Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania

... Wydaje ci się, że kuchenka mikrofalowa służy tylko do rozmrażania lub podgrzewania jedzenia czy przygotowywania popcornu? Też tak do niedawna myślałam. Jednak jak się okazuje, można w niej ugotować całkiem smaczną zupę, przygotować rybę bez ...

dawno temu

Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców

... Kompot z suszu to niezwykły napój, który przygotowuje się zazwyczaj tylko raz do roku, w wigilię i to chyba właśnie w tym tkwi jego wyjątkowość... Najlepiej smakuje ten przygotowany z samodzielnie ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... Sushi to potrawa azjatycka składająca się z ryżu i surowych dodatków: ryb, owoców morza, wodorostów nori czy warzyw. Ale możemy nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować danie ... Niestandardowe sushi Powszechnie uważa się, że sushi ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... poszczególne rodzaje żywności w określonych godzinach . W 11 należy ustawić węglowodany (makaron, ryż, ziemniaki), warzywa na godzinie w 2, a na 6 należy ustawić, główny posiłek, białka (ryby, mięso, grzyby ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadam jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup. Świetnie komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi, rodzynkami, rybami, owocami morza, suszoną szynką czy octem balsamicznym. Cykoria ... jako dodatek do ryb, owoców morza bądź drobiu. Liście ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... w planach mam zrobienie masy makowej do świątecznego makowca, którą zamrożę i wyjmę dopiero przed samą wigilią ;-) ...

dawno temu

Smaczne i szybkie dania z ryżem

... na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, jajkami, owocami. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia, sałatek placków, kotletów, farszy ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaje się do nich sok z cytryny, ocet winny, musztardę, miód, świeże zioła, przyprawy. Pasują one do sałatek, jajek na twardo, wędlin, ryb ...

dawno temu

Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!

... . W Sylwestra konieczna ryba W krajach chrześcijańskich ważnym symbolem jest ryba, więc nie może zabraknąć jej także 31 grudnia. W Meksyku, by nie kusić losu podje się pokrojoną w dzwonki i usmażoną rybę ... , która daje nadzieję na szczęśliwy i ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... . Następnie wygnij łupinę i pozwól równym kosteczkom wskoczyć do miski. Ryba i cytryna na grilla Mięso ryby jest bardzo delikatne i szybko się rozpada, dlatego grillowanie ryb bez folii jest właściwie ... niemożliwe. Wystarczy jednak ułożyć na ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... Bożego Narodzenia! Miałam to szczęście spróbować ich podczas zeszłorocznej wigilii - przygotowała je grecka żona mojego brata - były pyszne! Przygotowuje się je z miodu, pomarańczy, orzechów włoskich ... dla tych, którzy dzień przed wigilią chcą ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... . Na wigilię w wielu domach podaje się z kolei grzybowe gołąbki w liściach kiszonej kapusty. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to również nie musimy ograniczać się jedynie do wieprzowiny. Równie dobrze możemy użyć ...

dawno temu

Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis

... , jak to w moim przypadku bywa, na pomysł upieczenia ich wpadłam dzień przed wigilią, szukałam więc ekspresowego przepisu na pierniczki, które nie potrzebują czasu by zmięknąć. Tak właśnie odkryłam ...

dawno temu

Jaką deskę do krojenia wybrać?

... na nich mięsa czy ryb. Szybko chłoną wodę oraz zapachy. Wadą drewnianych desek, zwłaszcza dla osób takich jak ja, które nienawidzą zmywać, jest też to, że trudno się je czyści. I nie można ich myć w zmywarce ... do krojenia surowego mięsa czy ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... pod koniec gotowania. Listek laurowy włożony do opakowania ryżu czy pojemnika z mąką odstraszy ewentualne szkodniki, które mogłyby się zagnieździć w produktach zbożowych. Mięso i ryby W czasie ... duszenia lub gotowania mięsa, podlewaj je ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... Po pierwsze: ryby Trudno byłoby sobie wyobrazić tradycyjną portugalską kuchnię bez ryb i owoców morza. Ich bogactwo może zachwycać. W pierwszej kolejności należy wymienić bacalhau, czyli solonego ... potrawę, na którą składają się ryż, mięso ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... Przemierzając Chorwację, warto rozsmakować się w tradycyjnej kuchni. Istria i Kwarner kuszą serami, oliwkami, krewetkami, homarami, małżami i rybami. Będąc tam nie można nie spróbować zupy rybnej ... się na rybach i owocach morza – krewetki, ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... spożywczych. Znajdziemy ją w żółtych serach, kostkach bulionowych, zupkach w proszku, czipsach, krakersach, gotowych daniach i sosach, wędlinach, konserwach, wędzonych rybach, fast foodach ... , działa moczopędnie, dlatego ułatwia usuwanie ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... -HOLSZTYN – w nadmorskich regionach królują ryby i owoce morza. Spróbujemy tu wyśmienitych dań z ryb (śledzia, flądry, dorsza). Popularne są także kraby i mule. Na deser dostaniemy natomiast kisiel ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... ulubiony włoski ser i podobnie jak mieszkańcy tego malowniczego kraju mogłabym dodawać go do wszystkiego. No, może z wyjątkiem dań z ryb i owoców morza. Chociaż znam i takie przypadki. Rosół z dodatkiem ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... oraz cebuli. Te cztery warzywa są składnikiem praktycznie każdego węgierskiego dania. Na Węgrzech je się także ryby: fogas, czyli odmianę sandacza balatońskiego, ale także karpia, suma czy szczupaka ... . Węgierskie gospodynie najczęściej gotują ...

+ Pokaż więcej