Jaki nóż wybrać?

... Nic nie irytuje bardziej podczas przygotowywania posiłków jak tępy nóż. Dlatego dobry i ostry nóż w kuchni jest niezbędnym elementem. Poniżej znajdziesz garść cennych porad jaki nóż wybrać do swojej kuchni i jak dbać o niego, by posłużył ci ...

dawno temu

Ciasta czekoladowe, które poprawią ci nastrój po naprawdę złym dniu

... Zły dzień? Nic nie poprawia humoru tak skutecznie jak ciasto czekoladowe! Tak, wiem. Nie masz dziś nastroju do pieczenia. Na szczęście te słodkości zrobisz z prostych składników i nie musisz być zawodowym cukiernikiem, aby wyszły znakomicie. ... ...

dawno temu

5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia

... jest inny, a ryzyko przypalenia wynosi tyle, co prawdopodobieństwo, że Lewandowski strzeli gola. Każdemu, kto tak twierdzi, zawsze powtarzam, że to banalne - wystarczy dobry przepis, kilka podstawowych akcesoriów i chęć nauki. ... Jasne, każdemu ...

dawno temu

Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child

... , z której najważniejsza i najbardziej znana to "Mastering the Art of French Cooking" (1961). Zasłynęła jako prowadząca programy kulinarne - najpopularniejszym był "The French Chef", dzięki któremu spopularyzowała francuską kuchnię w USA. ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... ma charakterystyczny wygląd, który zawdzięcza sposobowi pieczenia – rzadkie ciasto wylewa się na obracający się na rożnie drewniany wałek i piecze przez około trzy godziny nad otwartym ogniem. ... wypieka się przez cały rok. Jednak podobno ...

dawno temu

Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?

... Keks to jedno z tych ciast, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Puszysty, pachnący, miękki, ciężki od bakalii. Po raz pierwszy sama upiekłam go rok temu. Przyznam nieskromnie, że byłam ... zachwycona efektem. Keks to ciasto bardzo ...

dawno temu

Sernik na zimno - numer jeden wśród letnich deserów

... Sernik króluje podczas wszelkich rodzinnych uroczystości, świąt, bankietów. Puszysty, lekki, polany czekoladą, z rodzynkami lub brzoskwiniami. Jednak upieczenie dobrego sernika wymaga nieco wprawy ... , no i czasu... Co innego sernik na zimno, ...

dawno temu

Co dodawać do smoothie? Najlepsze składniki

... w blenderze kielichowym). 281509 17323 Siemię lniane Mamy nadzieję, że na dobre zagości w twojej kuchni. Jest cennym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak: żelazo, błonnik, wapń, witaminy ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... i miękkie owoce, ukryte pod chrupiącą kruszonką. Nie można się oprzeć! Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego lub właśnie zapowiedzieli wam się goście, a brakuje wam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, koniecznie wypróbujcie przepis na ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... łatwo przyswajalnego białka. Obfituje także w witaminy – A i E oraz minerały - żelazo, magnez i fosfor. Jak wybrać dobrą gęsinę? Na co dzień raczej nie kupujemy gęsiny. Czym więc się kierować ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... Wuzetka - chyba nie ma osoby, która chociażby raz jej nie spróbowała. Tym ciastem o tajemniczej nazwie, w latach 40. i 50. zajadali się warszawiacy, a dziś kocha je cała Polska. Czy wiesz skąd wzięła ... , to jednak wuzetka znana jest wszystkim ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na zakręcone mini pizze

... , koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na zwijane mini pizze z ciasta francuskiego. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 zł. Smacznego! :) ... Mini pizze z ciasta francuskiego Spodziewasz się gości, a twoja lodówka świeci pustkami? Nie ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... Zbliża się czas świątecznych wypieków. Obowiązkowym składników wielu ciast jest smażona w cukrze skórka pomarańczy lub cytryny. Dodajemy ją do serników, pierniczków, babeczek, makowca, keksu ...

dawno temu

Pieczenie? To proste!

... Zostań mistrzem w pieczeniu ciast. Przygotowanie puszystego ciasta drożdżowego lub placka z owocami wcale nie jest trudne. Wystarczy poznać kilka kulinarnych sztuczek. ...

dawno temu

Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów

... , że przygotowanie dobrej golonki zajmuje sporo czasu, warto się poświęcić. A więc drogie panie, do dzieła! W końcu przez żołądek do serca. ...

dawno temu

Szarlotka króluje jesienią. 16 przepisów na szarlotkę

... Szarlotka to obok sernika jedno z najpopularniejszych ciast. Można ją przygotowywać na bardzo wiele sposobów. Szarlotka pochodzi z Francji. W wersji klasycznej składa się z półkruchego ciasta ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... - lub dziesięcioprocentowego. Dobrej jakości ocet winny dostarcza magnezu, fosforu i potasu. Metodą domową ocet winny można otrzymać, zostawiając na dwa tygodnie otwartą butelkę wytrawnego wina. Ocet ... jelit, dlatego warto go wprowadzić do ...

dawno temu

Przepis na domowy marcepan

... Domowy marcepan świetnie sprawdzi się podczas dekorowania ciast, tortów, babeczek czy innych deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy rozpuścić cukier w gorącej wodzie, a następnie ...

dawno temu

Czekoladowy lukier? Czemu nie!

... Chcesz, aby twoje czekoladowe ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe? Ozdób je czekoladową glazurką! Smacznego! ...

dawno temu
+ Pokaż więcej