Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... łyżeczki ekstraktu z migdałów, łyżeczka cynamonu, łyżka masła (w temperaturze pokojowej), 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 6 białek (dodaj je dopiero przed zawinięciem masy makowej ...

dawno temu

Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad

... się przyrumieniła, a tłuszcz zaczął wytapiać. Teraz odlej nadmiar tłuszczu, a kaczkę polej sokiem pomarańczowym i obłóż plasterkami pomarańczy. Przykryj brytfankę i włóż ją do piekarnika na 2,5 godz ...

dawno temu

Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?

... , moreli, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczowej), 3/4 szklanki rumu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego na godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta ...

dawno temu

Rozszyfrowujemy E z produktów

... skóry, zmęczeniem. Barwniki Barwniki nadają gumie do żucia pożądany kolor, którego nie zmienia w procesie produkcji: E160a – karoten - zabarwia gumę na żółto lub pomarańczowo, pozyskuje ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... z warzyw i owoców – kiszone ogórki, dżemy, konfitury, marynowane grzyby itd. jednak po otwarciu słoik powinien trafić do lodówki. Olej i oliwa lubią ciemne i chłodne miejsca, dlatego najlepiej jest je ... niż na dole, dlatego trzymaj tam dżemy, ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... ? 283641 Śliwki nadają się na przetwory. Ja nie wyobrażam sobie zimy bez śliwkowych powideł, kompotów, dżemów, marmolad, galaretek czy soków. Ze śliwkami pieczemy też babeczki i ciasta – biszkoptowe ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... – tracą wówczas wiele zawartych w sobie cennych składników odżywczych. Świeże brzoskwinie możesz przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Przygotowując dżem czy marmoladę z brzoskwiń warto wybierać ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... się również jako składnik wielu dań oraz przetworów takich jak dżemy, musy, galaretki, konfitury, soki czy kompoty i likiery. Można je dodawać do ciast, deserów, lodów i sałatek owocowych. Morele ...

dawno temu

Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi!

... , bez wyraźnych grudek. Do takiej zupy możesz dodać odrobinę ryżu, grzanki, udekorować listkiem bazylii… pełna dowolność! Zupa dyniowa Lubicie to pomarańczowe warzywo? My uwielbiamy i jak przychodzi sezon ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... pomarańczowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki mielonych goździków, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Dodatkowo foremka do pieczenia babeczek i foremka do wykrawania ciasteczek w kształcie ... i elastyczne. Teraz zawiń je w folię spożywczą ...

dawno temu

Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

... , czekoladę, dżem, powidła... U mnie dziś zagości twarda marmolada z dyni. Jak zrobić rogaliki? To naprawdę nic trudnego! A z moją instrukcją i przepisem zrobienie rogalików będzie dziecinnie proste ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... występuje największa strucla na świecie. W strucli znajdziemy m.in. starte migdały, rodzynki, przyprawy, skórkę cytrynową i pomarańczową. Popularne w tym regionie są także klopsy po królewiecku ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... stuprocentową pewność, że produkty, których chcesz użyć nie zawierają glutenu. Alternatywą dla zwykłych słodyczy posiadających w swoim składzie gluten może być o wiele zdrowszy miód, dżem, ciasta ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... jej smak jest raczej cierpki. Natomiast suszone możesz dodawać do owsianki, wypieków czy sałatek, a dżem z żurawiny wyśmienicie dopełnia smak pieczonego mięsa indyczego. 7. Kasza jaglana Kasza jaglana ... , jak także reguluje poziom cholesterolu ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować?

... jeszcze przed pieczeniem, w związku z tym ważna uwaga – masa makowa albo dżem muszą być gęste i niezbyt wilgotne. W przeciwnym razie zamiast pięknie wyrośniętego ciasta drożdżowego wyjdzie nam drożdżowy zakalec ... bakalii i / lub skórki ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... nie wyjdzie z domu bez petit déjeuner czyli śniadania. Zazwyczaj jest to bagietka lub croissant z dżemem lub masłem, a do tego kawa lub gorąca czekolada, która podawana jest w małych miseczkach, by ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... pomarańczowego i podpala. Skandynawia Skandynawskie naleśniki przypominają nieco polskie. Tradycyjnie podaje się je z konfiturami, lodami lub bitą śmietaną. Natomiast specjalnością szwedzkiej kuchni ...

dawno temu

Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta

... , natomiast jeśli rzadki - dosyp cukier puder. Polej lukrem makowce i gotowe Możesz też posypać jeszcze niezastygły lukier orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Jak wam wcześniej pisałam, makowiec według ...

dawno temu

Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu

... wyborem jest granat - ponieważ uzupełnieniem do niego może być niebieski, pomarańczowy, różowy, żółty, a nawet kwiatowe wzory. Tradycyjne kolory to biel, złoto, srebro, granat i czerwień ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... . Przygotujesz z nich również pyszne dżemy i konfitury. Dlaczego warto? Hibiskus jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu oraz hamuje procesy starzenia się skóry. 281385 Mniszek ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... kolor purpurowy, żółty czy pomarańczowy. W środku znajduje się nasionko, które otoczone jest przezroczystym miąższem. Miąższ ma słodki, soczysty i orzeźwiający smak, przypominający liczi. Jak jeść ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... czarna soczewica? Bo mnie kawior :) Bardzo rzadko w sklepach można spotkać soczewicę koralową o różowym kolorze (przyznam się, że nigdy jej nie widziałam), jak także soczewicę pomarańczową ...

dawno temu

Czas na agrest!

... albo domowego kompotu lub dżemu z agrestu robionych przez babcię. Ale to tylko dwa pomysły, w jaki sposób można wykorzystać agrest. Poznaj ich znacznie więcej. Ciasto agrestowe z migdałami Składniki: 2 ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... i posypuje makiem albo orzechami. 283908 Popularne są także drożdżowe bułeczki (buchty) z makiem, serem lub dżemem, naleśniki (palačinky) z owocami lub marmoladą. W Czechach i Słowacji chętnie jada ...

+ Pokaż więcej