Truskawkowa jak u babci

... Zupa truskawkowa – pyszne spełnienie marzeń kulinarnych. Sentymentalny powrót do dzieciństwa. Przepis prosto z notatnika mojej babci. Jedyny w swoim rodzaju. Z rabarbarem. Spróbujcie. ... Zupa truskawkowa to moje wspomnienie dziecięcego lata. ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... buraki, zwłaszcza, że taki zakwas to nie tylko baza do zupy, ale także naturalny napój probiotyczny, który doskonale wzmacnia organizm, a na dodatek doskonale smakuje. ... Zakwas! to takie proste Znam wiele osób, które idą na łatwiznę i ...

dawno temu

Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji

... Zelňačka – zelná polévka to nic innego jak tradycyjny czeski kapuśniak. Czym ta zupa się różni od polskiego kapuśniaku? Przekonajcie się sami. Przepis pochodzi z kanału kulinarnego KitchenBookTV na Youtube. Zobacz też inne przepisy na dania z ...

dawno temu

Kiszona kapusta - przepis

... Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Warto ją jeść nie tylko jako surówkę do dania głównego. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Badania naukowe wykazały jej lecznicze właściwości. Zobacz, jak zrobić kiszoną ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... "W słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną" - pisał Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu". I choć od czasów polskiego wieszcza minęło niemal 200 lat, trudno się z nim nie zgodzić ... ciśnienia pokrywka wystrzeliwała z hukiem w ...

dawno temu

Domowa wegeta bez soli i konserantów

... Domowa przyprawa do zup z suszonych warzyw to świetna alternatywa dla tych, które możemy kupić w sklepach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa i ususzyć ... je. Poniżej znajdziesz przepis na ...

dawno temu

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... Lato to czas festiwali, jarmarków, festynów. Niemal w każdy weekend we wszystkich zakątkach Polski odbywają się plenerowe imprezy, również kulinarne. Swoje święta mają m.in. pierogi, flaki, miody ... na targu Śniadaniowym, w sobotę Targ ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... O zasmażce słów kilka Zasmażka to nic innego jak mąka podsmażona na tłuszczu, którą używamy do zagęszczenia zup, gulaszów i sosów. Często piszecie, że nie zawsze zasmażka się wam udaje... no cóż ... do zagęszczenia zup i sosów. Zasmażka ...

dawno temu

Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami

... W moim rodzinnym domu na stole wigilijnym podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionach, z których pochodzi moja mama ... . Więc aby pogodzić dwie rodziny, podczas ...

dawno temu

Co dobrego zjesz na Podlasiu?

... Tradycyjne kuchnia podlaska jest mieszanką wpływów kuchni polskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydowskiej. Zobacz, jakich smaków warto spróbować podczas podróży przez Podlasie. ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... Wydaje ci się, że gołąbki to tradycyjna polska potrawa? Nic bardziej mylnego. Gołąbki, czyli nadzienie z mięsa i ryżu zawinięte w jadalne liście to wynalazek kuchni tureckiej. Chociaż ... społeczeństwa zaadaptowały ten przepis – owijając w ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... Fenkuł, znany raczej jako koper włoski nieczęsto pojawia się w polskiej kuchni, choć jego bliskim krewniakiem jest popularny w naszych przydomowych grządkach koper ogrodowy. Od wieków znany ... i jabłkiem. Świeże, posiekane liście fenkułu możemy ...

dawno temu

Dynia - jak ją pokroić, upiec i ugotować

... Kupiłeś (lub wyhodowałeś) dorodną dynię - i co dalej? Trzeba coś z niej przygotować - zupa, muffinki, a może puree z dyni? Zanim jednak przystąpisz do gotowania, musisz wstępnie przygotować dynię ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na pyszny krem z soczewicy

... na jego składniki więcej niż 20 złotych, to koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem. Dziś na obiad zupa z soczewicy - smaczna i zdrowa. Smacznego! :) ... Pyszna zupa krem z czerwonej soczewicy Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na ...

dawno temu

Czas na gęsinę

... również gęsinę na Boże Narodzenie. Warto przekonać się do tego mięsa, ponieważ jest nie tylko niezwykle smaczne, ale również zdrowe. Poza tym Polska słynie w całej Europie z hodowli gęsi. Co można przygotować z gęsiny? Zobaczcie nasze ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... Dynia jest warzywem, które możesz wykorzystać na wiele sposobów - kremowa zupa dyniowa, sernik z dynią, muffinki, pyszny farsz do naleśników, a nawet placki, racuchy i kotlety. Pestki z dyni możesz ... lub swoje ulubione wypieki w dyniowej ...

dawno temu

Przepis na groszek ptysiowy

... Groszek ptysiowy to doskonały dodatek do zup-kremów. Jego przygotowanie w domu nie jest trudne, wymaga jedna nieco czasu i cierpliwości. Groszek można przechowywać przez kilka tygodniu w szczelnie zamkniętym pojemniku. ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... Groszek cukrowy jest skarbnicą cennych witamin i składników odżywczych. Jak sama nazwa wskazuje – jest słodki i idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek czy zup. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem tego ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2 godz. Po półtorej godz. gotowania posól zupę 2 łyżeczkami soli. Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaki ... z zasmażką. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz ...

dawno temu

Marchewka w roli głównej. Smakowite inspiracje

... Marchewkę najczęściej dodajemy do zupy lub surówki. Dobrze smakuje też marchewka z groszkiem jako dodatek do dania głównego. Jednak z marchewki można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda - babeczki ... , frytki, zupę, koktajl czy pudding. ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... Polski rosół to przede wszystkim bulion, makaron, marchew, pietruszka i zioła – koperek oraz natka. Odrobina pieprzu, soli i gotowe. Włosi do rosołu dodają małe pulpeciki, tradycyjne pierożki, parmezan, a nawet naleśniki. ... Zazwyczaj są bardzo ...

dawno temu

Kasza gryczana w 12 niesamowicie smacznych odsłonach

... Kasza gryczana często nazywana jest polskim superfood i słusznie! Nie tylko jest bardzo zdrowa, ale także świetnie komponuje się zarówno z klasycznymi, słonymi daniami, jak również stanowi idealną ...

+ Pokaż więcej