Kiszona kapusta - przepis

... Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Warto ją jeść nie tylko jako surówkę do dania głównego. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Badania naukowe wykazały jej lecznicze właściwości. Zobacz, jak zrobić kiszoną ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... Dieta bezglutenowa rządzi się tylko jedną zasadą – wyeliminowaniem z jadłospisu produktów, które zawierają gluten. Wydawałoby się, że nic prostszego, jednak wykluczając gluten pole manewru w kuchni ... już wiele produktów, które naturalnie ...

dawno temu

Sernik na zimno - numer jeden wśród letnich deserów

... Sernik króluje podczas wszelkich rodzinnych uroczystości, świąt, bankietów. Puszysty, lekki, polany czekoladą, z rodzynkami lub brzoskwiniami. Jednak upieczenie dobrego sernika wymaga nieco wprawy ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... zawierać masę niepotrzebnych składników - cukier lub inne środki słodzące, olej palmowy, dodatkową sól i konserwanty... Ale dysponując blenderem możesz przygotowywać domowe masło orzechowe z samych ... Masło orzechowe - źródło zdrowia? Tak! Jak ...

dawno temu

Jajko na 6 sposobów

... Dlaczego warto jeść jajka? Są niskokaloryczne, zawierają pełnowartościowe białka i moc witamin oraz związków mineralnych. Ich największą zaletą jest to, że można wyczarować z nich wiele smacznych potraw. Poznaj kilka pomysłów na dania z jajkami. ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... To niesamowite ile prozdrowotnych właściwości kryje się w nasionach chia. Te uzyskane z szałwii hiszpańskiej ziarenka zawierają w sobie energię i leczniczą moc, która wzmocni oraz odżywi organizm ... jeszcze – chia w podobny sposób „powiększają ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... Są skorupiakami żyjącymi w wodach morskich oraz słodkich. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, żelaza, magnezu oraz cynku. Oprócz idealnego smaku, mają jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę. Ze względu ...

dawno temu

Wartości odżywcze fasolki szparagowej

... Żółta czy zielona? Bez względu na to, jaki kolor wybierzesz, fasolka szparagowa dostarczy twojemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin. Poza tym, że jest smaczna i zdrowa, zawiera również niewielką ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... importerowi kiwi, który w 1974 roku zauważył, że owoce aktinidii przypominają wyglądem nowozelandzkiego ptaka kiwi. Kiwi jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe – zawiera szereg witamin, minerałów, luteinę i błonnik pokarmowy. Dlatego ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... dania. Dziś chciałabym się z wami podzielić przepisem na "odchudzone" gołąbki. Smakują niemal identycznie jak te w wersji klasycznej, a zawierają dużo mniej kalorii. Gotowi? A więc startujemy! ;-) ...

dawno temu

Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni

... w wersji suszonej, gdyż zawierają znacznie więcej witamin i błonnika niż świeże śliwki, ale za to posiadają aż 5 razy więcej kalorii, mimo to warto je jeść - oczywiście w rozsądnych ilościach. ...

dawno temu

Przepis na domowy budyń

... kupić w sklepie. Domowy budyń przede wszystkim jest zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów. Robisz go samodzielnie, więc wiesz, co jesz. ...

dawno temu

Czas na agrest!

... Agrest zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, a mimo to jest jednym z tych owoców, których nie doceniamy – bardzo niesłusznie. Poznaj prozdrowotne właściwości agrestu i zaproś go do swojej kuchni. ...

dawno temu

Czas na grzyby! Kilka pomysłów na dania z grzybami

... Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze i choć podobno grzyby nie zawierają zbyt wielu składników odżywczych, to warto je jeść, chociażby ze względu na ich walory smakowe. Poniżej znajdziesz ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... , sok z 1 limonki, łyżka miodu, kalafior, papryka, 2 brzoskwinie, listki mięty, natka pietruszki, 200 g fety. 281775 Mieszamy odsączoną ciecierzycę, łyżeczkę oleju, łyżeczkę curry, chilli i paprykę ... dzielimy na małe części, paprykę i ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... Soczewica w wegetariańskim menu pojawia się nader często - nic dziwnego! Zawiera wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Znajdziesz w niej dużo białka ... korzyściach płynących z soczewicy, warto wybierać kiełki ...

dawno temu

Strogonow w polskim wydaniu

... . Jednak niezależnie od nazwy, zawsze składa się z mięsa wołowego, cebuli i pieczarek, a w polskim wydaniu zawiera także ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Ale dosyć już teorii - czas na praktykę! Zapraszam po przepis na najsmaczniejszego ...

dawno temu

Łosoś na 6 sposobów

... Łosoś stał się jedną z najczęściej spożywanych ryb w Polsce - i bardzo dobrze, gdyż jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Pomimo tego, że zawiera dużo tłuszczu, to osoby będące na diecie ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego to popularna przyprawa, której używa się do zakwaszania sosów, zup, marynat. Powstaje w wyniku fermentacji produktów, zawierających cukier, a więc owoców ...

dawno temu

Bakłażan na 5 sposobów

... Ogromną zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie. Dodatkowo jesteśmy w samym ...

dawno temu

Jadalne kwiaty

... Czy wiesz, że kwiaty z ogrodu lub doniczki możesz wykorzystać do deserów, napoi i dekoracji dań? Wyglądają przepięknie! Cieszą oko, a niektóre z nich mają również wiele wartości odżywczych. Zawierają np. flawonoidy, białka, cukry, beta-karoten, ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... . Porzeczki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, P, beta-karoten, garbniki, pektyny, błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, bor. Jednak zawartość składników odżywczych w poszczególnych odmianach jest różna ... są także w diecie osób ...

dawno temu

7 pomysłów na banany

... Banany są bogatym źródłem wszystkich najważniejszych witamin dla naszego organizmu - zawierają witaminy: A, C, E, K oraz tez grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich przede wszystkim duże ilości potasu ...

dawno temu

Co o mące mówi nam jej typ?

... mąki - im bardziej jest oczyszczona, tym zawiera mniej składników mineralnych, a co za tym idzie - mąka ma niższy typ. Od typu mąki zależy też jej przeznaczenie - innej mąki użyjemy piekąc tort, innej przygotowując ciasto na pierogi, a jeszcze ...

+ Pokaż więcej