Jak zrobić owocowe lizaki w domu?

... Domowe lizaki to świetna imprezowa przekąska, słodkie "co nieco" dla twojego małego łasucha albo zdrowsza alternatywa dla lizaków, które możemy kupić w sklepie. Wystarczy odrobina chęci, fajny pomysł, ulubione owoce, czekolada i możesz ...

dawno temu

Właściwości jagód

... Jagody to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Warto skorzystać z sezonu na to zdrowe owoce i włączyć je do swojego jadłospisu. ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... Skąd się wzięły? Morele trafiły długą drogę zanim przywędrowały do Europy. Owoce te wywodzą się bowiem z Chin. Są tam znane już od czterech tysięcy lat. Obecnie morelowe drzewka rosną ... . Zawarty w tych owocach potas reguluje ciśnienie krwi i ...

dawno temu

Dobroczynne właściwości kiwi

... Kiwi, czyli owoce aktinidii, posiada wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety. Zazwyczaj używamy je jako składnik sałatek owocowych albo koktajli ... , ale czy wiedzieliście, że kiwi wspaniale ...

dawno temu

Pigwa - prawdziwy skarb jesieni. Poznaj 10 przepisów z pigwą w roli głównej

... Październik to miesiąc, w którym wreszcie możemy delektować się smakiem przetworów z pigwy. To bardzo ciekawy owoc, który stwarza wiele możliwości: sok, konfitura, dżem, nalewka, ciasto ...

dawno temu

Smaczne i szybkie dania z ryżem

... na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, jajkami, owocami. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia, sałatek placków, kotletów, farszy ... , zup, świetnie spisuje się ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... , dobroczynnie wpływają na serce, regulują ciśnienie, a nawet redukują poziom cholesterolu. To tylko niektóre właściwości tych egzotycznych owoców. Dowiedz się co się w nich znajduje i jakie płyną z tego korzyści dla naszego zdrowia. ... ...

dawno temu

Jajko na 6 sposobów

... Dlaczego warto jeść jajka? Są niskokaloryczne, zawierają pełnowartościowe białka i moc witamin oraz związków mineralnych. Ich największą zaletą jest to, że można wyczarować z nich wiele smacznych potraw. Poznaj kilka pomysłów na dania z jajkami. ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... . Jednak cebula ma jedną zasadniczą wadę - potrafi doprowadzić do łez nawet największego twardziela :) Ale spokojnie, na to są sposoby. Poniżej znajdziesz kilka porad, ciekawostek i przepis, w którym cebula gra pierwsze skrzypce. Zapraszam! ... ...

dawno temu

Właściwości granatów

... Owoce granatowca znane są od tysięcy lat i tego czasu uznawane są za źródło młodości, witalności i płodności. Zawierają wiele cennych witamin i składników odżywczych takich jak: witaminy A, B, C ...

dawno temu

Właściwości poziomek

... Poziomki, tak małe, a takie wielkie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Są znane medycynie naturalnej od bardzo dawna. Nasze babcie stosowały owoce poziomek w celu leczenia przeziębienia ...

dawno temu

Niedrogie gadżety, które zrewolucjonizują twoją kuchnię

... Niektóre czynności w kuchni potrafią nastręczyć dużych trudności i skutecznie zniechęcić do przygotowywania problematycznych potraw. Możemy jednak w prosty i bardzo tani sposób ułatwić ... męczyć się i próbować zrobić to zwykłym kuchennym nożem ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... Sezon grillowy w pełni, dobrze jest zadbać, aby nasze menu nie ograniczało się tylko do kiełbaski. Warto odkryć inne smaki, które mogą stać się stałymi gośćmi naszych wakacyjnych spotkań. Owoce, sery ... Grillowane figi z serem kozim Słodkie ...

dawno temu

Kilka pomysłów na owocowe śniadania

... Śniadanie to obok obiadu i kolacji najważniejszy posiłek w ciągu dnia - nie można o nim zapomnieć. Ma ono dostać potrzebnej organizmowi energii, byśmy mogli stawiać czoła codziennym wyzwaniom. A co powiecie na owocowe śniadanie? Poznaj 7 ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec

... Tęczowy lodowiec - ciasto, które szczególnie pamiętam z czasów dzieciństwa. Moja mama zawsze przygotowywała je z okazji moich urodzin, więc nic dziwnego, że darzę je wielkim sentymentem. Chcesz poznać przepis na najbardziej kolorowe ciasto na ...

dawno temu

Czas na agrest!

... Agrest zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, a mimo to jest jednym z tych owoców, których nie doceniamy – bardzo niesłusznie. Poznaj prozdrowotne właściwości agrestu i zaproś go do swojej kuchni. ... ...

dawno temu

Naleśniki nie muszą być nudne!

... Małe i duże łasuchy przepadają za naleśnikami. Okrągłe placki z mąki, mleka i jajek stwarzają bardzo szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Można je bowiem przyrządzać na tysiące sposobów ... – z serem, owocami, warzywami, grzybami, ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... Blanszowanie to obróbka żywności, dzięki której zachowamy piękny, naturalny kolor, smak oraz większość składników odżywczych warzyw lub owoców, które następnie poddajemy mrożeniu lub dalszej obróbce ... - poniżej znajdziesz kolejne metody ...

dawno temu

Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... Któż z nas nie lubi tego włoskiego przysmaku, znanego na całym świecie? My się zajadamy, zawsze! I pokusimy się o stwierdzenie, że wszystkie pizze są pyszne, jednak dużo zależy od dodatków ... jej smakoszem i przygotowujesz ją często, warto ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... Jesteśmy właśnie w samym środku sezonu na brzoskwinie - szkoda byłoby go przegapić. Te wakacyjne owoce nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o ilość witamin i składników odżywczych. Poznaj ... właściwości brzoskwiń i zacznij je jeść codziennie – ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... Tradycyjny przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową Warto już dziś pomyśleć o przygotowaniu aromatycznej skórki pomarańczowej lub cytrynowej smażonej w cukrze. Do jej przygotowania wybieraj owoce ... białą część, która jest gorzka. Tak ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. ...

dawno temu

Zupy w polskim wydaniu

... Kto z nas nie lubi zup? :) Robi się je przeważnie szybko, a duży garnek wystarczy na dwa dni - to duża oszczędność czasu. Poniżej znajdziecie zestaw moich ulubionych zup, które należą do tradycyjnego, polskiego menu. ...

+ Pokaż więcej