Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... farsz do pierogów, pyz czy krokietów, a także mięso w galarecie. Część warzyw można podać w rosole lub przeznaczyć na tradycyjną sałatkę jarzynową. 17414 ... Wybieramy odpowiedni rodzaj mięsa Klasyczny rosół gotuje się na wołowinie i drobiu. Aby ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... stanowią także bardzo smaczne i oryginalne nadzienie do pieczonych mięs, pierogów czy knedli. Z kolei suszone owoce wchodzą w skład mieszanek bakaliowych. 17419 Chutney morelowy Składniki: 1 kg moreli ... całość, wymieszaj dokładnie, rozlej do ...

dawno temu

Właściwości rozmarynu

... Rozmaryn to przyprawa stosowana głównie do mięs. Świetnie sprawdzi się w przypadku jagnięciny, cielęciny, drobiu i wieprzowiny. Zyskamy dzięki niemu nie tylko wspaniały smak, ale też wiele cennych substancji odżywczych. ...

dawno temu

Czym przyprawić dania z kurczaka?

... Mięso z kurczaka najlepiej smakuje po doprawieniu. Nie warto jednak przyprawiać go wszystkimi ziołami, które znajdziemy w kuchni. Jakie zioła pasują do dań z kurczaka? Sprawdźcie sami. ...

dawno temu

12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną

... Kasza jaglana smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Warto ją włączyć ponieważ nie zawiera glutenu, obfituje natomiast w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i miedź. Pasuje do mięs, sosów, sałatek, ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... z czerwonych owoców jagodowych, czyli Rote Grütze. BADENIA-WIRTEMBERGIA – odwiedzając tę część Niemiec, musimy koniecznie spróbować Maultaschen. Są to kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego ... w stolicy Bawarii, czyli Monachium. Odwiedzając ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... do naleśników, krokietów lub pierogów. 281974 A jedliście kiedyś tartę z kurkami? Kruchy spód, a na nim podsmażone na maśle kurki wraz z cebulką, suszonymi pomidorami, parmezanem, świeżym tymiankiem ... zblanszować, dzięki czemu po rozmrożeniu ...

dawno temu

Jak zrobić masło czosnkowe?

... Masło czosnkowe znajduje bardzo wiele zastosowań w kuchni. Pasuje m.in. do grzanek, mięs, ziemniaków. Przepis na nie jest dziecinnie prosty. Smak domowego masła czosnkowego można wzbogacić ulubionymi ziołami i przyprawami takimi jak rozmaryn, ...

dawno temu

Niebanalne przepisy na tortillę

... pieczywa lub bazy do innych potraw. Z kolei hiszpańska tortilla to gruby omlet z ziemniakami, warzywami, mięsem. Obie wersje są równie smaczne. Zobacz 12 sprawdzonych przepisów na tortillę. ...

dawno temu

6 ciekawych pomysłów na lazanię

... najlepsze. Smak soczystych pomidorów harmonijnie przeplata się z kremowym sosem beszamelowym, a perfekcyjnie doprawione mięso i ser dopełniają kompozycję, która zostaje zamknięta pomiędzy kolejnymi warstwami makaronu. ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... się szlachcica, który wybierał się na polowanie, kulig czy odwiedziny do sąsiada, było zabranie ze sobą kociołka z bigosem. 285262 Na czym polega fenomen bigosu? Bigos, obok pierogów i żurku, jest daniem ... bigosu, no bo jak to bigos bez ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... to także smaczny dodatek do sałatki, tortilli, zupy czy potrawki. Gotowane mięso kurczaka czy indyka po zmieleniu i doprawieniu będzie świetnym farszem do pierogów czy krokietów. Z kolei kawałki wędlin ... tutaj. Nie wiem, ja u was, ale u mnie ...

dawno temu

Pyszne pesto z orzeszkami pinii

... Pesto alla genovese to tradycyjny włoski sos, którego głównym składnikiem jest bazylia i orzeszki piniowe. Pesto można podawać z makaronem, mięsem, ciastem francuskim lub po prostu ze świeżym chlebem. Poznaj przepis na szybki i pyszny sos pesto, ...

dawno temu

Ugotuj rosół idealny

... Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie rosołu. Wystarczy wrzucić do garnka mięso, warzywa, trochę przypraw i już. A potem okazuje się, że zupa jest bez smaku, albo wręcz przeciwnie ...

dawno temu

Smaczne i szybkie dania z ryżem

... na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, jajkami, owocami. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia, sałatek placków, kotletów, farszy ...

dawno temu

Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem

... i słodki. Czosnek to naturalny antybiotyk. wzmacnia organizm, pomaga w zapobieganiu i leczeniu infekcji. Warto więc po niego sięgać jak najczęściej. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, marynat, sałatek. Jednak może również grać w daniach główną ...

dawno temu

Obiad w wersji wegetariańskiej

... na życie. Jednak nie da się ukryć, że dieta wegetariańska sprzyja naszemu zdrowiu. Poniżej znajdziesz 6 pomysłów na potrawy w wersji wegetariańskiej, które tradycyjnie przygotowywane są na bazie mięsa. Te wegepotrawy posmakują niejednemu ...

dawno temu

Rozgrzewający, sycący, aromatyczny... Po prostu gulasz!

... W chłodniejsze dni chętniej sięgamy po cięższe dania, które nas rozgrzeją. Taki jest właśnie gulasz. Rozpływające się w ustach kawałki mięsa, zanurzone w gęstym aromatycznym sosie z ziołami ...

dawno temu

Wegański bufet. Przepisy na imprezowe przekąski dla wegan

... Urządzasz imprezę w domu, a wśród twoich znajomych są osoby, które nie jedzą laktozy, jajek, mięsa... Zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować, by nikt nie wyszedł od ciebie głody, i nagle ...

dawno temu
+ Pokaż więcej