Organizujesz imprezę andrzejkową? Poznaj TOP 10 propozycji na przekąski

... Andrzejki tuż tuż, a ty nadal nie masz pomysłu czym uraczyć swoich gości? Spokojnie, mam dla ciebie 10 najlepszych przepisów na pyszne imprezowe przekąski, które posmakują każdemu, a w dodatku ich przygotowanie nie zrujnuje twojego portfela i ...

dawno temu

Rozgrzewająca czekolada po meksykańsku - przepis idealny na jesień

... Za oknem deszcz i plucha... Jedyne o czym marzę to dobra książka, ciepły koc i kubek gorącej czekolady. Co powiecie na rozgrzewającą czekoladę po meksykańsku? Dla mnie bomba! Rozgrzewa i poprawia humor - idealna w taki dzień, jak dziś. ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... Sosy są niezastąpionym dodatkiem do wielu dań – przekąsek, pieczonych czy smażonych mięs, makaronów, ryżu, sałatek, surówek, a nawet deserów. Kochamy sosy, ponieważ poprawiają smak i wygląda ... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... Sekret idealnej bezy Do przygotowania bezy potrzebujemy tak naprawdę tylko dwóch składników - białek jajek i drobnego cukru. Białka muszą być świeże (lub mrożone), dokładnie oddzielone od żółtek ... popękała – została za szybko wyjęta z ...

dawno temu

Jesteś tym, co jesz

... Jesteś tym, co jesz - a więc, czy wiesz czym jesteś? Na sporą część powstania nowotworów ma wpływ jakość pożywienia, sposób przyrządzania oraz zanieczyszczenia żywności. Warto być odpowiedzialnym konsumentem, który umie rozsądnie wybierać ...

dawno temu

Jak zrobić domowy twaróg?

... Pamiętam jak moja babcia robiła twaróg. Rozgniatała mi go potem w miseczce widelcem, dodawała śmietanę, posiekany szczypiorek i rzodkiewkę i mieszała... Żaden, nawet najlepszy biały ser, nie zastąpi ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - podpłomyki

... , lecz w zmodyfikowanej wersji, by można było je upiec na patelni. Wiem, że tego niezapomnianego smaku podpłomyków prosto z kuchni węglowej nie da się niczym zastąpić, ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma ;-) ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... W czym tkwi sekret wigilijnego barszczu? Oczywiście w zakwasie. Na dwa tygodnie przed świętami moja babcia nastawia w kamiennym garnku buraczany zakwas. W tym roku ja również postanowiłam ukisić ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... morza, to ten tekst jest właśnie dla ciebie! Dowiedz się jak poprawienie przygotować kalmary, małże, kraby czy krewetki, by smakowały pysznie, z czym je podawać i jak jeść. ... smak dania – rozpoznasz je od razu, bo wygląda jak czarna nitka. ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... Znajdźcie mi chociaż jedną osobę, która nie lubi naleśników ;-) Te cienkie, okrągłe placki, przygotowywane z mąki, mleka i jajek można jeść na tysiące sposobów – na słono, na słodko, z mięsem ... jest oczywiście mąka. W Europie najczęściej ...

dawno temu

Wiem co zjem - dzień wegetariański

... Wegetariańskie menu na dziś: kanapka z jarmużem i jajkiem w koszulce na śniadanie, rogaliki z serem do pracy, krem jarzynowy i warzywne kotlety z groszkiem na obiad, a na kolację naleśniki z bryndzą ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... . Czy wyobrażasz sobie święta bez bigosu albo imieniny u cioci, na których nie podano tej potrawy? Zapewne nie... Na czym więc polega fenomen bigosu? Dlaczego tak bardzo lubimy go jeść? A czy wiesz, z czego przygotowywano staropolski bigos? ...

dawno temu

Jak wybrać lodówkę turystyczną

... nie wystarczającym rozwiązaniem. Jak temu zaradzić? Musimy po prostu zaopatrzyć się w lodówkę turystyczną. Ich wybór w sklepach jest dość duży. Czym więc się kierować przy zakupie? ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... Czym się kierujemy przy wyborze miejsca na urlop? Najczęściej bierzemy pod uwagę ciekawą architekturę, zabytki, muzea, zapierające dech w piersiach widoki, pogodę, ale nie tylko. Coraz częściej decydujemy się spędzić wakacje tam, gdzie będziemy ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... na niską zawartość kaloryczną, możemy je jeść bez wyrzutów sumienia! O czym mowa? O jednej z wielu moich kulinarnych miłości – o krewetkach! ...

dawno temu

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

... trwa tyle, ile posmarowanie bułki masłem? Brzmi zachęcająco, prawda? Zatem mam dla was 3 przepisy na smaczne pasty śniadaniowe na bazie jajek, które możecie przygotować dzień wcześniej, a rankiem wyjąć z lodówki, posmarować nimi świeży chleb ...

dawno temu

10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu

... Zapewniam was, że dobrze przygotowane tofu posmakuje każdemu. A czytając poniższe przepisy przekonasz się, że z tofu można zrobić naprawdę wszystko! Sernik bez sera, wegański bigos czy "tofucznicę", czyli jajecznicę bez... jajek ;-) A to tylko ...

dawno temu

Przepis na sos czosnkowy

... W czym tkwi tajemnica smacznego sosu czosnkowego? W szczypcie cukru! Ja w zamian daję lekko słodki sos sojowy. ...

dawno temu

Podstawowe typy ziemniaków

... Od wyboru odpowiedniej odmiany ziemniaków zależy to, czy nasze frytki, placki czy kopytka wyjdą smaczne. Dowiedz się, jakie są najpopularniejsze typy ziemniaków i do czego nadaje się konkretna odmiana. ...

+ Pokaż więcej