Kuchnia pachnąca lawendą

... w szczelnym pojemniku,dzięki czemu zachowa on swój aromat. Nadaje się on do wypieków, lodów, deserów a także do słodzenia herbaty. Nadaje bowiem niesamowity zapach. Suszone gałązki lawendy można także włożyć do butelki z oliwą lub octem winnym, ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... jest doskonały jako sos do naleśników, słodkich placków, ryżu, lodów i innych deserów – świetnie łączy się zwłaszcza z bananami, słodkimi brzoskwiniami oraz twarożkiem. Możemy z nich przygotować ...

dawno temu

Desery z truskawkami bez pieczenia

... dodać też inne sezonowe owoce, by wzbogacić smak. szklanka truskawek 300ml mleka 3 gałki lodów waniliowych 281511 Truskawki w czekoladzie Kolejnym pomysłem na niebanalne wykorzystanie truskawek ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... smakować i eksperymentować. Nie daj się prosić - zrób to dla zdrowia! 281273 Malinka 1 banan garść malin garść szpinaku woda Pietruszkowo 1 banan garść pietruszki kilka kostek lodu woda Mango! 2 ... się pełnią smaku. W upalne dni zamiast wodny ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... stanowi świetny duet z szynką parmeńską – wystarczy, że pokrojonego na części melona zawiniesz w plastry szynki parmeńskiej i wspaniała przystawka gotowa :). Z kolei zielony melon idealnie pasuje do dań z owocami morza, a melon galia najlepiej ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... się również jako składnik wielu dań oraz przetworów takich jak dżemy, musy, galaretki, konfitury, soki czy kompoty i likiery. Można je dodawać do ciast, deserów, lodów i sałatek owocowych. Morele ...

dawno temu

Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka?

... okazja, by przygotować sałatkę owocową, kanapeczki posypane nasionami chia, pizzę na cieście szpinakowym, lody oraz muffiny. 17319 Dzieci, które przez kilka godzin będą się bawiły, na pewno z chęcią ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... , chrupiąca i złocista kruszonka. Crumble najlepiej smakuje podane na ciepło z kulką waniliowych lodów lub bitą śmietaną. Pycha! Jak przygotować idealną kruszonkę? Najważniejsze są proporcje ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... polewać desery lodowe, owoce, gofry, naleśniki, kluski czy pierogi na słodko. Robimy ozdoby z karmelu Ażurowe koszyczki, kratki, delikatne nitki spowijające lody czy desery, a może kruche ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... . Nie można zapomnieć także o znanych na całym świecie lodach włoskich. 17470 Jednak czymże byłoby włoskie biesiadowanie bez kieliszka włoskiego wina? Tak samo jak sposoby wytwarzania serów różnią ...

dawno temu

Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz

... . Poszukajmy tradycyjnie wyrabianych lodów, zjedzmy obiad w małej, rodzinnej restauracji czy tawernie. Wybierajmy produkty nieprzetworzone oraz regionalne dania. Nie jedzmy w pośpiechu, delektujmy ...

dawno temu

Poznaj zalety i wady silikonowych akcesoriów kuchennych

... dłoń. Różnorodność. Ciasto, które wygląda jak kwiat, lody w kształcie serca – takie i inne cuda można wyczarować dzięki formom z silikonu. Łatwość użytkowania. Formy silikonowe do ciast nie wymagają ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... pomarańczowego i podpala. Skandynawia Skandynawskie naleśniki przypominają nieco polskie. Tradycyjnie podaje się je z konfiturami, lodami lub bitą śmietaną. Natomiast specjalnością szwedzkiej kuchni ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... ) – występuje w gumach do żucia, jogurtach, pozyskiwana jest z drzewa akacjowego rosnącego w Sudanie, zapobiega krystalizacji cukru, E 150a (karmel) – występuje w słodyczach, lodach, napojach, uzyskiwany ...

dawno temu

Na czym polega fenomen food trucków?

... . Jednak prawdziwy rozwój tego biznesu nastąpił na przełomie lat 50. i 60. Mobilne restauracje serwowały hamburgery, hot-dogi oraz lody. Współcześnie po stanach Zjednoczonych jeździ około trzech milionów ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... . Natomiast smak, o dziwo, jest dość delikatny, śmietankowo-owocowy. Durian jest dość nietrwały, dlatego najlepiej jeść go od razu, wydrążając miąższ łyżeczką. W Azji z duriana przyrządza się lody ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... można wrzucić 1-2 kostki lody lub spryskać ścianki wodą. Chleb wkładamy na dolną półkę. Po kilku minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok 50 minut, aż do uzyskania brązowej skórki ...

dawno temu

Śmietana dobrze ubita

... się najczęściej do przygotowywania kremów, deserów, przekładania ciast, a także dekorowania – lodów czy owoców. Sprawdzi się również jako składnik tiramisu bez jajek (zastąpi wówczas pianę z białek). 17393 ...

dawno temu

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... aż do późnych godzin wieczornych” - zapowiadają organizatorzy. Na gości będą czekać wegańskie burgery, ciasteczka, gofry ze śmietanką kokosową, naturalne lody i najlepsze desery. Menu zapowiada ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... ciasto widelcem). Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i wylej na nie masę i ponownie włóż ciasto do piekarnika na 20 min. Upieczoną tartę podaj z kleksem bitej śmietany, a najlepiej lodami waniliowymi. Czary-mary i pyszna tarta gotowa! ;-) ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... dojrzałe owoce kiwi, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 kostki lodu, 2 szklanki kefiru 0 proc., 2 szklanki mleka 0,5 proc. Zmiksuj wszystkie składniki – to cały przepis. Prawda, że banalnie prosty ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... i oliwek. Niemcy natomiast zajadają się chałwą podaną z kostką lodu i kroplą śmietany – widzisz zatem, że co kraj to obyczaj i chałwa niejedno ma imię :). Dobra chałwa, czyli jaka? Prawdziwa, tradycyjna ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... lodu. Lubisz wątróbkę? Nigdy nie sól jej przed smażeniem, stanie się twarda i niesmaczna. Aby w trakcie smażenia kotletów panierka nie oddzielała się od mięsa, odłóż panierowane kotlety na pół ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... w odkorkowanej butelce szybko zwietrzeje. Aby zawsze mieć pod ręką „napój bogów” i użyć go do sosu czy risotto, warto wlać go do pojemnika na kostki lodu i po prostu zamrozić. 282320 Wyciśnij cytrynę ...

+ Pokaż więcej