Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski

... szczypiorek, sól, pieprz i nieco majonezu lub jogurtu, by masa się nie rozpadała. Następnie trzeba w skorupki nałożyć przygotowany farsz. Przed podaniem każde jajko obtaczamy od strony farszu w bułce tartej ... i smażymy na patelni. Ciepłe ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... smażymy z obu stron na gorącym oleju przez kilka minut. Odsączamy tłuszcz i wykładamy nasze warzywa na talerzyk. Cukinię dodatkowo możemy posypać bułką tartą zmieszaną z parmezanem. Ja często ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... . Zdarza się, że nawet pomimo zachowania wszystkich zasad, jednak trochę opadnie lub popęka. Nie załamujmy się! Wystarczy polać wierzch czekoladą, sosem malinowym, frużeliną lub posypać wiórkami kokosowymi albo tartą czekoladą, by ukryć drobne ...

dawno temu

Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?

... je do ciasta. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Przelej masę do formy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez ok. godzinę do suchego ...

dawno temu

Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

... , a na nim poukładaj brokuła, kurczaka z cebulką, a wszytko to oprósz tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki oraz posól i popieprz do smaku. Teraz pocięte paseczki ciasta zakładaj naprzemiennie ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... albo kurczak. Całość polewamy sosem z rozmąconego jajka i łyżki śmietany z ulubionymi przyprawami. Na wierzch tarty ser. Smaczne i pożywne danie gotowe! 17484 Makaron można też podsmażyć chwilę na klarownym ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... z najrozmaitszymi nadzieniami, np. z tuńczyka lub kurczaka. Tradycyjnym galicyjskim deserem jest tarta de Santiago, która przygotowywana jest na bazie masy jajecznej, migdałów i cytryn. Katalonia ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... już kartoflanką i sałatką, bardzo lubianym daniem są także placki ziemniaczane (bramboraky), zarówno w wersji na słodko z prażoną bułką tartą i makiem, jak i na słono z gulaszem. Coś słodkiego dla łasuchów ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... pojemniczków. 284383 Drobne warzywa i owoce (groszek, truskawki, jagody, poziomki, maliny, jeżyny) po oczyszczeniu z szypułek, umyciu i osuszeniu najpierw wyłóż na tackę i tak zamróź, a dopiero ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera

... łyżki masła, ulubionych przypraw, bułki tartej, oleju rzepakowego do smażenia. Przepis na warzywne kotleciki z brokuła, sera i ryżu Szafki przejrzane? Wiesz już, czego ci brakuje? Zatem czas ...

dawno temu

5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia

... ze specjalnymi silikonowymi podstawkami, dzięki którym naczynie nie tańczy po całym blacie podczas intensywnego wyrabiania. Po trzecie - waga Pieczenie to tak naprawdę zabawa w małego chemika. Z kilku ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... . Przygotowuje się je z cielęcego mięsa mielonego, bułki tartej, jajek i skórki cytrynowej. Tradycyjnie serwowane są w sosie śmietanowo-kaparowym. Można je podawać w towarzystwie ziemniaków, buraczków ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... majonezowym. Klasycznie serwuje się kalafiora z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak przyrządzony może stanowić osobne danie albo dodatek do mięs lub ryb. Można go również zapiekać pod beszamelem ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... do kaszotto czy nadzienia do tarty. Botwinę możemy jednak jeść również na surowo, o czym część z nas zupełnie zapomina. Młode listki wystarczy opłukać i ewentualnie nieco posiekać, aby stały się idealnym ...

dawno temu

Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

... Ryba po grecku - skąd się wzięła nazwa? Ryba po grecku to smażone lub pieczone kawałki ryby w duszonych warzywach. W warzywnym sosie nie może zabraknąć tartej marchewki, pietruszki, selera i cebuli ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na przekąskę idealną. Chrupiące pieczarki w cieście serowym

... serowym z powyższej listy będziesz potrzebować: 1/2 łyżeczki oregano, 3 płaskie łyżki mąki, 5 łyżek bułki tartej, szczypta soli i pieprzu. 284907 Przepis na chrupiące pieczarki w cieście serowym ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... . Ziemniaki gotuj na małym ogniu i sól dopiero pod koniec gotowania. Szybki przepis na kulki ziemniaczane? Z puree ulep niewielkie kulki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju na złoty kolor ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... z boczkiem, szynką, tartym serem, jajkami i sosem bolognese. RADICCHIO – odmiana cykorii o ciemnoczerwonych liściach zebranych w główki. RATATOUILLE -  francuskie danie jednogarnkowe z cukinii ...

dawno temu

ABC fotografii kulinarnej

... czy panele. Po trzecie: Dodatki. Chodzi o talerze, patery, półmiski, dzbanuszki, sztućce, ceramikę, słomki itd. Dzięki nim zbudujemy scenę. Wpływają one na klimat zdjęcia. Zanim zaczniemy biegać ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... także za pomocą świeżych kwiatów rumianku udekorować tort czekoladowy czy tartę truskawkową – na pewno będą wyglądały pięknie, a ty zachwycisz swoich gości pomysłowością. Prawdziwe kwiaty rumianku są świetną alternatywą dla sztucznych, cukrowych ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... blanszowanych i posiekanych liści pokrzywy, 2 łyżki posiekanych orzechów pinii (lub nerkowca), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki tartego, żółtego sera, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Pesto ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... „impregnujemy” ziarna, chroniąc je przed wypływem nadmiernej ilości skrobi. Musisz pilnować, kiedy ryż stanie się szklisty, transparentny, wtedy czas na dolanie szklanki wina. Po trzecie - wino i bulion No ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... się więc za przetwarzanie rabarbaru, pędów sosny, szczawiu, truskawek. Lato to czas ogórków, malin, jeżyn, jagód, borówek, czereśni, wiśni, porzeczek, agrestu, moreli, gruszek. Z kolei jesienią przygotujemy ...

dawno temu

Jedzmy jabłka!

... krążenia i układ nerwowy, poprawiają pracę wątroby i mają działanie moczopędne, dlatego mogą pomóc zmniejszyć obrzęki nóg. Według medycyny ludowej systematyczne jedzenie tartych kwaśnych jabłek ...

+ Pokaż więcej