Kuchenne inspiracje - jarmuż

... Kuzyn kapusty Jarmuż to warzywo zaliczane do rodziny kapustowatych. Nic więc dziwnego, że smakiem i zapachem może przypominać popularną u nas kapustę. Cechą wyróżniającą go od krewnych są grube ...

dawno temu

Czerwony barszcz na zakwasie

... Barszcz na zakwasie - przepis Składniki kg buraków, pęczek włoszczyzny (bez kapusty), pól litra zakwasu z buraków, 10 g suszonych borowików lub podgrzybków, 2 liście laurowe, 4 kulki ziela ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... w rutynę - owszem, jemy więcej jarzyn, ale wciąż w tej samej postaci. Do porannych kanapek listek sałaty i plasterek pomidora, do obiadu surówka, a na kolację koktajl z truskawek i banana. Wieje nudą ...

dawno temu

Niedrogie gadżety, które zrewolucjonizują twoją kuchnię

... ilością oleju. Ten sposób sprawdzi się też w przypadku dozowania oliwy z oliwek do sałatek i surówek. Siekacz do wyrabiania ciasta kruchego Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków. Podczas ...

dawno temu

Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

... Najlepszy przepis na wigilijnego karpia w galarecie Składniki: filet ze świeżego karpia, głowa karpia + cały szkielet i płetwy, nieduża porcja włoszczyzny (bez kapusty), mała cebula, 3 łyżeczki ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... – nie bezpośrednio na talerzu Pamiętaj – danie nie będzie wyglądało atrakcyjnie, jeśli poszczególne elementy będą pływać w oceanie sosu bądź soku z surówki. Jeśli trzeba podać, np. szaszłyki z kurczaka, krewetki ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... sobie zjadanie pęczka natki pietruszki, jednak bardzo łatwo przemycić ją w sałatkach czy surówkach. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie zielonego smoothie na jej bazie – wystarczy dodać wybrane ...

dawno temu

Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... z wędzoną rybą. Zamiast makreli możesz użyć innej ryby, a dodatki to tak naprawdę kwestia smaku - praktycznie wszytko tu pasuje - zamiast ogórków konserwowych możesz dodać kiszone albo awokado, a także jajko, koperek, serek śmietankowy, ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... warzywa: ogórki, pomidorki koktajlowe, papryka, tarta marchewka świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy. Warzywa przetworzone: kiszone i konserwowe ogórki, papryka konserwowa, kukurydza ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... obiadowychi. Po drugie: zupy 17436 Portugalczycy kochają zupy, szczególnie kremowe. Jedną z tradycyjnych potraw jest caldo verde, rodzaj kapuśniaku. Gotuje się go z posiekanej kapusty i ziemniaków ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... Co się kryje w kalafiorze? Kalafior to warzywo jednoroczne, należące do rodziny kapustowatych (krzyżowych). Jego bliskimi kuzynami są więc m.in. brukselka, biała kapusta, jarmuż czy brokuł. Kalafior ...

dawno temu

Co to jest BLW i dlaczego wychwalam je pod niebiosa?

... . Dzięki niej już najmniejsze dziecko potrafi wskazać brokuła i marchewkę, szpinak i kapustę. BLW to ogromna radość z jedzenia – po prostu. BLW dla początkujących Jeśli właśnie planujesz wprowadzić ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... przez Katalończyków bacalo), papryką, pomidorami, cebulą, doprawiona octem z czerwonego wina. Escudella carn d'olla – kataloński gulasz, do którego dodaje się fasolę, ziemniaki, kapustę, makaron i różne ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... . Pieczone jabłka to wspaniały jesienny deser. Jeśli przed wstawieniem do piekarnika posmarujesz owoce masłem, skórka ładnie się przyrumieni i będzie chrupiąca. Sokiem z kiszonych ogórków możesz zalać ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre przepisy uwzględniają także dodanie ogórków kiszonych. BOLOGNESE – włoski sos z mięsa mielonego, pomidorów, wina i oliwy, podawany do spaghetti. BOUILLABAISSE ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... do przygotowania zup-kremów, zapiekanek, sałatek czy surówek. Z gotowanych jarzyn można natomiast zrobić klasyczną sałatkę lub pastę do pieczywa. Ser 283208 Ser to doskonały dodatek do zapiekanek ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... . Dodajemy je jak mięso już się zagotuje. Cebulę warto wcześniej opalić nad ogniem, nada ona wówczas zupie piękny kolor i niepowtarzalny smak. Niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez kapusty – białej ... lub włoskiej. Jednak zdania na ten ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... , kapusta, ogórki, gęste, zawiesiste sosy. Brzmi trochę znajomo prawda? Jednak w odróżnieniu od nas, Duńczycy rzadko jedzą zupy, ponieważ uważają, że ich przygotowanie zajmuje zbyt dużo czasu. 281851 ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... 283118 Ta potrawa przywędrowała do Gruzji z Turcji. Jest to danie przypominające polskie gołąbki, tyle, że zamiast kapusty używa się liści winogron. Farsz stanowi mielone mięso połączone z ryżem ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... , truskawki, borówki, pstrąg, karp, miód, piwo czy kapusta. Podczas takich imprez możemy spróbować wędlin, wyrabianych tradycyjnymi metodami, oryginalnych serów (w końcu nie tylko Francja czy Włochy mogą się nimi szczycić, prawda?), wspaniałych ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... : kapusta, brukselka, kalafior, brokuł i jarmuż, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, gdyż zawiera związki siarkowe - glukozynolany, które rozkładają się na dwie substancje: izotiocyjany i indole ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... z warzyw i owoców – kiszone ogórki, dżemy, konfitury, marynowane grzyby itd. jednak po otwarciu słoik powinien trafić do lodówki. Olej i oliwa lubią ciemne i chłodne miejsca, dlatego najlepiej jest je ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... tłuszczowych (omega-3 i -6), witaminy E, zwanej witaminą młodości. Dlatego warto zastąpić tłuszcze zwierzęce (smalec, masło, słoninę) tymi pochodzenia roślinnego. Dodawaj je do zup, surówek, sałatek ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... . Do smażonej rybki zamiast frytek wybierz surówkę bez majonezu. Natomiast do lodów czy gofrów zamiast bitej śmietany, polewy czy frużeliny, zamów świeże owoce. Nie ulegaj jednak takim pokusom zbyt często ...

+ Pokaż więcej