Co skrywa w sobie pomelo?

... się ok. 61 mg tej witaminy – posiada jej nawet więcej niż uważana za najbogatsze źródło witaminy C cytryna (53 mg/100 g). 283130 Masz problemy z sercem? Jedz pomelo Dzięki pokaźnej dawce potasu ... i rytmu serca. Potasu w pomelo jest prawie tyle ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... , potas). Warto wiedzieć, że więcej witaminy A oraz kwasu foliowego posiada zielona odmiana, z kolei żółta jest lepszym źródłem fosforu oraz potasu. Fasolka szparagowa pozytywnie wpływa na nasze zdrowie ...

dawno temu

Jedzmy jabłka!

... Jabłko źródło zdrowia Dietetycy zalecają, aby jadać nie jedno, ale dwa jabłka dziennie – rano dla urody, a wieczorem dla zdrowia. Chcąc zjeść jabłko bardzo często obieramy je ze skórki – to duży ... się ze szkodliwymi substancjami w pracy lub ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... wyśmienicie, ale także pełne są witamin i wartości odżywczych – są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, selenu i witamin z grupy B. Są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... na pracę mózgu i kondycję skóry. Posiadają także wiele składników mineralnych: magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, sód i cynk. Są także nieocenionym źródłem białka – to ważna informacja szczególnie ... / 100 g) Nasiona migdałowca, czyli migdały ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... . Przede wszystkim w miąższu dyni znajdziesz beta-karoten, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, potas i kwas foliowy, a w pestkach lecytynę, która przyczynia się do zwiększenia przemiany materii ... dynia wspomaga nasz ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... 281257 Właściwości zdrowotne batatów Warzywo to zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nim można fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, sód oraz spore ilości witaminy C, A, E, K i witamin ... , dlatego z powodzeniem mogą być ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... ziarenka chia są nieocenionym źródłem żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i potasu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B. Można dodać je praktycznie do każdej potrawy, ale domowy budyń smakuje z nimi wyśmienicie. 17457 ... Budyń - zdrowy deser ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... świeżych warzyw powinny wystarczyć, by produktywnie wykorzystać czas pracy. Ale jeśli lubisz przekąszać coś co chwilę, pokrój marchewkę, paprykę, brokuł, kalafior, rzodkiewki - wybierz warzywa ... ziarenek chia sprawdzi się świetnie w upalne ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... materii. 282882 Kardamon jest także cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu, manganu i żelaza. Co ciekawe, może zawierać w nawet 8 proc. olejku eterycznego. A czy wiedzieliście, że królowa przypraw ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... Lemoniada cytrynowa 281933 Jak lemoniada, to oczywiście z cytryną! Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Te kwaśne owoce to doskonałe źródło witaminy C, E, witamin z grupy B, beta-karotenu, potasu ... , jednak oprócz płynów, dostarcza on także ...

dawno temu

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... Jakie wartości odżywcze zawiera miód wrzosowy? Miód wrzosowy bogaty jest w pierwiastki takie jak magnez, fosfor i potas, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkt ... jest również źródłem witamin z grupy A i B. Miód ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... . Porzeczki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, P, beta-karoten, garbniki, pektyny, błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, bor. Jednak zawartość składników odżywczych w poszczególnych odmianach jest różna ... obrzęki). Z kolei z nasion ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... , ale także są bardzo zdrowe. Zawierają witaminy C, E,  B oraz A. Stanowią także źródło wielu składników mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. Znajdziemy w nich również duże ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... B, związki mineralne – magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas, a także antyoksydanty. Dzięki dużej zawartości pektyn, owoce te regulują trawienie i zapobiegają występowaniu zaparć. Poza tym pomagają ... witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce. ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... ! Poza tym są doskonałym źródłem kwasu foliowego. zawierają także witaminy - A, C, beta-karoten, a także wapń, potas, fosfor i błonnik. Jedząc szparagi, możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Dzięki ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... ) – najbardziej wartościowa odmiana ryżu, ponieważ jego ziarna są pozbawione jedynie niejadalnej łuski. Ryż brązowy to źródło witamin i minerałów. Po ugotowaniu jest twardszy niż biały, wyróżnia ... ziarna obfitują w białko, potas, fosfor i ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... tłuszczowych możemy znaleźć kwas linolowy oraz oleinowy. Ponadto, olej kokosowy jest źródłem kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C pomagającą pokonać ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... wegetariańską lub wegańską. 17428 Kalafior to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim m.in. witaminy – K, B1, B2, B6 i C, a także sód, magnez, potas, mangan, cynk, miedź, jod ...

dawno temu

Karob - zdrowszy zamiennik kakao

... pokaźną dawkę witaminy A oraz witamin z grupy B, dodatkowo jest cennym źródłem magnezu, potasu, a także błonnika i białka. Karob zawiera również poprawiające trawienie garbniki oraz kwas galusowy ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... - lub dziesięcioprocentowego. Dobrej jakości ocet winny dostarcza magnezu, fosforu i potasu. Metodą domową ocet winny można otrzymać, zostawiając na dwa tygodnie otwartą butelkę wytrawnego wina. Ocet ... się z warzywami i mięsem drobiowym. ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... , jest bogata w witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Z bardzo drobno zmielonej mąki kukurydzianej wyrabia się tortille, ale świetnie nadaje się także do ciasta naleśnikowego, mąkę ryżową - powstaje ... barwę, ale również opóźni czerstwienie ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... lepiej zastąpić czymś lżejszym, np. sokiem z cytryny. Właściwości botwiny Botwina, czyli młode liście i korzenie buraków ćwikłowych to dobre źródło żelaza. Jest to więc świetne rozwiązanie dla każdej ... znajdziemy w niej również spore ilości ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... Fenkuł – samo zdrowie Bulwy kopru włoskiego zawierają wiele dobroczynnych dla zdrowia substancji, przede wszystkim są źródłem potasu i witaminy K, dlatego warto wprowadzić je do diety ...

+ Pokaż więcej