Włoska sałatka z kozim serem

... , ale także są bardzo zdrowe. Zawierają witaminy C, E,  B oraz A. Stanowią także źródło wielu składników mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. Znajdziemy w nich również duże ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... tłuszczowych. Znajdziemy w nim również witaminy A, E i te z grupy B. Jeżeli decydujemy się na kupno chałwy, należy zwrócić uwagę ile procent sezamu się w niej zawiera. Chałwa w najprostszej postaci ...

dawno temu

Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz

... . Tłuste, nafaszerowane konserwantami dania nie są obojętne dla naszego organizmu. Podczas urlopu nie powinniśmy sobie robić wyrzutów sumienia, że tracimy czas. Czasem warto zobaczyć mniej ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... Zdrowie zamknięte w skorupce Orzechy posiadają bardzo dużo składników korzystnych dla zdrowia. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają witaminy z grupy B i E, które pozytywnie wpływają ... proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... Co kryją w sobie jeżyny? Te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Obfitują bowiem w cukry, kwasy organiczne, antyoksydanty, witaminę E, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... . Potem wyciskamy ząbki z łupiny, przyprawiamy i smarujemy nim pieczywo. Na to plasterek pomidora i porwane listki bazylii. Pycha! Włosi z kolei zachwycają się się spaghetti aglio e olio. Jest to chyba ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... , w witaminę A, B, E i przeciwutleniacze (sesamol i sesamolinę), które opóźniają proces starzenia, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol. Warto wiedzieć, że sezam jest bogatym źródłem wapnia. 100 gram ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... beta karotenu, kwasu foliowego, pektyn i błonnika, dodatkowo, oprócz witaminy A, znajdziemy w nich wiele witamin: C, D, E, P oraz te z grupy B, jak także minerały takie jak: potas, żelazo, magnez, wapń ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... i fioletowe), renklody (okrągłe, zielone lub żółte), mirabelki i uleny. Warto sięgać po śliwki, mimo że są dość kaloryczne (45 kalorii w 100 gramach). Znajdziemy w nich witaminy – A, C, E, witaminy z grupy ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... Co znajdziemy w owocach granatowca? W owocach granatu znajdziemy przede wszystkim szereg witamin, takich jak: witaminy A, B, C i E oraz substancji mineralnych i odżywczych: magnez, fosfor, wapń ...

dawno temu

Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka?

... w międzyczasie coś przekąszą. Pamiętaj także o zakupie soków i wody. Zrezygnuj z napojów gazowanych, ponieważ są pełne sztucznych ulepszaczy i oprócz dodatków o tajemniczym symbolu E, uzyskamy ...

dawno temu

Truskawka i ananas w jednym? To możliwe!

... oraz E, które zwiększają odporność. Dodatkowo wspomagają pracę serca, regulują ciśnienie tętnicze i obniżają cholesterol. Mają także działanie moczopędne, dlatego są polecane osobom, które mają ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... infekcje, oraz E – silny antyutleniacz, zwalczający wolne rodniki. W walce o zdrowie i smukłą sylwetkę Tłuszcz, który odchudza? Ależ tak! Po pierwsze, olej kokosowy zmniejsza łaknienie. Po drugie ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... , beta-karoten, witaminy B1, E i PP. Stosuje się do warzyw, mięs, gulaszów, zapiekanek i zup. Przyrządza się z niej polentę oraz tortillę. Kasza kukurydziana występuje w postaci grubego i drobnego ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... 281257 Właściwości zdrowotne batatów Warzywo to zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nim można fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, sód oraz spore ilości witaminy C, A, E, K i witamin ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... zawierają liczne kwasy organiczne, pektyny i lotne związki zapachowe. Dodatkowo są bogate w witaminy C, E i z grupy B oraz potas, magnez, żelazo i wapń. Nie każdy wie, że także liście malin mają ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, lecytynę oraz cynk. Nie tylko w ilości zawartych w sobie kwasów omega-3 siemię lniane wiedzie prym - zawiera prawie trzy razy więcej lignanów niż ziarenka ... , a także antyoksydantów - selenu, ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... Lemoniada cytrynowa 281933 Jak lemoniada, to oczywiście z cytryną! Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Te kwaśne owoce to doskonałe źródło witaminy C, E, witamin z grupy B, beta-karotenu, potasu ... truskawkowa 281935 O zaletach truskawek ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... łatwo przyswajalnego białka. Obfituje także w witaminy – A i E oraz minerały - żelazo, magnez i fosfor. Jak wybrać dobrą gęsinę? Na co dzień raczej nie kupujemy gęsiny. Czym więc się kierować ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... Właściwości groszku cukrowego Te zielone kuleczki zawierają witaminy C, K i E oraz te z grupy B, jak także fosfor, wapń i żelazo. Groszek cukrowy jest odmianą grochu, która nie wykształciła ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... kapusta to doskonałe źródło witaminy C i witamin z grupy B. Zawiera także sporo witaminy E, zwanej eliksirem młodości, niacyny, beta-karotenu i składników mineralnych takich jak wapń, magnez, żelazo, potas ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... , jest bogata w witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Z bardzo drobno zmielonej mąki kukurydzianej wyrabia się tortille, ale świetnie nadaje się także do ciasta naleśnikowego, mąkę ryżową - powstaje ...

dawno temu

Siemię lniane - wielka moc w małych ziarenkach

... niż w rybach. Siemię lniane zawiera także kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, lecytynę oraz cynk. Nie tylko w ilości zawartych w sobie kwasów omega-3 ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... ciast i ciasteczek. Oprócz cukrów, daktyle zawierają także białka, witaminy: B i E, żelazo, fosfor i karoteny. W sklepach dostępny jest także syrop daktylowy, który składem nie ustępuje suszonym ...

+ Pokaż więcej