Strogonow w polskim wydaniu

... . Jednak niezależnie od nazwy, zawsze składa się z mięsa wołowego, cebuli i pieczarek, a w polskim wydaniu zawiera także ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Ale dosyć już teorii - czas na praktykę! Zapraszam po przepis na najsmaczniejszego ...

dawno temu

Czas na gęsinę

... również gęsinę na Boże Narodzenie. Warto przekonać się do tego mięsa, ponieważ jest nie tylko niezwykle smaczne, ale również zdrowe. Poza tym Polska słynie w całej Europie z hodowli gęsi. Co można przygotować z gęsiny? Zobaczcie nasze ...

dawno temu

Dobroczynne właściwości kiwi

... , ale czy wiedzieliście, że kiwi wspaniale komponuje się z mięsem cielęcym i wołowym? To dzięki charakterystycznemu, kwaśnemu smakowi. Poznaj właściwości owoców aktinidii i już dziś zacznij je jeść! ...

dawno temu

Kurczak na 6 sposobów

... Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować... Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa ... w Polsce - statystyczny Polak zjada ...

dawno temu

Karkówka poleca się na obiad

... Lato dobiega końca, a wraz z nim sezon grillowy. Warto więc wykorzystać ostatnie ciepłe dni na urządzenie imprezy na świeżym powietrzu. Mięsem, które świetnie sprawdza się na grillu jest oczywiście karkówka. Wybrałam najlepsze i najsmaczniejsze ...

dawno temu

Czym zastąpić jajko, proszek do pieczenia i śmietanę? Czyli kulinarne zamienniki, które uratują nas w kryzysowych sytuacjach

... do pieczenia, łyżką zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody. Piekąc ciasto jajko możesz zastąpić: 2-3 pełnymi łyżkami (30-45 ml) musu jabłkowego, rozgniecionym, bardzo dojrzałym bananem ... zastąpić proszek do pieczenia? Chcesz upiec ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... . Podobno najsmaczniejsze kasztany są na Placu Pigalle... Jednak nie musisz jechać do Paryża, by cieszyć się smakiem pieczonych kasztanów. Jakie właściwości mają kasztany, jak je przyrządzić? ... powąchać. Jeśli wyczujemy pleśń, lepiej ...

dawno temu

Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem

... Pieczeń rzymska - przepis 285965 Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, cebula, czerstwa kajzerka, łyżka oleju, jajko, 2 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki słodkiej ... . Pod koniec smażenia dodaj na patelnię ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Chleb z garnka - sprawdzony przepis

... Chleb pieczony w garnku szturmem podbija kulinarne blogi, fora i grupy na portalach społecznościowych. Ja również uległam temu szaleństwu i metodą prób i błędów opracowałam własny przepis. Chleb ... dwukrotnie. Czystą lnianą ściereczkę posyp ...

dawno temu

Smalec, kiełbasa, szynka... Najlepsze domowe wyroby

... Wiele sklepowych wędlin jest nafaszerowana substancjami konserwującymi i innymi składnikami, które niekoniecznie służą naszemu zdrowia. Poza tym w pasztetach i mielonkach czasem trudno znaleźć mięso ...

dawno temu

Papryka w 17 smacznych odsłonach

... Papryka faszerowana, pieczona, kremowa zupa paprykowa, a może pasta z papryki? Możliwości jest naprawdę wiele. Papryka w kuchni stwarza szerokie pole do popisu, więc jeżeli tak jak ja uwielbiasz paprykę, poznaj 17 smakowitych przepisów na ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... ma charakterystyczny wygląd, który zawdzięcza sposobowi pieczenia – rzadkie ciasto wylewa się na obracający się na rożnie drewniany wałek i piecze przez około trzy godziny nad otwartym ogniem. ... , masło, cukier kryształ, cytryny oraz wanilia. ...

dawno temu

6 pomysłów na pierogi

... Prawie każda kuchnia świata ma w swoim menu pierogi – kuchnia polska nie jest tu wyjątkiem. W cieście można zamknąć farsz praktycznie ze wszystkiego, z warzyw, owoców, mięsa, sera..., a następnego ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... Sezon na grillowanie w pełni. Karkówka, kiełbasy, wieprzowe szaszłyki – wszystko ociekające tłuszczem. Takie dania lepiej sobie darować – Światowa Organizacja Zdrowia zaliczyła przetworzone czerwone mięso do tej samej kategorii rakotwórczych ...

dawno temu

Poznaj przepis na najprostszy sos z suszonych pomidorów na świecie

... Przedstawiam wam ekspresowy sos z suszonych pomidorów i śmietanki. Jego przygotowanie zajmie ci najwyżej 10 min. To jeden z moich ulubionych sosów do mięsa, ale świetnie komponuje ...

dawno temu

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze

... Poszukujecie pomysłu na obiad dla całej rodziny? A może skusicie się na żeberka w smakowitej miodowej glazurze? Przepis jest bardzo prosty, a mięso wychodzi soczyste i delikatne. Zanim przystąpicie ... mięso. Całość przykryj folią aluminiową i ...

dawno temu

Sernik na zimno - numer jeden wśród letnich deserów

... , no i czasu... Co innego sernik na zimno, równie pyszny, delikatny, kremowy, ale jego przygotowanie jest dużo mniej skomplikowane, no i przeważnie nie wymaga pieczenia :-) jednym słowem – ciasto ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... zawińmy w folię spożywczą i wstawmy do zamrażalnika na 20-30 minut. Potem, wyjęte z lodówki ciasto pokrój na centymetrowe plastry i ułóż na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w piekarniku około 15 minut. Smacznego! ...

dawno temu

Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne!

... Ravioli to nieduże pierożki z ciasta makaronowego, nadziewane najczęściej serkiem ricotta, mięsem lub szpinakiem. Ravioli pochodzi z Włoch, ale popularność zdobyło na całym świecie - także w Polsce ...

dawno temu

Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna?

... Chcesz przygotować przejrzystą, klarowną galaretę do karpia albo efektowne tymbaliki z kurczakiem i warzywami, a tymczasem wywar jest mętny? Zapewne gotowałaś go zbyt szybko albo włożyłaś mięso ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... . Przyrządzanie tego owocu morza nie należy do najczystszych, więc najlepiej zabezpieczmy blat folią, ręcznikiem papierowym, czy gazetą. Kiedy stół i krab jest gotowy do akcji, zaczynamy! Wyciągamy mięso ... ). Wyjmujemy górną i dolną połowę ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... garnka, zalej zimną wodą, dodaj obrane warzywa, czosnek i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (czyli około 3 godziny). Gdy wywar ostygnie, przecedzamy ... go przez sito. Mięso wyciągamy i obieramy. ...

+ Pokaż więcej