Beza? To musi się udać!

... nie pozwoliła mi jednak zakończyć na tym etapie przygód z tym deserem ;-) Zaczęłam wertować książki kucharskie, przeglądałam kulinarne blogi, pytałam koleżanek. Wreszcie, po kilku tygodniach prób i błędów udało mi się upiec bezę idealną. Chętnie ...

dawno temu

Poznaj sekrety udanego lukru

... słowo "polewa", od razu sięgałam po te gotowe, które można kupić w sklepie. Teraz wiem jak wiele traciły na tym moje kubki smakowe... Teraz sama przygotowuję lukier, a moje ciasta i ciasteczka ... brytyjskiej rodziny królewskiej. Zatem, masz ...

dawno temu

Przepis na piszingera, czyli wafle przekładane słodką masą

... Pamiętacie smak przekładanych słodką masą wafli? Ja pamiętam doskonale i bardzo często przypominam go sobie przygotowując piszingera, bo właśnie tak nazywa się ten smakołyk z dzieciństwa. Poniżej znajdziesz przepis na ten deser, który ...

dawno temu

Przepis na domowy marcepan

... Domowy marcepan świetnie sprawdzi się podczas dekorowania ciast, tortów, babeczek czy innych deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy rozpuścić cukier w gorącej wodzie, a następnie ...

dawno temu

Śmietana dobrze ubita

... Bita śmietana stanowi niezwykle popularny dodatek do wielu ciast i deserów. Wydawać by się mogło, ze przygotowanie jej jest dziecinnie proste. To jednak nie do końca prawda. Ubicie śmietany tak, by ... się najczęściej do przygotowywania kremów, ...

dawno temu

Przepis na muffinki, które zawsze się udają

... Wystarczy kilka składników i pół godziny wolnego czasu, aby przygotować prosty i smaczny deser. Muffinki to puszyste babeczki, do których można dodać ulubione składniki - orzechy, świeże owoce ...

dawno temu

Twaróg nie tylko na śniadanie

... Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to jeden z popularniejszych pomysłów na śniadanie. Jednak biały ser można wykorzystać na wiele innych sposobów - kluski, knedle, pierogi, roladki, ciasteczka... Zobaczcie 14 niebanalnych propozycji na danie ...

dawno temu

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... Z miodem kojarzą mi się naleśniki, kanapki z białym serem i kruche ciasteczka. Dlaczego postanowiłam dodać wpis o miodzie? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z cennych właściwości miodu wrzosowego, który charakteryzuje się dość mocnym zapachem i ...

dawno temu

Domowe ptysie jak z cukierni

... ? Bo do stworzenia tego niezwykłego deseru, jakim są ptysie, potrzebna była wiedza na temat właściwości poszczególnych produktów spożywczych i niemało umiejętności kulinarnych. Ciasto ptysiowe - wcale ... , dopiecz je jeszcze przez kilka minut. ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... popołudniowy deser, koniecznie wypróbujecie przepis na tartę z jeżynami. Składniki (na formę o średnicy 26 cm): Ciasto kruche: 225 g mąki, 50 g cukru pudru, 115 g zimnego masła, 1/4 łyżeczki ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... Budyń - zdrowy deser Domowy budyń jest wytwarzany z mleka, dlatego jest cennym źródłem wapnia, który stanowi podstawowy budulec kości. Dodatkowo, tradycyjny budyń zawiera żółtka, dzięki ... dodanego do niego cukru, dlatego mamy pod kontrolą ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami

... Ryż z jabłkami... najlepsze śniadanie, deser i kolacja w jednym mojego dzieciństwa! Jabłka z sadu babci, cynamon i ryż... do dziś pamiętam ten smak, a ty? Jeżeli od twojego ostatniego spotkania ... smaków dzieciństwa ;-) Zrobiłam zapiekany ryż z ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym

... na bazie mleka dostarcza sporo składników odżywczych takich jak: wapń, białko i witaminy z grupy B - prawdziwy zastrzyk energii o poranku. Smacznego! :) Pyszny deser z kaszy manny - przepis ... A może masz ochotę na nieskomplikowany i pyszny ...

dawno temu

Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć?

... pomysłem jest więc pieczenie babeczek w foremkach silikonowych, a potem „ubranie” wystudzonych ciasteczek w papierowe. 281726 Dodatkowe wyposażenie Jeśli mamy już blachę i foremki, czas rozejrzeć ... potrzebowali, aby rozpocząć swoją podróż po ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez mąki – jest jednym z tych produktów, których nigdy nie powinno zabraknąć w kuchni. Korzystamy z niej niemal codzienne - pieczemy z niej ciasta, ciasteczka i chleby ... do wypieku chleba, innej do sosu, a ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... nieco chłodniejszy klimat niż np. We Włoszech czy w Hiszpanii, znajdziemy tu więcej ciężkich mięsnych dań, zawiesistych sosów i gęstych, kremowych zup. Jednak znajdziemy tak również najróżniejsze przystawki i bardzo słodkie desery. Koneserzy ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... :-) Właśnie trwa na nie sezon. Można je jeść na surowo, mrozić dodawać do deserów, przygotowywać z nich dżemy, soki, syropy, galaretki, kompoty. ... . Możemy także dodawać je do ciast i deserów – tart, biszkoptów, crumble, puddingów, tortów ...

dawno temu

Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą

... , a jednym z nich był torcik składający się z kruchych wafli przekładanych czekoladowo-orzechowym kremem i oblany czekoladowym lukrem. Dziś jego firma nie istnieje, ale sam deser w trochę zmienionej wersji ... przetrwał i jest bardzo popularny, ...

dawno temu

Lukier godny króla

... Jeżeli chcesz, by twoje ulubione ciasteczka nabrały niepowtarzalnego charakteru, ozdób je lukrem królewskim. Jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz - wystarczy, że połączysz ze sobą białka, cukier puder oraz sok z cytryny i gotowe! ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... że zaoszczędzimy w ten sposób trochę czasu, później może się okazać, że nasz deser nie udał się tak, jak tego oczekiwaliśmy. Lepiej poszukać tradycyjnego, półtłustego lub tłustego twarogu ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... Wartości odżywcze nasion chia O nasionach chia po raz pierwszy usłyszałam dopiero rok temu. Chciałam przygotować jakiś lekki deser i szukając inspiracji w internecie, natrafiłam na przepis ... , a kiedy je zmielimy i połączymy z wodą, mogą ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... Malinami możemy cieszyć podniebienie od lipca do końca sierpnia. Zazwyczaj dodajemy je do ciast, koktajli, deserów, ale czy kiedykolwiek jadłeś maliny na słono? Zapewne nie, dlatego poniżej prezentujemy przepis na pysznego łososia w sosie na ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... , które mogłoby stać się symbolem Warszawy. Konkurencję wygrała właśnie wuzetka! Od chwili powstania warszawskiego deseru minęło ponad 60 lat, a jego oryginalna receptura uległa znacznym zmianom ... inwestycji realizowanych w Polsce. Ale co ma ...

+ Pokaż więcej