Czym można zastąpić sól?

... Sól należy do najczęściej używanych przez nas przypraw. Nie tylko wzmacnia smak potraw, ale także pełni wiele właściwości zdrowotnych. Jednak jej nadmiar szkodzi, szczególnie jeśli ktoś cierpi ... ją ponieważ jest najtańsza i najłatwiej ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... z pozytywnych właściwości kakao, wystarczy jeść czekoladę? Nie do końca. W procesie produkcyjnym te wszechstronne ziarenka mogą stracić znaczną część swoich właściwości, dlatego najlepiej jest sięgać po surową ...

dawno temu

Co zawiera karob?

dawno temu

Poznaj zalety i wady silikonowych akcesoriów kuchennych

... Silikonowe akcesoria rozgościły się na dobre w naszych kuchniach. Nic dziwnego, mają wiele zastosowań i pasują do każdego wnętrza. Jakie są inne zalety przyborów z silikonu, a jakie mają one wady? ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... także zastosowanie w kosmetyce, gdyż jako składnik kremów pomaga pozbyć się przebarwień, rozjaśnia, nawilża i uelastycznia cerę. Jednak mało kto wie, że świeżymi liśćmi szczawiu możemy umyć ręce. Świetnie nadają ... kamieni nerkowych. 281978 ...

dawno temu

Co znajdziemy w brzoskwiniach?

... Sezon na brzoskwinie trwa w najlepsze - warto go wykorzystać. Te owoce są nie tylko pyszne, ale dodatkowo bardzo zdrowe - nie mają sobie równych pod względem ilości zawartych w nich właściwości ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... smakiem, atrakcyjnym wyglądem oraz uniwersalnym zastosowaniem w kuchni. Tak powstało kallerose. Jest to wynik skrzyżowania brukselki oraz jarmużu. Kallerosse przypomina swoim wyglądem małą kapustkę ...

dawno temu

Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni

... Śliwki posiadają wiele cennych właściwości - regulują trawienie, poprawiają apetyt, ochraniają nas przed wolnymi rodnikami, ale czy wiedzieliście, że poprawiają humor? :). Warto jeść także te owoce ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... . Dlatego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Dowiedz się jak je uprawiać w domu, jakie posiadają właściwości i które kiełki najlepiej wybierać. ...

dawno temu

Co zawiera w sobie arbuz?

... Pomimo iż arbuz nie posiada w swoim składzie wielu witamin i składników odżywczych, to jest bardzo wartościowy dla naszego zdrowia ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Gasi pragnienie ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... Dynia - prozdrowotne właściwości Dynia jest jednym z tych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... Ugotowanie ryżu tak, by był sypki, puszysty, a ziarenka jędrne i nieposklejane nie jest trudne, pod warunkiem, że wie się jak to zrobić. Wystarczy trzymać się kilku zasad. Można je zastosować ...

dawno temu

Oliwki w roli głównej

... . Różnią się one smakiem – zielone są nieco twardsze i bardziej gorzkie od czarnych, wiele jednak zależny od ich obróbki. Oliwki, bez względu na kolor znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... , łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą. Zastosowanie w kuchni 282635 Żółtą fasolkę szparagową najczęściej podaje się ugotowaną ... . Początkowo hodowano ją jedynie na ziarno, z ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... kukurydzianej lub ugotowanych kolb jako dodatek do dań głównych, ale na naszych stołach wciąż walczy o pozycję z grochem i fasolą. Poznaj dobroczynne właściwości kukurydzy i zacznij z nich korzystać. ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... To niesamowite ile prozdrowotnych właściwości kryje się w nasionach chia. Te uzyskane z szałwii hiszpańskiej ziarenka zawierają w sobie energię i leczniczą moc, która wzmocni oraz odżywi organizm ... . To wszystko pozwala na szybsze ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... , dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami, dopóki jeszcze trwa. Dowiedz się jakie właściwości posiadają owoce czereśni, jak je przechowywać i co można z nich przygotować. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... Zazwyczaj spożywamy je ze względu na ich walory smakowe, ale melony oprócz fantastycznego smaku posiadają szereg leczniczych właściwości. Należą do tej samej rodziny co ogórki, dlatego, wbrew pozorom ... , nie rosną na drzewach, ale jak ogórki i ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... Jarmuż przez lata był pomijany i niedoceniany. Mimo bogatej historii i wielu właściwości odżywczych rzadko gościł na polskich stołach. Na szczęście sytuacja uległa zmianie. Dziś warzywo to przeżywa swój prawdziwy renesans. ... sięgają bowiem XV ...

dawno temu

5 smakowitych pomysłów na malinowe dania i desery

... Sezon na maliny trwa w najlepsze, dlatego korzystajmy z niego jak najwięcej! Maliny pysznie smakują, ale także posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce zawierają liczne kwasy organiczne ...

+ Pokaż więcej