Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... , pieczenia, jaki i do stosowania na zimno - to duży błąd. Przede wszystkim olej słonecznikowy ma niską temperaturę dymienia - już w 100 stopniach rozkłada się na niebezpieczne dla naszego zdrowia substancje ...

dawno temu

Sztuka parzenia zielonej herbaty

... Zawsze parzyłam zieloną herbatę według następującej zasady: zalej herbatę wodą o temperaturze 70 stopni i parz przez 5 min. Jakież było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałam się, że każdy rodzaj ... zielonej herbaty przygotowuje się inaczej - ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... do zagęszczenia jasnych sosów i warzywnych potraw. Zasmażka drugiego stopnia, czyli zasmażka jasnozłota - smażymy ją nieco dłużej, do chwili uzyskania złocistego koloru. Ten rodzaj zasmażki używamy ... ciemne sosy. 285123 Jakiego tłuszczu użyć ...

dawno temu

Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć?

... Jakie wybrać przyprawy? Goździki – nadają grzańcowi charakterystyczny korzenny zapach i lekko piekący smak. Cynamon – doskonale komponuje się z goździkami, ma intensywny zapach i słodkawy smak. Imbir ... , dlatego trunek można dosłodzić, ...

dawno temu

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... Jakie wartości odżywcze zawiera miód wrzosowy? Miód wrzosowy bogaty jest w pierwiastki takie jak magnez, fosfor i potas, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkt ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... każdego rodzaju sera. Sery możesz podawać w dużych porcjach, tak że goście sami odkrawają sobie porcje dla siebie lub w mniejszych. Jeśli zdecydujesz się na pierwszą opcję, pamiętaj o zestawie specjalnych ... . Pamiętaj, każdy rodzaj kroimy ...

dawno temu

Truskawkowa jak u babci

... Zupa truskawkowa – pyszne spełnienie marzeń kulinarnych. Sentymentalny powrót do dzieciństwa. Przepis prosto z notatnika mojej babci. Jedyny w swoim rodzaju. Z rabarbarem. Spróbujcie. ... przez babcię właśnie z tych truskawek. Jedyna w swoim ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... grysiku. Kasza jęczmienna 284170 Wyróżniamy trzy rodzaje kaszy jęczmiennej – perłową, pęczak oraz łamaną (wiejską, mazurską). Wszystkie są bogate w niacynę i błonnik. Można je dodawać do sałatek ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... Krewetki Zdecydowanie najczęściej jedzonymi w Polsce owocami morza są krewetki, dlatego też nie ma już większych problemów z ich kupieniem. W sklepach możemy dostać kilka ich rodzajów: surowe ... . 283170 A jakie wino? Podstawową zasadą doboru ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... powszechnie krążącym mitom, nie powinieneś wykluczać masła orzechowego ze swojej diety. Co więcej - zamiast sięgać po różnego rodzaju niezdrowe przekąski, lepiej przygotuj sobie plasterki jabłka posmarowanego ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... Jesienią szczególnie narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeńców wśród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? Powinieneś koniecznie wprowadzić te ...

dawno temu

Przepis na koktajl truskawkowy

... Koktajl truskawkowy jest nie tylko przepyszny, ale także bardzo zdrowy. Wystarczy nam 10 minut na jego przygotowanie. Co jeszcze można dodać do koktajlu, by był jedyny w swoim rodzaju? ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... Jakie wino będzie mi smakowało? Badania pokazują, że aż 2/3 Polaków wybierając wino, bierze pod uwagę opinię innych – rodziny lub znajomych. 60 proc. badanych przy wyborze wina sugeruje się poradą ... odpowiedzieć na to pytanie, zastosuję tu ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... Jakie są najbardziej popularne desery bożonarodzeniowe w Polsce? Bez wahania każdy odpowie - kutia, makowiec, sernik, keks. A jakie słodkości w czasie świąt Bożego Narodzenia jada się na świecie? Oto odpowiedź - poznaj 16 najpopularniejszych ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... przyrządzania szpinaku szczególnie mu nie służą. Najwięcej wartości traci podczas gotowania w wodzie. Nie należy też podgrzewać liści zbyt długo. Jakie jest więc najlepsze i najzdrowsze rozwiązanie ...

dawno temu

Jak zrobić musztardę?

... Musztarda to zimny sos, którego podstawowym składnikiem są ziarna gorczycy. Jej smak zależy przede wszystkim od proporcji składników, przypraw oraz rodzaju użytej gorczycy. Czy wiecie, że przygotowanie musztardy w domu wcale nie jest trudne? ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... , jak na soczewicę, prawda? :) Chciałbyś zaprosić soczewicę do swojej kuchni i zastanawiasz się który jej rodzaj wybrać? A jak ją później przygotować? Co z niej ugotować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej. Zapraszam do lektury :) ... ...

+ Pokaż więcej