Co Włosi dodają do rosołu?

... ulubiony włoski ser i podobnie jak mieszkańcy tego malowniczego kraju mogłabym dodawać go do wszystkiego. No, może z wyjątkiem dań z ryb i owoców morza. Chociaż znam i takie przypadki. Rosół z dodatkiem ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... oraz cebuli. Te cztery warzywa są składnikiem praktycznie każdego węgierskiego dania. Na Węgrzech je się także ryby: fogas, czyli odmianę sandacza balatońskiego, ale także karpia, suma czy szczupaka ... . Węgierskie gospodynie najczęściej gotują ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... i dosyć szeroki, posiada sztywne ostrze oraz charakterystyczną "brodę" (ostrze wystaje poniżej rękojeści). Jego zastosowanie jest szerokie: możesz nim kroić mięso, ryby, wędliny w plastry lub kawałki ... potraw. Nóż do filetowania mięsa i ryb ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... i łagodne w smaku, np. te o wyraźnym, owocowym aromacie najlepiej komponują się z surowymi lub duszonymi warzywami, owocami morza, rybami – w skrócie, z lekkimi i delikatnie przyprawionymi potrawami ... wina białe i różowe posiadają bardziej ...

dawno temu

Czym zastąpić jajko, proszek do pieczenia i śmietanę? Czyli kulinarne zamienniki, które uratują nas w kryzysowych sytuacjach

... łyżeczki sody oczyszczonej odpowiada łyżeczce proszku do pieczenia. Czym zastąpić śmietanę? Jeśli w lodówce nie znajdziesz śmietany, możesz zastąpić ją jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym ...

dawno temu

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

... kostki sera białego (chudego), 4 duże jajka, 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 duże ogórki kiszone, 1/2 cebuli, duża marchewka (lub dwie mniejsze), przyprawy: sól, świeży czarny pieprz, bazylia, oregano ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera

... . 284816 Lista zakupów: niewielki brokuł - ok. 4 zł, 25 dag żótego sera - 6,20 zł, jajko - ok. 55 gr / szt., natka pietruszki - 1,50 zł. mieszanka sałat - ok. 4 zł, 2 duże pomidory - ok. 3 zł, Razem ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... i wzmacniają odporność naszego organizmu. Zdrowe tłuszcze – gdzie ich szukać? Nieocenionym źródłem nienasyconych tłuszczów są ryby morskie – im bardziej tłuste, tym lepiej! Dobre tłuszcze znajdziesz ... , czyli omega-3 (znajdziesz je w rybach) i ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... do zamrażalnika. Dzięki temu zachowasz ich wartości odżywcze i naturalny kolor. 17427 Co blanszować? Blanszować możesz w zasadzie wszystko – zaczynając od warzyw i owoców, a kończąc na mięsie i rybach ... . Ale groszek blanszujemy, by zachował ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... , kanapek, a nawet omletów. Najlepiej smakuje z grillowanymi rybami i mięsem. W Polsce najbardziej znamy go pod postacią popularnej w okresie letnim zupy – szczawianki. Szczaw warto wprowadzić ... . Tak powstały sos świetnie nada się jako ...

dawno temu

Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

... ryby (na początek łosoś będzie najodpowiedniejszy), świeży ogórek, pasta z awokado. Zacznij od przygotowania ryżu - namocz 2 szklanki ryżu w zimnej wodzie przez ok. 15 min, a następnie ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... , a na końcu pokrzywę i ucieraj (lub zmiksuj blenderem), aż uzyskasz gładką masę. Tak przygotowane pesto najlepiej komponuje się z rybami i mięsem, ale możesz także posmarować nim ciasto francuskie ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... . greckim. Według tradycyjnego przepisu do masy serowej nie dodaje się mąki. Dodatek mąki ziemniaczanej (opcjonalnie budyniu), ryżowej lub kukurydzianej albo kaszy manny zagęszcza masę serową ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... Bożego Narodzenia! Miałam to szczęście spróbować ich podczas zeszłorocznej wigilii - przygotowała je grecka żona mojego brata - były pyszne! Przygotowuje się je z miodu, pomarańczy, orzechów włoskich ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... potrawy. Unikajmy więc świeżego czosnku, cebuli, serów pleśniowych, wędzonych ryb. Zrezygnujmy też ze składników, które mogą zmienić swój kolor i smak (jabłko, gruszka, awokado), gdyż zepsują one ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... lepiej i szybciej. 283420 Ryby Ryby powinny gościć na naszym stole nawet 2-3 razy w tygodniu, ponieważ zawierają zdrowe kawasy tłuszczowe omega-3, które pozytywnie wpływają na nasz mózg: ułatwiają ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... Sauté Sauté to sposób smażenia mięsa i ryb bez panierki na niewielkiej ilości tłuszczu. Używamy jedynie przypraw (sól, pieprz). W ten sposób wydobywamy naturalny smak mięsa i eliminujemy z potrawy ... Trybowanie polega na oczyszczeniu drobiu, ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... wszystkim, co znajdzie się w zasięgu naszej ręki i... oczu. Przez chwilę możemy poczuć się błogo, jedząc trzecią porcję lodów czy ociekających tłuszczem frytek ze smażoną rybą, ale ta błogość szybko ... morza, pieczoną rybę z opiekanymi ...

dawno temu

Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... , ketchupu i musztardy. Poza produktami z grilla (karkówka, boczek, ryba, kaszanka, pierś z kurczaka, pałki lub skrzydełka z kurczaka, kiełbaska) powinniśmy pamiętać też o dodatkach. 17281 Uważam ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... z innymi warzywami, mięsem drobiowym czy rybą. Warto je także dodać do jajecznicy lub omletu. Świetnie komponują się również jako składnik dań z makaronem i ryżem lub wytrawnych tart. Młode, cienkie ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... pędów można użyć np. do baraniej pieczeni, mięsa duszonego, zupy rybnej czy do galarety z ryb. Lawenda świetnie komponuje się z szałwią i koprem. Takiej mieszanki można użyć do marynaty lub natrzeć nią ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... , w tym również z dziczyzną, a także z rybami i jajkami. Najprostszym sposobem na przyrządzenie tych grzybów jest usmażenie ich na maśle np. z dodatkiem świeżego tymianku. Można je również dodawać ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... muffinki od czasu do czasu mogą zastąpić tradycyjną kanapkę lub musli. Tatar z ryby Klasycznego tatara przygotowuje się z wołowiny. Jednak w tym roku tryumfy będzie święcił rybny tatar. Posiekane ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... ziarna obfitują w białko, potas, fosfor i witaminy z grupy B. Doskonale smakuje z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza. 283247 Czerwony – ma czerwoną łupinkę i ziarna średniej długości. Pochodzi ...

+ Pokaż więcej