Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... drobiowe będzie świetnym dodatkiem do sałatki np. z kukurydzą, ananasem, makaronem i żółtym serem. Plastry schabu ze śliwką albo pieczonej piersi indyka można zalać wytrawną galaretką, w ten sposób ... lub makaronem. Możesz z nich także ugotować ...

dawno temu

Jedzenie, które uszczęśliwia (dosłownie!)

... , najlepiej gorzkiej czekolady. 281396 Pełnoziarniste makarony Węglowodany, które znajdziemy w makaronach, również pomogą nam w walce ze smutkami. Wyzwalają one serotoninę w taki sam sposób ... ... ale także szczęśliwi! Ma to związek z częstym ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... tutaj. Nie wiem, ja u was, ale u mnie najczęściej zostaje pieczywo, resztki wędlin, kiełbas, pieczone lub smażone mięso, sosy, ugotowany makaron, ryż, kasza, ziemniaki. Poza tym napoczęte puszki ... i kiełbas można wykorzystać jako składnik ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... noży do serów. Po trzecie - różnorodność Jeśli deska serów to jedyna przekąska na imprezie, podaj pięć, sześć gatunków. Wybierając je, możesz wziąć po uwagę dwa kryteria. Pierwsze to różnorodność ... , suszone pomidory, kapary, figi, grillowane ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... jako deser, który podawano po drugim daniu. Stąd powiedzenie - musztarda po obiedzie. 285112 7 najpopularniejszych gatunków musztardy Dijon – klasyczna francuska musztarda o kremowej konsystencji ...

dawno temu

Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... go serem (np. mozzarellą) i ulubionymi dodatkami - warzywa, szynka, mięso, owoce morza - pełna dowolność uzależniona od preferencji kubków smakowych. Niektóre gatunki mięsa warto wcześniej podgrzać ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - podpłomyki

... niedzielę przygotowywała ciasto na makaron do rosołu. Czasem z siostrą udało nam się uszczknąć kawałek ciasta, wtedy gniotłyśmy je w rączkach i kładłyśmy na rozgrzanej kuchni węglowej (oczywiście ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... jest delikatniejszy w smaku niż rosół z mieszanych gatunków mięsa. Jest też przez to bardziej uniwersalny jako podstawa do innych zup. 282078 Pamiętajmy także, że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku ... klasycznym dodatkiem do rosołu jest ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... niezdrowe dodatki. Pamiętajmy, że tłuszcz, na który wrzucamy mięso musi być bardzo mocno rozgrzany. Al dente Al dente, czyli na ząb. Jest to sposób gotowania produktów takich jak makaron, ryż ... czy warzywa, by zachować ich jędrność. ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... , gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi to klasyka gatunku! Nie tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo zdrowa - świeży szpinak zawiera więcej kwasu foliowego niż gotowany. Gotowany ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... albo z tych w puszce. Warto także czasami poszukać gotowych sosów produkowanych we Włoszech, co daje gwarancję jakości i smaku. Jedyną trudnością w przygotowaniu tego dania jest ugotowanie idealnego makaronu ...

dawno temu

Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość

... Biała herbata – pij na zdrowie Biała herbata jest najmniej przetworzonym gatunkiem herbaty na świecie, co skutkuje tym, że zawiera ona najwięcej składników odżywczych spośród wszystkich herbat ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... zbędnych kilogramów należy wybrać czerwoną herbatę pu-erh. Ten gatunek posiada specyficzny ziemisty smak i aromat, dlatego nie każdemu to odpowiada – na szczęście do wszystkiego można się przyzwyczaić ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... . Pozyskiwane są z szyszek śródziemnomorskiej sosny i należą do jednych z najdroższych bakalii. Są niewielkie, dlatego bez potrzeby siekania posypujemy nimi makarony czy sałatki, z którymi się idealnie komponują ... kaszlu. Są głównym ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... podawać? Krewetki idealnie komponują się z ryżem, makaronami, jak także innymi owocami morza. Możesz je smażyć, piec, grillować i gotować. Aby smakowały najlepiej dodaj do nich kolendrę, czosnek, cebulkę ... i niewiele tłuszczów. Żywe kalmary ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... i o jednolitym, naturalnym kolorze, tym zdrowsze. Dlatego kiedy już wybrałeś gatunek nasion, należy je dokładnie przejrzeć i usunąć te przebarwione i uszkodzone. Krok 4. Wybór sposobu uprawy kiełków Jeżeli ...

dawno temu

Kawa jak z ekspresu bez ekspresu - to możliwe!

... zmielonymi ziarenkami kawy, musimy się w taki zaopatrzyć. Ale i to nie jest konieczne – sklepy oferują ogromną ilość już zmielonych, dobrych jakościowo gatunków kawy, które dzięki specjalnym ...

dawno temu

Zielona herbata - pij na zdrowie!

... i pozbawiony charakterystycznej goryczy aromat herbaty. Matcha – zielona herbata w proszku Naukowcy przekonują, że matcha, czyli zielona herbata w proszku jest najzdrowsza ze wszystkich gatunków zielonych ...

dawno temu

Niezwykłe dżemy

... przypomina on smak owoców niż warzyw - w końcu pomidory są owocami, jednak nie każdy o tym wie. Składniki: 2 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów (gatunek dowolny), 2 kg cukru, 2 szklanki wody, sok ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... , ogórki małosolne, jajka ugotowane na twardo, suszone pomidory, kolorowe pasty, pieczone mięso, kabanosy. Dobrym rozwiązaniem mogą być także różne gatunki serów. Zamiast kanapek można przygotować ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... również pracę trzustki. Jeśli więc jeszcze ktoś miał wątpliwości, czy warto jeść jagody, to teraz chyba już wszystkie zostały rozwiane ;-) Pierogi z jagodami to klasyka gatunku. Na pewno każda babcia ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... głównych. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, zastępując w obiedzie ziemniaki, ryż, makaron czy kaszę. Quinoa może stanowić także dodatek do zup, sałatek, ciastek, a prażone ziarna można dodać ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... w Gruzji. Produkuje się tam około 50 gatunków wina. W wielu winiarniach trunki wyrabia się według tradycyjnych, liczących setki lat receptur. Być w Gruzji i nie napić się wina, to tak jak odwiedzić Paryż i nie zobaczyć wieży Eiffela. 17435 ...

dawno temu

Zalety grilla elektrycznego

... rakotwórczymi. Na grillu elektrycznym istnieje również możliwość regulacji temperatury. Do gatunku przyrządzanego mięsa możemy ustawić możliwie najniższą temperaturę, co zredukuje liczbę powstających ...

+ Pokaż więcej