Dlaczego warto jeść kiwi?

... cielęcy marynowany w kiwi Składniki: 4 kotlety cielęce, 8 owoców kiwi, oliwa z oliwek. sól i świeżo zmielony pieprz, oregano, natka pietruszki. 282438 Obierz kiwi i zmiksuj je w blenderze. Powstałym ... cielęciny i włóż je do piekarnika ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... się do mrożenia. Mrożąc go, przedłuży jego świeżość nawet o kilka miesięcy. 281938 Groszek cukrowy z patelni Składniki: groszek cukrowy, oliwa z oliwek, sól i pieprz, papryka w płatkach. Po dokładnym umyciu ... i osuszeniu groszku cukrowego ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... potrawy. 17476 Pieczony czosnek roztarty z solą i oliwą z oliwek stworzy smaczną pastę do chleba. Wystarczy przekroić główki na pół, ułożyć w naczyniu żaroodporny, skropić oliwą i piec przez godzinę ... najprostszy i najszybszy sposób na ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... na pobliskim bazarze. A zatem do dzieła! Składniki: 4 kromki białego pieczywa, 6 pomidorów, czerwona i zielona papryka, duży ogórek, cebula, 2 łyżki octu winnego, 0,5 l wody, 4 łyżki oliwy z oliwek ... , 5 ząbków czosnku, sól, pieprz. Czosnek ...

dawno temu

Hummus libański

... . Sekret tkwi również w proporcjach – jak prawdziwi Libijczycy – wszystkie dodajesz „na oko”. A co musi się w nim znaleźć? Obowiązkowo: sok z limonki, sok z cytryny, czosnek, natka pietruszki, oliwa ... z oliwek oraz sól. Dla osób lubiących ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... z ciasta drożdżowego. Przeważnie są one doprawione morską solą, ziołami, sezamem czy makiem. Podaje się je zwykle jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do serów, wędlin czy oliwek. Świetnie ... polega na tym, by obieraczką lub małym ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... Łosoś w sosie na bazie malin Składniki: łosoś (filety lub dzwonki), 100 g malin, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, odrobina musztardy, odrobina octu balsamicznego lub jabłkowego, tymianek ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... g gorzkiej czekolady, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 6 daktyli (bez pestek), 0,5 szklanki mleka, 2 banany, 5 orzechów laskowych, 2 łyżki oliwy z oliwek. 282115 Kaszę jaglaną dokładnie ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... ziół i odrobiny oliwy z oliwek i upieczmy na grillu. W smaku i strukturze boczniak przypomina mięso. Możemy go zjeść w towarzystwie pieczonych frytek z batatów. Nawet jeżeli nie jesteś ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... Przemierzając Chorwację, warto rozsmakować się w tradycyjnej kuchni. Istria i Kwarner kuszą serami, oliwkami, krewetkami, homarami, małżami i rybami. Będąc tam nie można nie spróbować zupy rybnej ... natomiast przyrządza się na rożnie. Wszystko ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... . Warto dodać do szpinaku oliwy z oliwek - dzięki tłuszczowi witaminy znajdujące się w liściach są lepiej przyswajane przez organizm. 17396 ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... także smaczną bazą do domowego pesto. Wystarczy dodać orzechy, parmezan, oliwę z oliwek i zblendować na gładką masę. Pesto wykorzystaj jako sos do makaronu lub pastę do kanapek. Owoce i warzywa 283207 ... i słoiki z oliwkami, kukurydzą, ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... . Łagodne przystawki, w których znajdują się owoce (sałatka z oliwą z oliwek i malinami, świeży szpinak z truskawkami czy gruszki z rukolą) także lepiej będą smakować z delikatnymi winami białymi. Cięższe ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... organizm. Jedyne czego potrzebujesz to: świeże warzywa (dodaj jakie lubisz), gotowana lub wędzona pierś z kurczaka, ser feta, oliwa z oliwek, świeże listki bazylii, pestki dyni lub słonecznika ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... Granola – zrób to sam Granola to mieszanina zbożowych płatków, suszonych owoców, orzechów i nasion. Dodatkowo jest opiekana z dodatkiem tłuszczu (np. oleju kokosowego lub oliwy z oliwek) i cukru ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... krótkiego smażenia możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, natomiast wyłącznie na zimno stosuj oleje: słonecznikowy, lniany, kukurydziany, sojowy, z orzechów włoskich i z pestek dyni. 283879 ... także w oliwie, oleju rzepakowym i ...

dawno temu

Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

... , cebula, czerwona papryka, papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w płatkach), łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka ziaren kuminu, łyżeczka cukru, łyżka oliwy ... lub oleju, 2 łyżki posiekanej natki ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , fasola (biała i czerwona), cieciorka, groszek, suszone pomidory, oliwki, kapary, marynowane pieczarki, blanszowana fasolka szparagowa, blanszowany kalafior lub brokuł. 283764 Mięso i wędliny: Pieczony ... go z sałatką już na talerzu. Na sosie ...

dawno temu

Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski

... , dołożyć kilka oliwek i polać oliwą lub sosem vinegret. Faszerowane bułeczki To jest moje odkrycie z ostatnich miesięcy, którym postanowiła się z wami podzielić. Kupuję duże grahamki, odcinam w każdej ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... blanszowanych i posiekanych liści pokrzywy, 2 łyżki posiekanych orzechów pinii (lub nerkowca), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki tartego, żółtego sera, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Pesto ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... tłuszczu – oleju lub oliwy z oliwek. W zamyśle ma to sprawić, że nie poskleja się on podczas gotowania. W tym wypadku warto jednak wzorować się na mistrzach makaronów – Włochach. Nie dodają oni ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... , miód, ryż, twaróg, masło czy oliwę, ale o tym za chwilę. Pasują także do słodkich wypieków. Świeża i suszona lawenda doskonale sprawdzi się w roli przyprawy do warzyw oraz tłustych mięs. Kilku ... . Można go używać do słodzenia ciepłych ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre przepisy uwzględniają także dodanie ogórków kiszonych. BOLOGNESE – włoski sos z mięsa mielonego, pomidorów, wina i oliwy, podawany do spaghetti. BOUILLABAISSE ... – prowansalska zupa rybna. BRUSCHETTA – ...

dawno temu

Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie

... i pomidorem. Przepis na ciasto na gofry jedna szklanka mąki pszennej, jedna łyżeczka proszku do pieczenia, jedno jajko, jedna łyżeczka soli, dwie łyżki oleju rzepakowego lub oliwy, ¾ szklanki mleka ...

+ Pokaż więcej