... Przemierzając Chorwację, warto rozsmakować się w tradycyjnej kuchni. Istria i Kwarner kuszą serami, oliwkami, krewetkami, homarami, małżami i rybami. Będąc tam nie można nie spróbować zupy rybnej ... czy gulaszu lub ryżu z owocami morza. Bardzo ...
... Co roku mam ten sam problem - co zrobić z cukinią, która rośnie w ogródku jak szalona od późnej wiosny aż do jesieni. Leczo, faszerowane łódeczki, kremowa zupa, grillowane szaszłyki, cukinia ...
... Por to niedoceniane warzywo w naszej kuchni. Zazwyczaj używamy go jako dodatku do potraw - zup, sałatek czy surówek. Jednak por może grać również pierwsze skrzypce. Doskonale podkręci smak - surowy doda ostrości, zaś podduszony, blanszowany lub ...
... , że będzie znacznie mniej kaloryczny. Rosół ugotowany z wykorzystaniem poniższych wskazówek możesz poporcjować i zamrozić, a następnie wykorzysać do przygotowania smacznych i zdrowych domowych zup. ...
... pomysł na błyskawiczny koktajl lub zupę krem. Wystarczy, że przed mrożeniem zblendujesz owoce i jarzyny, a następnie przełożysz je do foremek na lód lub małych, szczelnie zamykających się, niewielkich ... , które potem wylądują w ekspresowej ...
... Warto jeść fasolę, ponieważ jest świetnym źródłem białka. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po... ciasta i ciasteczka ...
... , robimy zasmażki, omlety i naleśniki, dodajemy do zup i sosów... Ale czy stając przed sklepową półką z mąkami zawsze wiesz wiesz, którą wybrać? Przeznaczenie mąki zależy od jej typu – innej użyjesz ...
... z ziemniaków móc wyczarować naprawdę smaczną i oryginalną potrawę. Puree, zapiekanki, frytki, czipsy, sałatki, zupy, placki, kluski, kopytka, nawet ciasta czy chleb – pomysłów na wykorzystanie tych warzyw w kuchni jest mnóstwo. ...
... do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup. Świetnie komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi, rodzynkami, rybami, owocami morza, suszoną szynką czy octem balsamicznym. Cykoria ...
... czy blok czekoladowy konkurują dziś ze spaghetti, sushi czy tajską zupą. I nie ma w tym nic dziwnego, wiele osób z rozrzewnieniem wraca do smaków swojej młodości. Kuchnia PRL opierała się na prostych ...
... , zup, świetnie spisuje się też w daniach jednogarnkowych. Co tu dużo mówić, ryż jest po prostu uniwersalnym składnikiem. Zobacz pięć propozycji na szybkie dania z ryżem i zainspiruj się. ...
... i słodki. Czosnek to naturalny antybiotyk. wzmacnia organizm, pomaga w zapobieganiu i leczeniu infekcji. Warto więc po niego sięgać jak najczęściej. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, marynat, sałatek. Jednak może również grać w daniach główną ...
... można dodać do ulubionej pizzy, omletu lub wytrawnej tarty. Do tego sos na bazie pomidorów lub śmietany, warzywa i ser. Inny pomysł to zupa strogonow lub forszmak. Może nie jest to najlżejsze danie ... lub makaronem. Możesz z nich także ugotować ...
... i papryka przyprawione jedynie solą i skropione delikatnie octem i oliwą z oliwek. Fideua – odmiana paelii, w której ryż zastąpiony jest przez kluski ugotowane w rybnym bulionie. Arroz negre – ryż ...
... i słoiki z oliwkami, kukurydzą, groszkiem, ogórkami. Kawałki żółtych serów, ugotowane warzywa (np. z rosołu). Często zostaje mi też zupa (bez względu na to, czy to bulion czy jarzynowa ... to także smaczny dodatek do sałatki, tortilli, zupy czy ...
... jest zastąpiony rybnym. Holiszkes – specjalność kuchni żydowskiej. Liście kapusty faszerowane mięsnymi klopsikami, serwowane w słodko-kwaśnym pomidorowym sosie. Holiszkes są znane także pod nazwami ...
... Kasza manna 284168 Drobna, lekkostrawna kasza otrzymywana z pszenicy. Zawiera gluten. Jest pożywna, nadaje się do zagęszczania zup, deserów, kremów do ciast. Bardzo dobrze smakuje także solo ... w postaci mlecznej zupy czy budyniu. Jest polecana ...
... do potraw? Do dań mięsnych i warzywnych, a więc gulaszy, zapiekanek, zup, sosów, duszonych mięs, doskonale pasuje bazylia. Posiada charakterystyczny lekko ostry smak i aromat. Możemy wybrać suszone ... lub świeże listki. Pamiętajmy jednak, żeby ...