Sekrety kuchni chorwackiej

... tu bardzo szeroką ofertę dobrych gatunkowych win, czerwonych i białych. Wino stanowi idealne dopełnienie smacznego obiadu czy kolacji. Połączony z wodą mineralną lub sodową znakomicie gasi pragnienie ...

dawno temu

Czas na agrest!

... w południowej i środkowej Europie, Kaukazie, północnej Afryce i Ameryce Północnej; w Polsce jest popularną rośliną uprawną. Istnieje aż 1500 odmian agrestu, a w Polsce znajdziemy trzy: agrest czerwony ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... 2 awokado, sok z cytryny, czerwona cebula, ząbek czosnku, sól oraz pieprz. W miseczce rozdrabniamy miąższ z awokado, dodajemy sok z połówki cytryny, skrojoną cebulę i drobno posiekany czosnek. Doprawiamy, mieszamy i... jemy! 17374 ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... cukru we krwi, dlatego pomaga w leczeniu cukrzycy. Pokrzywa wpływa na wzrost czerwonych krwinek, gojenie raz oraz pomaga zatamować krwotoki. Dodatkowo wzmacnia cebulki włosów, regeneruje je i zapobiega ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... , a także są bogate w błonnik i potas. Najzdrowsze są czerwone, a jak smakują! 100 g czereśni to ok. 60 kcal. Truskawki 281692 Są nie tylko soczyste i słodkie, ale również bardzo pożywne. Okazuje ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... czekolada dostarcza ich więcej niż uznawane za skarbnicę przeciwutleniaczy czerwone wino czy herbata. 17323 Kakao na zdrowie 17296 Poza tym kakao pomaga w walce z nowotworami, chorobami serca i spowalnia ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... . z placków tortilli. 281572 Pasta guacamole Potrzebować będziesz: 2 duże awokado 2 zielone papryczki chili pęczek świeżej kolendry wyciśnięty sok z jednej cytryny 2 duże pomidory 1 czerwona cebula sól ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... . Zamiast słodkich, gazowanych napojów zamów wodę, sok warzywny lub naturalny sok owocowy. Po trzecie – czerwone wino zamiast kolorowego drinka 281911 Alkohol to puste kalorie. Poza tym pobudza ... apetyt i utrudnia metabolizm, dlatego postaraj ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... . Można zrobić to poprzez rozbicie młotkiem lub nacięcie nożem w środkowym miejscu czerwonej części. Z czym jeść kraby? Krab nadaje się do pieczenia, grillowania oraz gotowania. Można go jeść ...

dawno temu

Truskawkowa jak u babci

... - u mnie 1,5 - litra gotuj do momentu, aż z truskawek zrobi się mus, a woda zabarwi na czerwono i nabierze smaku truskawek. Dodaj obraną i pokrojoną na drobno łodygę rabarbaru oraz cukier lub inny słodzik ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... , które produkują wina najwyższej jakości należą przede wszystkim: Piemont dzięki wykwintnemu, czerwonemu winu Barolo, Kalabria słynna z Gravello oraz Toskania znana z rozsławionego wina Chianti. Mam nadzieję ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... , wzmacnia serce i poprawia pracę wątroby i woreczka żółciowego. Dodatkowo szczaw hamuje rozwój drobnoustrojów, działa moczopędnie i przyspiesza wytwarzanie krwinek czerwonych. Szczaw znalazł ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... . Obok caprese, Cezar i nicejskiej, grecka jest jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. Pomidory, ogórek, garść czarnych oliwek, czerwona cebula, oregano ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... ziaren sezamu posiada 1160 miligramów wapnia, który odpowiada za dobry stan kości. Sezam - rodzaje nasion Występują cztery odmiany nasion sezamu: białe, czarne, czerwone i brązowe. Charakteryzują ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... ). Kolory w daniu 281400 Kolory w daniu są również bardzo ważne, ponieważ podświadomie działają na nasze odczucia. Zielony uspokaja, czerwony oznacza pasję i emocje, czarny jest oznaką elegancji ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera

... warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera, a do tego pyszna zielona sałatka z czerwonym akcentem w postaci pomidorów. Zapraszam :) Jednak zanim zaczniesz przygotowywać wegetariański obiad, sprawdź ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... przez Katalończyków bacalo), papryką, pomidorami, cebulą, doprawiona octem z czerwonego wina. Escudella carn d'olla – kataloński gulasz, do którego dodaje się fasolę, ziemniaki, kapustę, makaron i różne ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... z czerwonych owoców jagodowych, czyli Rote Grütze. BADENIA-WIRTEMBERGIA – odwiedzając tę część Niemiec, musimy koniecznie spróbować Maultaschen. Są to kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , fasola (biała i czerwona), cieciorka, groszek, suszone pomidory, oliwki, kapary, marynowane pieczarki, blanszowana fasolka szparagowa, blanszowany kalafior lub brokuł. 283764 Mięso i wędliny: Pieczony ...

dawno temu

Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków

... Truskawki 282923 Mimo, że sezon na truskawki już się skończył, wciąż możemy je jeszcze kupić. Te aromatyczne, soczyste, czerwone owoce są w stanie rozbudzić prawdziwy wulkan namiętności. Truskawkom ...

dawno temu

Jak wybrać świątecznego karpia?

... Jak wybrać karpia? Wigilijny karp musi być najlepszej jakości. Świeżą rybę rozpoznamy po błyszczącej, sprężystej skórze, czerwonych skrzelach i wypukłych oczach. Kupujmy okazy, które mają naturalny ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... , to klasycznym zestawieniem będzie tatar z zimną, czystą wódką. Możemy również zdecydować się na czerwone wytrawne wino Pinot Noir. Tatar na świecie W różnych zakątkach świata możemy odnaleźć dania ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... Sałatka z koprem włoski, pomarańczą i oliwkami Składniki: 2 kolby kopru włoskiego, duża czerwona cebula, duża pomarańcza, kilka czarnych oliwek bez pestek, łyżka orzeszków piniowych lub słonecznika ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... nadziewane pastą z czerwonej fasoli anko lub truskawkami, obtaczane w czarnym sezamie, sojowym proszku (kinako) lub zabarwiane na zielone (sproszkowanymi liściami yomogi). Mochi wykonywane są podczas ...

+ Pokaż więcej