Warzywny makaron na pięć sposobów

... najlepiej nadają się marchewki i młode cukinie. Z warzyw wystarczy wycinać długie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. W ten sposób uzyskamy kolorowe wstążki, czyli tagiatele :-) Następnie kluski ...

dawno temu

Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis

... Masło orzechowe z nutką cynamonu to obowiązkowy smakołyk w mojej szafce w czasie jesieni i zimy. Ale to samorowidło ma jedną, jedyną wadę - za szybko się kończy ;-) Na szczęście, żeby je przygotować ...

dawno temu

Owocowy świat nalewek

... Mimo, że mamy środek lata, już teraz warto pomyśleć o zimie. Podczas długich, mroźnych wieczorów i spotkań z przyjaciółmi mogą nam towarzyszyć owocowe nalewki. Aromatyczne, rozgrzewające ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... chrupania nie powinni pogardzić również chipsami z marchwi, buraka, cukinii lub selera. Ze swojej strony mogę polecić chipsy marchewkowe. Kiedy spróbowałam je po raz pierwszy w jednej z lubelskich ... nie jest czasochłonne. Wystarczy rozwinąć ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... 1. Chipsy z warzyw Potrzebujemy: cukinię, bakłażana, 250 g ziemniaków, olej, sól i słodką paprykę. Bakłażana, cukinię oraz ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Tak przygotowane warzywa ... smażymy z obu stron na gorącym oleju przez ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... Dietetyczne gołąbki krok po kroku Składniki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 100 g ryżu pełnoziarnistego, szklanka startej marchewki lub cukinii, średnia główka kapusty włoskiej, duża cebula ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... nie brakuje. 281921 Najczęściej wykorzystywane są pomidory, cukinia, bakłażan, szpinak, sałata, papryka. Grecy chętnie przygotowują również dania z roślin strączkowych, a zwłaszcza z soczewicy, cieciorki ... . do pieczonych lub grillowanych mięs ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... i wędzonym łososiem albo musem z makreli lub pieczonych warzyw (papryki, cukinii, bakłażana). Ciasto na placki także może podlegać licznym modyfikacjom. Dlatego aby urozmaicić nasze danie, warto ... dodać np. startą marchewkę, cukinię, mus z ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... risotto zależy wyłącznie od twojej pomysłowości i preferencji. Może to być łosoś, krewetki, zielony groszek, kurczak, cukinia, dynia, pieczarki, orzechy, zioła, przyprawy. Pamiętaj jednak, że mniej ... znaczy więcej. Zdecyduj się więc na dwa, ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... . Najczęściej są to surowe lub ugotowane jarzyny podane na zimno z sosem vinaigrette. W roli przystawki może być podany także pasztet, krewetki lub quiche – mała warzywna tarta z cukinii, pora lub szpinaku ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... ? 283641 Śliwki nadają się na przetwory. Ja nie wyobrażam sobie zimy bez śliwkowych powideł, kompotów, dżemów, marmolad, galaretek czy soków. Ze śliwkami pieczemy też babeczki i ciasta – biszkoptowe ...

dawno temu

Pomysł na weekend – ognisko

... ognisko można też zorganizować w zimie, np. jako jeden z elementów kuligu. Wtedy bardzo ważne jest , by zabrać ze sobą w termosie gorącą herbatę, która rozgrzeje uczestników. A na zakończenie… http ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... , chociaż ten przygotowany z cukinią nie przypadł mi do gustu. Być może zamiast gotowania, powinnam podsmażyć warzywo. Osobiście polecam zestaw niezawodny: zielone curry, mleczko kokosowe, marynowany imbir ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... , nazywane tam kiseło mliako, powstałe ono przy udziale bakterii Lactobacterium bulgaricum. Latem Bułgarzy jedzą przeważnie jagnięcinę i cielęcinę, drób oraz dania jarskie, zimą ciężkie zupy ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... Składniki warzywnego makaronu: 100 g płatków migdałowych, sok z cytryny, 6 łyżek oliwy, sól morska, 0,5 kg marchewki, 2 cukinie, ogórek, ząbek czosnku, listki bazylii. Wykonanie warzywnego ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... fotografie sprawiają, że niemal czujesz aromat oregano i bazylii, grillowanej cukinii i soczystych pomidorów. Yotam Ottolenghi mieszka w Wielkiej Brytanii, ale pochodzi z Izraela. W każdym przepisie ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... jelit i sprawiają, że szybciej stajemy się najedzeni. Bakłażan marynowany w sosie, szparagi z dipem czosnkowym. cukinia faszerowana czy połówki papryki nadziewane prażoną ciecierzycą i pomidorami ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... z boczkiem, szynką, tartym serem, jajkami i sosem bolognese. RADICCHIO – odmiana cykorii o ciemnoczerwonych liściach zebranych w główki. RATATOUILLE -  francuskie danie jednogarnkowe z cukinii ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... schłodzony w lodówce albo zimą na balkonie ;-) Jeśli chcesz odgrzać bigos, pamiętaj, że najpierw trzeba podlać go lekko czerwonym winem wytrawnym - wzbogaci to jego winno-kwaskowy smak i aromat. Przepis ...

dawno temu

Na czym polega fenomen food trucków?

... pantoflową. Można je także znaleźć na Facebooku. Food trucki zatrzymują się często w tzw. miejscówkach lunchowych, czyli pod biurowcami. Jest to przede wszystkim sezonowy interes. Chociaż jak ktoś ma dobre auto, to może nawet w zimie oferować ...

dawno temu

Zalety grilla elektrycznego

... , a nawet zimą! Z korzyścią dla zdrowia 282878 Grill elektryczny to najprostszy i najszybszy sposób na grillowanie. Oszczędzamy czas – urządzenie jest odpowiednio nagrzane już minutę po włączeniu. Unikamy ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... , duszone, jak i w postaci zupy lub zawekować i cieszyć się ich smakiem zimą. 282833 Ciekawostka Parafrazują słowa Benedykta Chmielowskiego – rzodkiewka jaka jest, każdy widzi – ale czy wiecie ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... , konserwować, a kolby zamrażać, by w zimie cieszyć się ich smakiem. Kukurydza jest świetnym składnikiem kremowych zup, sałatek i zapiekanek, a młode, kilkucentymetrowe kolby można zamarynować i podawać ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... maśle i zjeść z białym serem. Kasza, ryż 283204 Resztki ugotowanej kaszy czy ryżu można wykorzystać jako farsz do gołąbków, warzyw (papryki, cukinii), dodać do kotletów mielonych. Niedawno pisałam ...

+ Pokaż więcej