Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, majeranek, sól. Zasmażka: 1 1/2 łyżki masła, 2 łyżki mąki. 285097 Mięso oraz 3 marchewki, 3 pietruszki i 2 cebule włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by ... z zasmażką. Wystarczy, że na patelni ...

dawno temu

Garść makaronowych inspiracji

... tajemnic. Makaron jest niezwykle uniwersalnym produktem, stwarza w kuchni wiele możliwości. Zebrałam sześć przepisów na dania z makaronem, ale którzy szukają rad na to jak ugotować klasyczną carbonarę czy sos boloński, mogą być nieco ...

dawno temu

Kalarepa w roli głównej

... zupę? Możesz także pokroić ją w plastry i podać z gorącym sosem, gdyż świetnie komponuje się z mięsem oraz innymi warzywami. Możliwości jest naprawdę wiele! Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji na dania z kalarepy. ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... niepalona, jaglana. Nasiona, pestki, bakalie: dynia, słonecznik, sezam, rodzynki, suszona żurawina, migdały, orzechy włoskie. Sery: żółty, feta, mozzarella. Sos: winegret, sos majonezowy, jogurtowy ... warzywa zachowają jędrność, chrupkość i nie ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... dodamy do niego aromatyczny sos. Woda powinna w smaku przypominać wodę morską – najlepiej dodać jedną płaską łyżeczkę na każdy litr. Duże kontrowersje wzbudza dodawanie do gotującego się makaronu ... do gotowania tłuszczu, ponieważ oblepia on ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... Fusilli Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym ... makaronem o nietypowym kształcie stosowanym w ...

dawno temu

Pieczemy tarty - na słono i na słodko!

... ciasto! 17315 Gdy ciasto stygnie, przygotuj składniki. Tarta na słono Do zrobienia tarty na słono będziemy potrzebować: 300 g podsmażanego mięsa mielonego z sosem pomidorowym, kukurydzy, cebuli ... , papryki, oliwek, sera żółtego lub mozzarelli ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... jelit i sprawiają, że szybciej stajemy się najedzeni. Bakłażan marynowany w sosie, szparagi z dipem czosnkowym. cukinia faszerowana czy połówki papryki nadziewane prażoną ciecierzycą i pomidorami ... – pomysłów na smaczną, dietetyczną potrawę ...

dawno temu

Przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem

... Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym , szklanka ryżu, puszka kukurydzy, pęczek szczypiorku , duży ogórek, duża papryka, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. 17565 ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... . Po tym czasie zdejmij pokrywkę z naczynia i ponownie piecz danie przez 30 min. I faszerowane patisony gotowe! :) 282604 Patisony w cieście z sosem z soczewicy Składniki: 2 patisony, 4-5 łyżek oleju ... , cebula, sos sojowy (jasny). ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... półwytrawnego, 250 ml sosu pomidorowego, passaty albo przecieru pomidorowego, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, 1/4 kostki masła, łyżka oliwy z oliwek, szczypta tymianku, łyżeczka oregano, sól, świeżo ... przygotowane warzywa i chwilę je podsmaż. ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... przypadkach można użyć sosu jako dekoracji – nie za dużo – delikatne kropeczki lub artystyczny bazgroł. Gdy do dania potrzeba dużo sosu, należy go podawać w małym, stylowym naczynku na sos ... – nie bezpośrednio na talerzu Pamiętaj – danie nie ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... „składników E” są sztucznie otrzymane – istnieje szereg substancji produkowanych w sposób naturalny. Oto niektóre z nich: E 441 (żelatyna) – stosowana w galaretkach i sosach, uzyskiwana jest z tkanki ... łącznej zwierząt, E 322 (lecytyna) – ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... , kapusta, ogórki, gęste, zawiesiste sosy. Brzmi trochę znajomo prawda? Jednak w odróżnieniu od nas, Duńczycy rzadko jedzą zupy, ponieważ uważają, że ich przygotowanie zajmuje zbyt dużo czasu. 281851 ... na bazie owoców np. ryż na mleku z ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... natomiast wyśmienite jabłkowe wino. Regionalną specjalnością jest również Frankfodder Grie Soß – frankfurcki zielony sos, przygotowywany na bazie jogurtu i kwaśnej śmietany. Swój kolor zawdzięcza on świeżym ... . Przygotowuje się je z cielęcego ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... dodawać praktycznie do każdego dania, zaczynając na sałatkach owocowych, a kończąc na sosach i potrawach mięsnych. Pinii (kaloryczność – 629 kcal / 100 g) Inaczej piniole lub orzeszki piniowe ... kaszlu. Są głównym składnikiem popularnego sosu ...

dawno temu

Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski

... i smażymy na patelni. Ciepłe smakują najlepiej! Pomidory Pomidory również możemy przygotować w różnoraki sposób. Ja najczęściej serwuję je z mozzarellą, sosem czosnkowym oraz tartym parmezanem ... . Pomidory kroję w plastry i rozkładam każdy z ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... i pozwalamy mu chwilę „odpocząć” na desce. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do małego rondelka i stawiamy na gazie. Mąkę mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i zagęszczamy nią sos, cały czas mieszając ... . Schab podajemy z ziemniakami z ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... Kuchnia chińska Ciepły posiłek po całym dniu spędzonym na uczelni często sprawia frajdę. Szybkim daniem, które wykona każdy jest na pewno kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem. Jego przygotowanie ... zajmie nam ok. 20 minut. Filety z piersi ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na makaronową sałatkę curry

... w osiedlowej garmażerce. Tak, czasem zdarza mi się odwiedzać takie miejsca ;-) W oryginale sałatka składała się z sosu curry, piersi kurczaka, kukurydzy, ananasa i pora. Nieco zmodyfikowałam tę recepturę ... . Majonez wymieszaj z jogurtem, ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... mieszamy z bułką tartą. Czas na krem aioli, czyli prowansalski sos czosnkowy. Czosnek drobno siekamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i jedną łyżką soku z limonki. W innej misce łączymy paski awokado ... w proszku. Wszystko pieczemy ok. 30 minut ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... . Krewetki najczęściej przyrządza się, gotując je na parze lub we wrzątku. Kolejnym elementem tej układanki jest stworzenie sosu z makaronem, sałatki z krewetkami albo talerza przekąsek, z którymi je podasz ... . Ja najczęściej wybieram krewetki ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... Krótki przewodnik po trudnych nazwach AIOLI – francuski zimny sos, emulsja na bazie majonezu i czosnku. ANCHOIS – sardele europejskie, czyli małe, tłuste rybki o ostrym smaku i zapachu ... pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre przepisy ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... /3 szklanki migdałów, 2 łyżeczki soku z cytryny garść ulubionych kiełków. Składniki na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki musztardy, 5 łyżek syropu klonowego, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli ... . 285161 Zacznij od przygotowania sosu - ...

+ Pokaż więcej