Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... – nie bezpośrednio na talerzu Pamiętaj – danie nie będzie wyglądało atrakcyjnie, jeśli poszczególne elementy będą pływać w oceanie sosu bądź soku z surówki. Jeśli trzeba podać, np. szaszłyki z kurczaka, krewetki ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... sobie zjadanie pęczka natki pietruszki, jednak bardzo łatwo przemycić ją w sałatkach czy surówkach. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie zielonego smoothie na jej bazie – wystarczy dodać wybrane ...

dawno temu

Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

... gotowanej marchewki, kawałek gotowanej pietruszki, 1-2 jajka na twardo, listki natki pietruszki. Filety z karpia oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odłóż ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... to, obok kalafiora, marchewki, ziemniaków, pietruszki, składnik zup jarzynowych. Gotowana lub konserwowa żółta fasolka pasuje do wielu sałatek, jajecznicy, makaronów, leczo czy potraw orientalnych typu ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... Składniki warzywnego makaronu: 100 g płatków migdałowych, sok z cytryny, 6 łyżek oliwy, sól morska, 0,5 kg marchewki, 2 cukinie, ogórek, ząbek czosnku, listki bazylii. Wykonanie warzywnego ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... przysmak z kaszy manny, miodu, masła i bakalii, który także nazywają chałwą... Chałwę można także przygotować z fasoli i soczewicy, a w Indiach robi się ją z gotowanej na mleku marchewki ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , śmietanowym, pomidorowym, chrzanowym, grzybowym, koperkowym... Mniam! Do tego obowiązkowo knedliki, kapusta lub ziemniaczana sałatka. Co ciekawe, surówka jest traktowana jako osobne danie ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... do przygotowania zup-kremów, zapiekanek, sałatek czy surówek. Z gotowanych jarzyn można natomiast zrobić klasyczną sałatkę lub pastę do pieczywa. Ser 283208 Ser to doskonały dodatek do zapiekanek ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera

... przygotować ekspresową wersję bulionu wrzucając do 2/3 l wody, niewielką marchewkę, małą pietruszkę, kawałeczek selera, ziele angielskie, sól oraz pieprz i gotując wszystko przez 45 min - ekspresowy ...

dawno temu

Co to jest BLW i dlaczego wychwalam je pod niebiosa?

... . Dzięki niej już najmniejsze dziecko potrafi wskazać brokuła i marchewkę, szpinak i kapustę. BLW to ogromna radość z jedzenia – po prostu. BLW dla początkujących Jeśli właśnie planujesz wprowadzić ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... ghee. Prawdziwym hitem jest także pasta z tej przyprawy. Jogurty z warzywami Jogurty z owocami to nuda! Ten rok będzie należał do jogurtów z warzywami. Marchewka, świeży ogórek, buraczki, słodkie ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... świeżych warzyw powinny wystarczyć, by produktywnie wykorzystać czas pracy. Ale jeśli lubisz przekąszać coś co chwilę, pokrój marchewkę, paprykę, brokuł, kalafior, rzodkiewki - wybierz warzywa ...

dawno temu

Kuchnia przyjazna dziecku

... jest jeszcze zbyt mały, by pomagać nam w czasie gotowania, daj mu do zabawy plastikowe miseczki, drewniane łyżki, pozwól mu stukać nimi do woli – będzie miał zajęcie, a ty w tym czasie pokroisz marchewkę ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... dodać np. startą marchewkę, cukinię, mus z dyni. Jeśli liczymy kalorie, placki zamiast smażyć, możemy z powodzeniem upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C, ok. 10-12 minut. Natomiast jeśli unikamy glutenu, mąkę pszenną da się zamienić na ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... i arbuz. Wegańskie kotlety 281658 Weganie też jedzą kotlety. Tyle, że przygotowują je z ciecierzycy, fasoli lub marchewki. Są pyszne i zdrowe! Warto przygotować je wcześniej w domu i delikatnie ...

dawno temu

Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek

... . Jednak chciałabym podzielić się z wami przepisem, według którego od lat przygotowuje się w moim rodzinnym domu sałatkę jarzynową. 284858 Składniki: 4 ziemniaki, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... albo tylko woda. Ciasto może być zabarwione rozdrobnionym szpinakiem, sokiem z buraków, roztopiona czekoladą, sokiem z marchewki, koncentratem pomidorowym czy szafranem. Na tym pole do popisu się nie kończy ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Składniki: wędzona ryba lub smażone mięso z piersi kurczaka, marchewka, kwiaty stokrotek, mieszanka sałat, oliwa z oliwek, pieprz i sól do smaku. Wystarczy, że wszystko ze sobą zmieszasz w dowolnych ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... fenkuły, 4 marchewki, 30 g masła, 1/2 łyżeczki curry, litr rosołu drobiowego, śmietana, sól i świeżo zmielony pieprz. Posiekaj wszystkie jarzyny w kostkę. Pół kostki masła rozpuść na patelni ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... tłuszczowych (omega-3 i -6), witaminy E, zwanej witaminą młodości. Dlatego warto zastąpić tłuszcze zwierzęce (smalec, masło, słoninę) tymi pochodzenia roślinnego. Dodawaj je do zup, surówek, sałatek ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... . Do smażonej rybki zamiast frytek wybierz surówkę bez majonezu. Natomiast do lodów czy gofrów zamiast bitej śmietany, polewy czy frużeliny, zamów świeże owoce. Nie ulegaj jednak takim pokusom zbyt często ...

dawno temu

Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć?

... pod ręką, a więc: drobne lub pokrojone owoce – świeże lub suszone (szklanka), skórkę pomarańczową (szklanka), startą marchewkę, buraka (2 szklanki), orzechy, migdały, najróżniejsze pestki (szklanka), dżem ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... ;-) Mnie najbardziej smakuje sama bez żadnych dodatków, ale jako główny składnik obiadowej surówki też smakuje wyśmienicie. 285053 3. Cynamon Najwięcej cynamonu spożywamy jesienią i zimą - bardzo słusznie ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... – aby dłużej zachowały smak, świeżość i wartości odżywcze, można je zamrozić. Przetrwają wówczas nawet 12 miesięcy. W ten sposób można przechowywać truskawki, maliny, kalafiora, brokuła, marchewkę, groszek, fasolkę szparagową itd. Jedynie ...

+ Pokaż więcej