Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... Zbliża się czas świątecznych wypieków. Obowiązkowym składników wielu ciast jest smażona w cukrze skórka pomarańczy lub cytryny. Dodajemy ją do serników, pierniczków, babeczek, makowca, keksu ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... ma charakterystyczny wygląd, który zawdzięcza sposobowi pieczenia – rzadkie ciasto wylewa się na obracający się na rożnie drewniany wałek i piecze przez około trzy godziny nad otwartym ogniem. ... Skąd pochodzi sękacz? Tradycja wypiekania ciasta ...

dawno temu

Pieczenie? To proste!

... Zostań mistrzem w pieczeniu ciast. Przygotowanie puszystego ciasta drożdżowego lub placka z owocami wcale nie jest trudne. Wystarczy poznać kilka kulinarnych sztuczek. ...

dawno temu

Przepis na domowy marcepan

... Domowy marcepan świetnie sprawdzi się podczas dekorowania ciast, tortów, babeczek czy innych deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy rozpuścić cukier w gorącej wodzie, a następnie ...

dawno temu

Czekoladowy lukier? Czemu nie!

... Chcesz, aby twoje czekoladowe ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe? Ozdób je czekoladową glazurką! Smacznego! ...

dawno temu

Karmelowe cuda - 10 przepisów na słodkości z karmelu

... Karmelowe ciasto, pierniczki z karmelem, orzeszki w karmelu, kawa z sosem karmelowym... na samą myśl aż ślinka cieknie! ;-) Zobacz jakie cuda można wyczarować z karmelu ;-) ...

dawno temu

Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta

... Jakie jest najbardziej świąteczne ciasto? Oczywiście makowiec! ;-) Nie wyobrażam sobie bez niego kolacji wigilijnej - kiedy już wszystkie potrawy zostaną zjedzone, babcia jak co roku zapyta: "no ... ? Masa makowa gotowa? Teraz czas na ciasto ;-) ...

dawno temu

Poznaj sekrety udanego lukru

... słowo "polewa", od razu sięgałam po te gotowe, które można kupić w sklepie. Teraz wiem jak wiele traciły na tym moje kubki smakowe... Teraz sama przygotowuję lukier, a moje ciasta i ciasteczka ... idealną do ozdabiania pączków, ciasteczek i ...

dawno temu

Jak suszyć owoce w piekarniku?

... Owoce możemy suszyć na słońcu, w specjalnych suszarkach elektrycznych, w piekarniku i na kaloryferze. Do suszenia najlepiej nadają się jabłka, gruszki, śliwki, pomarańcze, cytryny, żurawina, morele. ...

dawno temu

Desery z ciasteczkami Oreo

... Oreo, czyli czekoladowe ciasteczka przełożone mlecznym kremem. Kto ich nie lubi? Przepadają za nimi małe i duże łasuchy. Ciasteczka można również wykorzystać jako bazę do przygotowania pysznych ciast ...

dawno temu

Sernik na zimno - numer jeden wśród letnich deserów

... , no i czasu... Co innego sernik na zimno, równie pyszny, delikatny, kremowy, ale jego przygotowanie jest dużo mniej skomplikowane, no i przeważnie nie wymaga pieczenia :-) jednym słowem – ciasto ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... Święta, święta i po po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami ... klonowego lub miodu i garść błyskawicznych płatków ...

dawno temu

Zrób marcepan domowym sposobem

... ! Poniżej znajdziecie niezawodny przepis na marcepan, który potem możecie wykorzystać do dekoracji świątecznych tortów, pierniczków i ciast albo stworzenia bożonarodzeniowych dekoracji. ...

dawno temu

Sekrety perfekcyjnego biszkoptu

... wykładamy papierem do pieczenia. Uwaga! Papierem wykładamy tylko spód, ponieważ upieczone ciasto przyklei się do boków formy, tym samym nie opadając. Następnie do formy wlewamy masę i od razu wkładamy ... ciasto do piekarnika. Nasz biszkopt ...

dawno temu

Domowe ptysie jak z cukierni

... Ptysie. Wszyscy lubią ptysie - nie znam osoby, która nie zajadałaby się nimi :) Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe, a pomiędzy jego warstwami pyszny i lekki jak chmurka krem z bitej śmietany ... . Na samą myśl robię się głodna... Poniżej ...

dawno temu

5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia

... Jasne, każdemu zdarzy się przypalić ciasto (a miało być na imieniny teściowej!), albo wyjąć z piekarnika niedopieczony sernik. Nie należy jednak przejmować się porażkami - Marta Stewart też od razu ... , które być może już macie w kuchennych ...

dawno temu

Przepis na muffinki, które zawsze się udają

... , czekoladę. Można przygotować je też w wersji wytrawnej - wystarczy pominąć cukier, a do ciasta dodać sól, pieprz, zioła i przyprawy. Słone babeczki świetnie smakują z serem feta, suszonymi pomidorami i oliwkami. ...

dawno temu

TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo

... – białej, czerwonej, włoskiej, pekińskiej. Dobrym dodatkiem do obiadu są także lekkie sałaty, tarta marchewka, ogórki, rzodkiewki, pory, kalarepa, czerwone buraki, seler, oraz owoce: jabłka, gruszki, ananasy ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... magicznymi przepisami. To pierwsza część, w której dowiecie się jakie ciasteczka świąteczne serwowała mama Rona, jaki jest ulubiony trunek czarodziejów i - wreszcie - jak nazywa się ciasto, na którego sam widok Harry'emu ciekła ślnika ;-) ... - ...

dawno temu

Przepis na konfiturę z pigwy

... Pigwa to bardzo ciekawy owoc - wygląda jak jabłko, a w smaku jest bardzo cierpka i kwaśna, dlatego też nie radziłabym jeść jej na surowo, ale jako dodatek do innych owoców, galaretek, słodkich dżemów ...

dawno temu

Co o mące mówi nam jej typ?

... mąki - im bardziej jest oczyszczona, tym zawiera mniej składników mineralnych, a co za tym idzie - mąka ma niższy typ. Od typu mąki zależy też jej przeznaczenie - innej mąki użyjemy piekąc tort, innej przygotowując ciasto na pierogi, a jeszcze ...

dawno temu

Pietruszkowe smoothie

... Smoothie na bazie zielonej pietruszki to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Jego przygotowanie jest banalne - wystarczy zmiksować w blenderze natkę pietruszki oraz pokrojone jabłko i ogórka. Całość rozcieńczamy wodą i doprawiamy ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... śmietanki na 100 g cukru). Jak wykorzystać karmel? 283694 Karmel o jasnożółtej barwie możemy wykorzystać do dekorowania zimnych deserów, a także do obtaczania jabłek, orzechów lub popcornu. Z kolei ... kształty – kwiaty, motyle itp. PAJĘCZYNA ...

+ Pokaż więcej