Dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji poznaj przepis na najbardziej makaronowe danie

... i mnóstwem innych smacznych rzeczy w środku. Smacznego! :) 284828 Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulkę. Po kilku minutach, gdy cebula się zeszkli dodaj pieczarki, a gdy odparuje ...

dawno temu

Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś!

... z nich malutkie pączusie. Oponki i małe pączki smaż na rozgrzanym, głębokim tłuszczu (z odrobiną spirytusu) na piękny, złoty kolor. Kiedy oponki będą już gotowe, wyławiaj je łyżką cedzakową i układaj ...

dawno temu

Jak wybrać świątecznego karpia?

... na mocno rozgrzany tłuszcz. Polecam olej rzepakowy, ponieważ nie zmienia on smaku ryby. Do oleju możemy dodać łyżkę masła. Karpia smażymy z obu stron na złoty kolor. Pamiętajmy, by przed włożeniem kawałków ... rozgrzanym tłuszczu. Karpia smażymy ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... nie sczerniało. Na rozgrzanej patelni praż migdały przez ok. 2 min, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Dokładnie oczyść liście jarmużu, wytnij twarde łodygi i pokrój je na mniejsze kawałki ... ) w osolonej wodzie. A liście szpinaku ...

dawno temu

Karob - zdrowszy zamiennik kakao

... włoskich, pół szklanki żurawiny, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody. Na dobry początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę, karob, sodę i proszek do pieczenia. W miseczce ... wszystko razem i przełóż powstałą masę ...

dawno temu

Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!

... to „na oko”). Każdy prostokąt natnij na środku i przez to nacięcie przełóż jeden koniec. W garnku rozgrzej tłuszcz. Smaż faworki z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj je łyżką cedzakową lub drewnianym ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... z rozgrzaną na średnim ogniu oliwą z oliwek wlej odpowiednie porcje ciasta. Smaż, aż placuszki zarumienią się. Gdy będą gotowe przełóż je na talerze, połóż na nich świeże listki tymianku i rukoli ... , a pomidora pokrój w kosteczkę. Rozgrzej na ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na zakręcone mini pizze

... , więc zachowaj pomiędzy nimi sporą odległość). Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, piecz przez 10-15 minut. Podawaj z keczupem lub sosem czosnkowym. 17374 ...

dawno temu

Strogonow w polskim wydaniu

... , a następnie wsyp pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki odparują i są już usmażone przełóż je do innego naczynia i na tej samej patelni (nie myj jej) rozgrzej olej, a następnie wrzuć mięso i smaż ok. 10-15 min ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami

... garnek i gotuj kapustę na małym ogniu aż będzie miękka (40-60 minut). W trakcie gotowania dodaj grzyby. W razie potrzeby dolej trochę wody. Cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... z zasmażką. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz masło, a następnie dodasz mąkę i będziesz energicznie mieszać całość aż lekko zbrązowieje. Teraz możesz już dodać zasmażkę do zupy. Podając flaczki, możesz ... do smaku. 285099 Boczniaki umyj, ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... się więc za przetwarzanie rabarbaru, pędów sosny, szczawiu, truskawek. Lato to czas ogórków, malin, jeżyn, jagód, borówek, czereśni, wiśni, porzeczek, agrestu, moreli, gruszek. Z kolei jesienią przygotujemy ...

dawno temu

Zrób marcepan domowym sposobem

... cukierniczego, trudniejszy sposób - jeśli nie posiadasz specjalnego termometru cukierniczego, możesz sprawdzić czy masa jest już gotowa opuszczając małą kroplę rozgrzanego syropu z cukrem do zimnej wody ...

dawno temu

Lepimy uszka z grzybami do barszczu

... do smaku. Cebulkę posiekaj, wrzuć na rozgrzaną patelnię wraz z łyżką masła, a kiedy się zeszkli dodaj posiekane grzybki i podsmaż całość aż wszystkie składniki staną się miękkie. Teraz dopraw farsz solą ...

dawno temu

Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?

... je do ciasta. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Przelej masę do formy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez ok. godzinę do suchego ...

dawno temu

Co można zrobić z cukinii?

... . Przękaski z cukinią 281720 Z cukinii możemy tworzyć także szybkie przekąski na ciepło. Cukinie dzielimy na pół i wydrążamy z nich miąższ, który dusimy następnie z czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Kolejnym ...

dawno temu

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

... przyprawami oraz solą i pieprzem, wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną marchewką, wszyto skrop odrobiną oleju i piecz przez 25 min w rozgrzanym do 180 st. piekarniku. Kiedy mięso ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... albo gęstego jogurtu, lub posypać je w misce cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce. Masę ziemniaczaną wykładamy na dobrze rozgrzany olej (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj mąkę i energicznie wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Zasmażkę smaż do uzyskania oczekiwanego koloru ...

dawno temu

Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty

... do paluszków rybnych. Na płaskim talerzu rozsyp bułkę tartą. Teraz obtoczone w mące filety z mintaja włóż do mieszanki jajecznej, a następnie dokładnie obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... posypać startym serem. Z chleba (białego, pełnoziarnistego czy tostowego) możemy natomiast przygotować mini grzanki. Kroimy pieczywo w kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... i osuszeniu groszku cukrowego obetnij końcówki strączków. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy groszek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Co jakiś czas należy przemieszać zawartość patelni, by groszek do niej ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... ziemniaka w bardzo cienkie plastry (zadanie to ułatwi nam np. mandolina kuchenna), a następnie usmażenie ich na rozgrzanej patelni lub upieczenie w piekarniku. 281304 Znawcy domowych przekąsek dodatkowo ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... szalotki, czosnek, oczyść papryczkę z nasion i wszystko posiekaj. Kiedy woda zawrze, osól ją i wrzuć makaron i gotuj według zaleceń producenta na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wcześniej ...

+ Pokaż więcej