Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... nie przygotowujemy wystarczająco smacznie wyglądających posiłków (pamiętaj, że jemy także oczami :)). Jeśli twój brak apetytu utrzymuje się długo, lepiej wybierz się do lekarza na kontrolną wizytę. Ale warto ... . Przykładowo awokado czy jabłko ...

dawno temu

Co dobrego mają w sobie morele

... More są nie tylko bardzo smaczne i soczyste, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i wygląd. Dlaczego warto po nie sięgać jak najczęściej? ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... . Już dwie łyżki nasion chia (28 g) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik i w znaczący sposób uzupełnia w organizmie ważne minerały, jak wapń, mangan, żelazo, potas, mangan, fosfor i magnez. Dlaczego jeszcze warto włączyć je do ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... sardynka 285941 Kulinarni blogerzy coraz częściej sięgają po sardynki. To będzie jeden z najgorętszych tegorocznych trendów w jedzeniu. Nadają się do past, sałatek, makaronów, pasztecików ... ... Pamiętajcie jednak, by unikać sardynek w puszce. ...

dawno temu

Właściwości szpinaku

... Prawdziwa bomba prozdrowotnych składników! Szpinak dostarcza wielu witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów, dzięki czemu wzmacnia odporność i chroni przed chorobami. Sprawdź, dlaczego warto jak najczęściej sięgać po zielone liście ...

dawno temu

Jarmarki Bożonarodzeniowe 2016 w Polsce - musisz tam być!

... Grudzień to czas świątecznych jarmarków i kiermaszów. Są one organizowane w wielu Polskich miastach. Możemy na nich kupić świąteczne ozdoby, biżuterię, wyjątkowe wyroby rękodzielnicze, a także tradycyjne wędliny, sery, miody itd. Zobaczcie, ...

dawno temu

ABC fotografii kulinarnej

... swoją przygodę z fotografowaniem jedzenia, na co zwrócić uwagę, jakie akcesoria zgromadzić, jak komponować talerz i kadr. ... (jeśli natomiast słońce jest mocne, warto je przysłonić lekką firanką, która lekko rozproszy światło). Do wykonywania ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... Stewia nie ma kalorii, syrop klonowy – zawiera ogrom witamin. Popularny biały cukier warto odstawić na bok, a do naszej kuchni wprowadzić jego zamienniki. Szczególnie, jeśli mamy dzieci. ... , bułeczek, deserów, domowych lodów. Przed zakupem ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... Skąd pochodzi smak curry Na początek warto wyjaśnić jedną bardzo istotną kwestię – curry z kurczaka to nie to samo co kurczak w sosie curry. Potrawa może być przygotowywana nie tylko z dodatkiem ...

dawno temu

Dla kucharzy i kinomanów, czyli moje TOP 7 filmów o jedzeniu

... o jedzeniu przystało, większość akcji rozgrywa się oczywiście w kuchni. Kate jest szefem kuchni w eleganckiej restauracji na Manhhatanie. Kobieta wiedzie poukładane życie, jest pochłonięta pracą ... . Jednak powiedzieć, że „Uczta Babette” to ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... , potas). Warto wiedzieć, że więcej witaminy A oraz kwasu foliowego posiada zielona odmiana, z kolei żółta jest lepszym źródłem fosforu oraz potasu. Fasolka szparagowa pozytywnie wpływa na nasze zdrowie ... . Dlatego warto zajadać się tym ...

dawno temu

Pomidor na 7 sposobów

... Dlaczego warto jeść pomidory? Bo są cennym źródłem likopenu, czyli naturalnego barwnika, który jest najsilniejszym spośród utleniaczy zaliczanych do grupy karotenoidów. Zawarty w pomidorach likopen ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... cukru we krwi, dlatego pomaga w leczeniu cukrzycy. Pokrzywa wpływa na wzrost czerwonych krwinek, gojenie raz oraz pomaga zatamować krwotoki. Dodatkowo wzmacnia cebulki włosów, regeneruje je i zapobiega ... , zwinąć je w roladę i pokroić na ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... , chorobami układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego właściwie bez przeciwwskazań mogą jeść dania przyrządzone z patisonów. Patison w kuchni Młode patisony posiadają delikatną skórkę ... , której nie trzeba obierać, dlatego świetnie sprawdzą ...

dawno temu

Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... Trufle chodziły za mną już od kilku tygodni... Jednak nie chciałam ich kupować - postanowiłam, że zrobię je sama, a co! Po przeszukaniu dziesiątek blogów kulinarnych, wreszcie znalazłam idealny ... ! Mistrz obtoczył je w proszku kakaowym i tak ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... możliwościom zastosowania i właściwościom, kardamon został okrzyknięty królową przypraw i postawiony w jednym szeregu z królem - pieprzem. Dowiedz się dlaczego kardamon jest tak poważaną przyprawą. ... , jak i w rozdrobnionej postaci. Jednak ...

dawno temu

Domowe batoniki - zrób je sam!

... są zdecydowanie lepszym pomysłem :) Wiesz co jesz, bo sam je przygotowujesz, a do tego takie batoniki są zdrowsze i smaczniejsze! Przekonaj się sam! ...

dawno temu

Co dobrego zjesz na Podlasiu?

... Tradycyjne kuchnia podlaska jest mieszanką wpływów kuchni polskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydowskiej. Zobacz, jakich smaków warto spróbować podczas podróży przez Podlasie. ...

dawno temu

Truskawka i ananas w jednym? To możliwe!

... , że zaadaptowały się bez problemu w naszym środowisku i z powodzeniem możemy uprawiać je w przydomowych ogródkach. Poniżej znajdziesz garść informacji o tych niezwykłych owocach, które warto, a nawet trzeba jeść. ... , dlatego warto jeść białe ...

dawno temu

Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz

... Ciągle gdzieś się śpieszymy, żyjemy w stresie, nie mamy czasu na odpoczynek, jemy byle co, ważne, żeby było szybko... Ale przychodzi taki moment, kiedy uświadamiamy sobie, że czas przecieka ... . Tłuste, nafaszerowane konserwantami dania nie są ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... nasze skojarzenia są poniekąd stereotypowe, Francja właśnie z tego słynie. Dowiedz się dlaczego specjały kuchni francuskiej zdobywają serca smakoszy i restauratorów na całym świecie. ...

dawno temu

12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną

... Kasza jaglana smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Warto ją włączyć ponieważ nie zawiera glutenu, obfituje natomiast w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i miedź. Pasuje do mięs, sosów, sałatek, ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... . Dlatego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Dowiedz się jak je uprawiać w domu, jakie posiadają właściwości i które kiełki najlepiej wybierać. ... tylko do uprawy gruntowej. Nasiona przeznaczone do domowej uprawy znajdziesz ...

+ Pokaż więcej