Najdziwniejsze owoce na świecie

... centymetrów. Pokryty jest brązowo żółtą lub zielonkawą kolczastą skórką, która pęka, kiedy owoc jest już dojrzały. Miąższ ma jasną, kremową barwę i konsystencją przypomina budyń. Nasiona są wielkości ... , koktajle, pasty. Miąższ można także z ...

dawno temu

Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory

... Kawa z czekoladą i chili Gorąca, aromatyczna kawa na pewno nas rozgrzeje, a kawa z chili i czekoladą sprawi, że nie tylko zrobi nam się gorąco, ale także poprawimy sobie nastrój :) W przepisie na tę ... kawę najważniejsza jest papryczka chili, ...

dawno temu

Rozszyfrowujemy E z produktów

... od czerwonego do brązowego, pozyskuje się go z nasion drzewa annato, może wywołać egzemę (stan zapalny skóry) oraz alergię, E 141 – to barwnik syntetyczny - kompleks miedziowy chlorofilu, barwi na zielono, E ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... deserów lub ciast. Soja Soja to kolejne źródło żelaza – w 100 g ugotowanych nasion znajdziemy go ok. 4,9 mg. W celu zwiększenia jego przyswajalności, podobnie jak w przypadku tofu, warto połączyć ją ... jej nasiona w jak najmniej przetworzonej ...

dawno temu

Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić?

... lub mrożonych owoców. Do kawy możesz również zrobić vanilla ice cubes - które są przygotowywane z mleka migdałowego, stewii lub ksyliotlu, wanilii i nasion chia - taka mrożona kawa będzie przepyszna. Kwiatowe ... wyciskany sok z limonki Nasiona ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... obrzęki). Z kolei z nasion czarnej porzeczki tłoczy się olej, który jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Porzeczki w kuchni 282131 Porzeczki, ze względu na swój oryginalny smak ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... - nie może stać dłużej niż 3 miesiące, a po otwarciu powinien być zużyty maksymalnie w ciągu miesiąca. Dodatkowo powinien być wysokolinolenowy (produkowany z niemodyfikowanych nasion lnu) i zawierać ... być wykonana z ciemnego szkła. 284294 Olej ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... , że olejek zawarty w nasionach kopru włoskiego wykazuje działanie estrogenne, dlatego zdania na temat podawania go małym dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym są podzielone. 17426 Koper włoski ... włoskiego możemy dodać do grillowanej ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... Sałatka z komosy ryżowej z warzywami Składniki: szklanka komosy ryżowej, 2-3 ogórki zielone, 2 pomidory, 1/2 cebuli cukrowej, 2 czerwone papryczki chili, szczypiorek (według uznania), pęczek natki ... papryczki chili, szczypiorek, natkę ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... zaliczane są do superfoods. W nasionach granatu odnajdziemy bardzo pokaźną dawkę przeciwutleniaczy pomagającym organizmowi pozbyć się wolnych rodników, które uszkadzają i niszczą komórki naszego ciała ... . Wszystkie składniki do sosu winegret ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... . z placków tortilli. 281572 Pasta guacamole Potrzebować będziesz: 2 duże awokado 2 zielone papryczki chili pęczek świeżej kolendry wyciśnięty sok z jednej cytryny 2 duże pomidory 1 czerwona cebula sól ... widelca lub miksera zgniećmy owoc na ...

dawno temu

Hummus libański

... z oliwek oraz sól. Dla osób lubiących ostre smaki polecam dodać świeżą lub suszoną papryczkę chili. Dla tych lubiących eksperymentować - aromatyczne anchois. Tak naprawdę w miarę opanowania sztuki ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... klonowego lub miodu i garść błyskawicznych płatków owsianych albo nasiona chia. Jabłka i gruszki można natomiast zapiec pod kruszonką. Warzywa warto natomiast wykorzystać do sałatek i zapiekanek z ryżem ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... . 281952 Owsianka z borówkami i jeżynami Składniki: szklanka płatków owsianych, 500 ml mleka roślinnego, duży banan, 150 g jeżyn, 150 g borówek, 4 łyżki miodu, łyżka wody, nasiona chia lub lnu, uprażone ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... wyściółki pergaminowej wewnątrz strączków, dlatego możemy jeść go na surowo. Dzięki słodkim i soczystym nasionom może stanowić samodzielną przekąskę. Jednak cukrzycy nie powinni jeść go w nadmiarze, gdyż ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... Nawet najwięksi miłośnicy steków wiedzą, że nadmiar mięsa nie służy zdrowiu. Jeśli chociaż odrobinę dbamy o własną kondycję, staramy się jeść więcej warzyw, owoców, kasz i nasion. Często wpadamy ...

dawno temu

Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie

... , szczypta pieprzu, szczypta płatków chili, ulubione zioła, np. tymianek, bazylia, rozmaryn, natka pietruszki. Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę z miksturą odstawić ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... -4 garście młodych liści pokrzywy, 6 pomidorków koktajlowych, różdżki z niewielkiego brokuła, łyżka startego sera żółtego, łyżka klarowanego masła, połowa papryczki chili, sól i świeżo zmielony pieprz ... masło. Wlej jajecznicę i smaż ją na ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... Chałwa chałwie nierówna... Chałwę można zrobić tak naprawdę ze wszystkiego - w Rosji chałwę robi się z maku, a coraz częściej można spotkać chałwę z nasion słonecznika. Grecy natomiast przygotowują ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... niepalona, jaglana. Nasiona, pestki, bakalie: dynia, słonecznik, sezam, rodzynki, suszona żurawina, migdały, orzechy włoskie. Sery: żółty, feta, mozzarella. Sos: winegret, sos majonezowy, jogurtowy ...

dawno temu

Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe

... garście świeżego szpinaku, dojrzały banan, dojrzałe kiwi, 200 ml mleka (może być roślinne, np. sojowe waniliowe lub migdałowe), 3 duże łyżki płatków owsianych, łyżka nasion chia. 285607 Do blendera ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... , wykazali, że komosa ryżowa ma silne działanie antynowotworowe. Zarówno nasiona, kiełki, jak i liście tej rośliny zawierają wiele cennych przeciwutleniaczy, m.in. flawonoidy, garbniki i saponiny ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... aromatem czerwonej. Swój smak i ostrość zawdzięcza zielonym papryczkom chili. Czerwone z kolei zawiera najostrzejsze czerwone papryczki. 281374 We własnej kuchni przygotowywałam już curry żółte ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... korzyściach płynących z soczewicy, warto wybierać kiełki soczewicy, ponieważ zawierają znacznie więcej składników mineralnych i witamin w porównaniu z gotowanymi nasionami soczewicy. Rodzaje soczewicy ...

+ Pokaż więcej