Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... , papryka to sprzymierzeńcy apetytu. Przyspieszają trawienie, pobudzają apetyt, a dodatkowo dostarczają organizmowi witaminy i minerały, które pomagają mu w prawidłowym funkcjonowaniu. Możesz skomponować ... się naszymi sprzymierzeńcami w ...

dawno temu

Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem

... . 30 x 25 cm. Teraz posmaruj ciasto dżemem, na którym rozsmaruj masę makową. Zwiń ciasto tak, by powstała rolada o długości 30 cm i pokrój ją ostrym nożem w plastry o grubości 2 cm. Teraz poukładaj ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... o gładkiej, nieuszkodzonej skórce bez plam i przebarwień. Po przyniesieniu do domu dokładnie wyszoruj je gąbką i sparz wrzątkiem, a następnie obierz. Ostrym nożem usuń albedo, czyli wewnętrzną ...

dawno temu

Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem

... mielonej papryki, sól i pieprz, 4 jajka ugotowane na twardo (do nadzienia). Dodatkowo: bułka tarta, masło. Kajzerkę namocz i mocno odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju ...

dawno temu

Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś

... wymienionym powyżej: zielone warzywa liściaste, czerwona papryka, brokuły, truskawki, cytryny, a także czosnek (uwielbiamy!). Jak to dobrze, że są obecne w naszej diecie! 17345 ...

dawno temu

Pieczemy tarty - na słono i na słodko!

... , papryki, oliwek, sera żółtego lub mozzarelli do posypania, sosu przygotowanego z jajka zmieszanego z koncentratem pomidorowym i jogurtem naturalnym. 281752 Sos jogurtowo-pomidorowy wylewamy delikatnie ...

dawno temu

Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... doprowadzić je do miękkości w standardowym czasie pieczenia pizzy (15 minut). Pamiętaj także, że niektóre dodatki, takie jak marynowana papryka czy cebula zawierają dużo wody, więc mogą powodować ...

dawno temu

Niedrogie gadżety, które zrewolucjonizują twoją kuchnię

... się z kilku ostrzy ze stali nierdzewnej i bardzo szybko poradzi sobie z wymieszaniem masła z mąką. Wybierając konkretny model, warto zdecydować się na ten z grubymi i trwałymi ostrzami. Będzie trwalszy ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... Rzodkiewka 281688 Jest idealna do kanapek czy sałatek! Smak wiosny – intensywna barwa i łagodnie ostry smak. Ten popularny korzeń to nie tylko oryginalny smak, ale przede wszystkim bogactwo ...

dawno temu

Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć?

... – najlepszy rozgrzewacz, poza tym podnosi aromat trunku, wprowadzając cytrusowy aromat. Kardamon – wyróżnia go ostry, korzenny, słodki i piekący smak oraz cytrynowo–imbirowy zapach Anyż – najlepiej ...

dawno temu

Hummus libański

... z oliwek oraz sól. Dla osób lubiących ostre smaki polecam dodać świeżą lub suszoną papryczkę chili. Dla tych lubiących eksperymentować - aromatyczne anchois. Tak naprawdę w miarę opanowania sztuki ...

dawno temu

Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków

... owocu. Chili 282925 Zestawienie letnich afrodyzjaków zamyka papryczka chili. Ta ostra przyprawa potrafi rozpalić zmysły. Chili zawiera bowiem kapsaicynę, substancję, która wzmaga produkcję endorfin ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... do potraw? Do dań mięsnych i warzywnych, a więc gulaszy, zapiekanek, zup, sosów, duszonych mięs, doskonale pasuje bazylia. Posiada charakterystyczny lekko ostry smak i aromat. Możemy wybrać suszone ... złego cholesterolu. Imbir posiada ostry, ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na sałatkę z tuńczykiem

... , puszka kukurydzy - ok. 2,50 zł, pęczek szczypiorku - ok. 2 zł, duży ogórek - ok. 2 zł, duża papryka - ok. 2 zł, majonez - ok. 4 zł za mały słoiczek (ale ty będziesz potrzebować tylko 3 łyżek majonezu ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... - jest smaczna, sycąca i na pewno zasmakuje miłośnikom nieco ostrzejszych smaków. Talerz takiej rozgrzewającej zupy jest na wagę złota w pochmurne, jesienne dni - takie jak dziś. Ja już wiem co przygotuję na dzisiejszy obiad. A ty? :) 17569 ...

dawno temu

Sposób na jajko

... podczas gotowania nie pękła - szerszy koniec możesz nakłuć ostrą szpilką. W tym miejscu znajduje się zazwyczaj pęcherzyk powietrza - dzięki temu jajko nie pęknie, a białko nie wypłynie :) 284711 ...

dawno temu

Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

... ryżu. Krok 8 - Kroimy 283465 Już zrolowane sushi pokrój na maki o grubości ok. 2-2,5 cm. Pamiętaj aby użyć do tego bardzo ostrego noża, bo w przeciwnym razie, jeśli ostrze będzie zbyt tępe ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... Pomarańcza dobrze obrana O ile obieranie mandarynek to całkiem prosta sprawa, to z pomarańczami jest już nieco trudniej. Jednak wystarczy ostry nóż, by poradzić sobie nawet z najbardziej ...

dawno temu

Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

... ;-) Zacznij od przygotowania następujących akcesoriów: duża miska, sito, stolnica, ostry nóż, blacha do pieczenia, papier do pieczenia. 285517 A do tego składniki na rogaliki: 750 g mąki pszennej (typ ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... o ostrych i miękkich kształtach, duże i małe, ciemne i jasne.Kontrasty sprawią, że twój talerz będzie ciekawszy. Możesz dodać kolorowe elementy dekoracyjne, np. pomidory świeże lub suszone, awokado ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... również faszerować kurczaka, indyka lub schabowe roladki. Świetnie komponują się one z majerankiem, ziołami czy ostrymi przyprawami takimi jak kolorowy pieprz. 17419 ...

dawno temu

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

... , bazylia, oregano, mielona papryka do przyprawienia kurczaka. 286111 Zacznij od ugotowania jaj na twardo i upieczenia mięsa - umyj je, oczyść ze zbędnego tłuszczu, a następnie pokrój na kawałki. Dopraw ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... pomarańcze i ostrym nożem wykrój cząstki miąższu spomiędzy białych błonek. Owoc granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj z niego ziarenka, a orzechy włoskie lekko upraż na patelni i posiekaj ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... Rodzaje szparagów Białe – uprawia się je pod folią bez dostępu do światła, co uniemożliwia powstanie chlorofilu. Są delikatne i łagodne w smaku. Zielone – o dość cienkich łodygach, mają ostry ...

+ Pokaż więcej