, pietruszki, ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2 godz. Po półtorej godz. gotowania posól zupę 2 łyżeczkami soli. Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaki ... z zasmażką. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz ...

dawno temu

Kalarepa w roli głównej

... – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych — co powiesz na wegetariańskie kotlety z kalarepy, a może kremową ... zupę? Możesz także pokroić ją w ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... można dodać do ulubionej pizzy, omletu lub wytrawnej tarty. Do tego sos na bazie pomidorów lub śmietany, warzywa i ser. Inny pomysł to zupa strogonow lub forszmak. Może nie jest to najlżejsze danie ... drobiowe będzie świetnym dodatkiem do ...

dawno temu

Pieczemy tarty - na słono i na słodko!

... ciasto! 17315 Gdy ciasto stygnie, przygotuj składniki. Tarta na słono Do zrobienia tarty na słono będziemy potrzebować: 300 g podsmażanego mięsa mielonego z sosem pomidorowym, kukurydzy, cebuli ... dodajemy do niego ubitą na sztywno śmietanę. ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i ...

dawno temu

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... Pani Walewska, nie bez przyczyny zwana także pychotką, to niezwykle smaczne ciasto na kruchym spodzie, z kremem, chrupiącą bezą i dżemem porzeczkowym, by przełamać słodycz. Ciasto, choć wygląda ...

dawno temu

Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem

... Jesienią kalafior bardzo często gości na naszych stołach. Można wyczarować z niego wiele smacznych potraw - nie tylko zupę kalafiorową ;-) Poniżej znajdziesz 10 najsmaczniejszych pomysłów na dania, w których kalafior odgrywa główna rolę. Które z ...

+ Pokaż więcej